Jászberény - November 4. gyásznap

alt

Az 1956-os forradalom gyásznapja november 4. Nemcsak egy országot tiportak le az orosz tankok, de egy népet is. Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászberényben történt a legsúlyosabb tragédia, mert a hazánkba érkezett új szovjet egységek itt lövöldözésbe kezdtek, melynek végén hat magyar és két szovjet halott maradt a főtéren.



Kövesse nálunk élőben a Fatum-Nyíregyháza - Jászberényi RK női, bajnoki röplabdamérkőzés alakulását

alt

A női röplabdabajnokság hétvégi, soros fordulójának rangadóját pénteken koraeste Nyíregyházán rendezik. Ezen a házigazda Fatum-Nyíregyháza ellenfele a három mérkőzés után még veretlen Jászberényi RK együttese lesz. A 18.00 órakor kezdődő találkozó eredményéne alakulását folyamatosan frissülő tudósításunban figyelemmel kísérhetik a sportbarátok.



Székfoglaló beszéd

alt

Mácsai Pál tizenöt éve játssza egy humanista magyar író életét. Bereményi Gézával gyűjtötte mappába Örkény István életrajzlapjait. Mácsai úriember felsőfokon, szupernaturális, a színpad közepére állított karosszékből csak néha kel ki, magából sohasem. Módszertani előadást tart a sármosan eszköztelen színjátszásból. „Árulhatná kapszulában, vagy valami.” Tanítani való, súlyos és könnyed mesélő, az iskolában is biztosan így felelt. Nem lehet nem bedőlni neki, hogy ő tényleg Örkény reinkarnációja, a Pista, akinek az élettörténetéből egy groteszk kor regénye kerekedik ki.

 



Kedves temetőbe járó Ismeretlen!

Számomra te egy kortalan, ráérő ember lehetsz. Sétálsz, nézelődsz a temetőben, mindent jól megfigyelsz. Mint a fiunk sírján lévő örökmécsest. Megleptél. Ki szerettük volna cserélni az akkumulátoros mécsest, de te megelőztél. Kivetted! Kicserélted! Elloptad! Olvasói levél



A Jászságban elfogyott a képzett munkaerő – konferencia a gazdasági változásokról

alt

A mai kor kihívása a gazdaságban, hogy elfogyott a hadrafogható munkaerő hazánkban. A jászsági cégek is a szakképzett munkaerő hiányával küzdenek már 1-2 éve. Ezért a Gépipari Tudományos Egyesület Háztartási Készülékek Szakosztálya – melynek nem véletlenül van Jászberényben a székhelye – idei, 25. szemináriumának témája a munkaerő-helyzet volt.



Kövesse nálunk élőben a Kaposvár - Jászberényi RK női röplabda bajnoki mérkőzés alakulását

alt

Egy hét leforgása alatt harmadszor lép pályára az NB I-es bajnokságban szereplő Jászberényi Röplabda Klub női csapata. A szezonnyitón hazai környezetben 3.1-re nyertek lányaink a gödöllőiek ellen, majd szerdán este a fővárosban a TFSE-t győzték le 3:0-ra. A ma koraesti, kaposvári találkozón minden bizonnyal nehezebb dolga lesz csapatunknak, de a cél a három pont megszerzése. A találkozó alakulását 18.00 órától nálunk, folyamatosan frissülő tudósításunkban kísérhetik figyelemmel.



Labdarúgó Magyar Kupa: vereség és kiesés Hatvanban

alt

Kedden és szerdán rendezték a labdarúgó Magyar Kupa újabb fordulóját, amely után már csak 32 csapat maradt állva. Sajnos nincs köztük a Jászberényi FC együttese, amely NB III-as csoportellenfelétől, a bajnokságban gyengén szereplő Hatvan FC-től kapott ki 3-2-re.



A forradalom és szabadságharc emléke

alt

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját ünnepelte október 23-án az ország és Jászberény is. A hagyomány szerint a Ferences templomban kezdődött az ünnepségsorozat, majd a téren folytatódott az ’56-os emlékműnél. A városháza, majd a temető voltak a következő helyszínek.



Kövesse nálunk élőben a TFSE - JRK női, bajnoki röplabdamér- kőzés alakulását

alt

Az előző  hétvégé kezdődött az NB I-es női röplabdabajnokság, s a mai napon két előrehozott mérkőzéssel folyatódik a pontvadászat. A Jászberényi RK a TFSE vendégeként lép pályára, míg Nyíregyházán a bajnoki címvédő Linamar-BRSE vendégeskedik. A ieink 18.30 órakor kezdődő mérkőzésének alakulását folyamatosan frissülő tudósításunk során követhetik majd a sportbarátok.



Amerikai foci: játékos toborzó szombaton

alt

Hazánkban is egyre népszerűbb az amerikai futball. Városunkban már évek óta űzhetik a sportágat a fiatalok, s most újabb lehetőség nyílik arra, hogy bárki kipróbálja tehetségét. A Jászberény Wolverines ugyanis nyílt toborzó napot tart október 29-én, szombaton 14 órától a Hűtőgépgyár melletti füves focipályán.



Fodor István Ferenc: A jászsági oktatás végvárai

A Jász Múzeumért Alapítvány 2016. december elejére tervezi megjelentetni Fodor István Ferenc: A jászsági oktatás végvárai című könyvét a Jászsági Füzetek 53. köteteként. A B/5-ös formátumú, keménytáblás, mintegy 160 oldalas, 120 fekete-fehér és színes fotót tartalmazó könyv teljes áttekintést ad a Jászság egykori tanyasi iskolájáról.



Korrupció-gyanús összefonódásokat sejt a Jobbik

alt

A közelmúltban a jászberényi piactéren tartott sajtótájékoztatót a Jobbik két önkormányzati képviselője Budai Lóránt és Bobák Zsolt. A téma egyrészt a párt által indított nemzeti konzultáció volt, másrészt pedig olyan korrupció-gyanús esetekről esett szó, ahol a képviselők szerint jászsági cégek többek között a Fidesszel való jó kapcsolatuknak köszönhetően szerepeltek pályázatokon sorra sikeresen.

 



Szeles Péter Emléktorna: drámai végjáték után nyíregyházi siker

alt

A hétvégén (szombaton és vasárnap) megállás nélkül pattogott a röplabda a Bercsényi úti játékcsarnokban, ahol a Jászberényi RK által rendezett Szeles Péter Emléktornán hat NB I-es női csapat mérte össze erejét. A bajnoki rajt előtti utolsó torna a nyíregyháziak sikerét hozta, akik az utolsó mérkőzésen vesztett állásból fordítottak a házigazda JRK ellen.



Levélféle Hendrix postaládájában

alt

Drága Jimi, óvodába jártam, amikor 1970. szeptember 18-án, Londonban, tisztázatlan körülmények között, huszonnyolc évesen meghaltál, s ezzel az óvatlan lépéseddel a rockzene legnagyobb legendája lettél. Úgy játszottál az életeddel, ahogyan a gitároddal. Te aztán tényleg megtöltötted tartalommal a kor ellenkultúrájának hármas jelszavát: élj gyorsan, szeress szabadon, halj meg fiatalon! A rock egyik legmaradandóbb hatású művészeként, páratlan és utolérhetetlen újítóként tekintenek rád. Jellemző, hogy akadt olyan magazin, amelyik még évekkel a halálod után is az év gitárosának választott.



1956 emlékezete Jászberényben – konferencia – emléktábla-avatás

alt

Közeleg az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója. