Gyere velünk a múzeumba!

alt

Már tavaly is volt ezzel a címmel több program a Jász Múzeumban, melynek alapja egy uniós támogatottságú pályázat elnyerése volt. A pályázat révén iskolás gyerekek és az idősebb korosztály kisebb-nagyobb közösségei szervezetten, különleges múzeumi programokban, rendezvényeken vehetnek részt. Ez folytatódott idén március 30-án, amikor dr. Farkas Kristóf Vince történész érdekes előadását hallhatta a népes közönség. 



Az első áprilisi hétvégén már 25 fok is lehet

alt

A következő napokban is marad a száraz, meleg idő, az első áprilisi hétvégén többfelé már 25 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzéséből.



Amerikai játékos-edző a Wolverinesnál

alt

Nem mindennapi erősítéssel készül a szombati bajnoki rajtra a Jászberény Wolverines amerikai futballcsapata. A játék őshazájából érkezett hozzánk az Amerikai Egyesült Államokból Tyrone Notice, aki az idei szezonban a jászberényi csapatot erősíti, miközben edzi is a felnőtteket és a legifjabbakat. Az egyetemi bajnok, válogatott amerikai focistától sokat várnak Jászberényben.



Nem a sok harc, a végeredmény számít - Beszélgetés ifj. Sisa Béla műemléki szakügyintézővel

 alt

Jászberény és a Jászság kiterjedt határa szerencsére tele van szakrális emlékekkel, műemlékekkel, melyek sokat mesélnek az itt éltek múltjáról. Ezek az út menti emlékhelyek, keresztek, kőképek, de az építmények is jó kezekben vannak az utóbbi évtizedekben. A megyei műemléki felügyelet jeles szakembere, ifj. Sisa Béla ugyanis itt is él. Immár több évtizedes munkássága során több tucatnyi épület, építmény, kegyhely újulhatott meg, s lett olyan, amilyen felállításakor, létesítésekor lehetett. 



Kick-Box Diákbajnokságon remekeltek a jászberényi Taekwon-Dosok

alt

A JSE Taekwon-do szakosztálya 4 versenyzővel vett részt a Békéscsabán rendezett  Wako Kick-Box Diákbajnokságon, ahol közel 300 fős versenyzői gyűlt össze. Csapatunk már évek óta jó kapcsolatot ápol a világhírű, Csepeli Halker Király Team-mel és több versenyzőnk kettős igazolással is rendelkezik. A hétvége folyamán tehát a Halker Király Team Kick-Box egyesület színéiben léptek tatamira versenyzőink. Mindnyájan két-két szabályrendszerben indultak és nagyon előkelő, dobogós helyezéseket értek el. Összesen 2 db arany, 3 ezüst, 3 bronz érmet szereztek!



Dreher Antal for president!

alt

Keveseket érdekelt a legutóbbi klubkoncert a moziban. Hiába, hogy nem csupán hálni járt a lélek a fellépő zenészekbe. Hiába, na. De ha modellezni szeretnénk, mi is az a blues feeling, arra pompás példának kínálkozna ez a március végi, péntek este.



Nem szokványos megoldásokkal a klubszínpadokon

alt

Kohári Szabolcs a Lehel Vezér Gimnáziumban elsősorban a reál tantárgyak iránti érdeklődésével tűnt ki. Már akkor lehetett tudni a gitár és a gitáros zenék iránti érdeklődéséről, amely műegyetemi évei vált igazán komollyá; amellett, hogy sikerrel teljesítette a biomérnöki tanulmányaival járó kötelezettségeit, elkezdett zenekarozni. Olyannyira megkedvelte a húrok pengetését, hogy Nude Bush nevű formációjával stúdióban is rögzített több számot. Az egyik jeles fővárosi klubban koncerten is bemutatott anyag kapott már pozitív visszajelzést hírportál zenei mellékletében, valamint rockzenei magazin online felületén is; erről is kérdeztem a négytagú zenekar jászberényi kötődésű tagját. 



Blues, barátok közt

alt

Ripoff Raskolnikov blúzmen életkorba ért. Mert a blúzista minél öregebb, annál jobb. Mint az óbor. Ripoff közép-európai bluesait harminc éve imádjuk. Noha osztrák állampolgár, ideje nagy részét Magyarországon tölti, a magyar blueszenész válogatott klasszisainak társaságában. Ausztriában is fellép azért, megmaradtak a régi barátok, mint a nála tizenegy évvel fiatalabb „Sir” Oliver Mally, a hasonlóképpen angolul író és éneklő gitáros bluesművész, akinek már eddig is egy csomó díjjal ismerték el a munkásságát hazájában. Odaát jobban megbecsülik az efféle blúzcsókákat, pedig ott sem erre a műfajra izgulnak a legtöbben. 



Az élet nem irodalom, hallja?

alt

Intette le a maga szálkás modorában a házvezetője, Szeredás Emerenc (az érdesen és fekete fejkendőben is szép Hegyi Barbara) Molnár Annát (az örökké elegánsan gyötrődő Nagyváradi Erzsébetet), a neves írónőt.  Mert mi baja lehet magának azon kívül, folytatta megbízója leoltását a sós sebekkel élő, kemény, dolgos asszony, hogy rosszat írnak magáról az újságban, ami kétségtelenül kínos, de ha ilyen alja foglalkozást választott magának, ne csodálkozzon. 



A könyvmolyok tisztelik egymást - Kétéves a berényi könyvklub

alt

A városi könyvtárban Vas Judit – immár nyugalmazott könyvtáros – vezetésével két évvel ezelőtt alakult a Könyvklub, hogy az irodalom – főként magyar szépirodalom – kedvelői havonta találkozhassanak, s megvitassák egymással legfrissebb, de akár régebbi könyvélményeiket is. 



Grappling OB: Száraz Vivien duplázott!

alt

Március 12-én a Pestszentimrei Sportkastélyban rendezték meg a 2017. évi Grappling Magyar Bajnokságot, amely egyben a G4 Grappling Liga 5. fordulója is volt. A Jászberényi Birkózó Club 4 versenyzőt indított, akik 3 arany- és 1 ezüstéremmel, valamint egy 5. helyezéssel zárták a versenyt.



Birkózás: érmek a Diákolimpiáról

alt

Március első hétvégéjén a Birkózó Diákolimpia két versenyét is megrendezték Soltvadkerten. Az országos megmérettetésen remekül szerepeltek a jászberényi fiatalok, hiszen Száraz Tibor tanítványai egy ezüst-, és két bronzérmet szereztek.



Két nap alatt 9 érem

alt

A JSE Kondor ITF Taekwon-Do Szakosztálya a hétvégén újra nemzetközi versenyen méretette meg magát, ezúttal a boszniai Prnjavor városában. A rangos versenyen, ahol öt nemzet (Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Horvátország, Ausztria és Magyarország) több mint 270 sportolója gyűlt össze, hazánkat 7 jászberényi versenyző képviselte. A kétnapos tornát végül 3 arany, 1 ezüst és 5 bronz éremmel zárták a jászsági fiatalok.

 



Portelek verőfényes ünnepe

alt

Nem tudom, hogy az is a pályázati kiírás része volt-e, hogy az új közösségi tér felavatására a 2017-es tavasz legszebb napján kerüljön sor, de így történt. Március 4-én az év első igazán gyönyörű, verőfényes napja köszöntött ránk, de a portelekiekre meg különösen.



Téli táj napsütésben, a Belső Zagyvánál

alt

Kedden, február 14-én sem sütött a nap, nem volt szép, derűs téli látvány a városban sehol. Még szerencse, hogy 2000-ben volt ilyen pillanat, s ezt Nagyné Koncz Éva megörökítette, egy áhítatosan szép olajfestményt készített akkor. Most ezt láthattuk a Szikra Galéria szokásos havi bemutatóján, ahol ismételten zsúfolásig megtelt vendégekkel a kávézó. 



Távoli levelezőlap Karády Katalintól

alt

Főiskolai csoporttársaim – fiúk, fiúk! – párás szemekkel, röhögve és berúgva hallgatták Karády Katalin recsegősre nyúzott lemezeit. A nyolcvanas évek második felében jártunk, keletnémet gyártmányú, mono lemezjátszó, szűk, szegedi albérlet és Kocsis Irma – nem egy másik nő, olcsó bor – dukált a dívához. Megfejtésem nem volt, sohasem érdekelt, de nem is zavart túlságosan Karády művészete. A dalai és a filmjei csak átfutottak rajtam. Annál inkább belém fúrta magát Cseh Tamás és Bereményi Géza négyperces remeklése, a Tábori lap Karády Katalinnak: „Fú a szél s a fagy kígyója sziszeg, / hóban fekszünk, s nem tudom, hogy mi van teveled. / Jégcsapok közt látom égni szád, / ég a hó, úgy fekszem rá, mint rád.” Csökkentették a távolságot köztem és a művésznő között a BaHorKa-lányok is, akik a csángó fesztiválos koncertjeiken többször „népzenésítettek” búskomor Karády-számokat.



4. oldal / 38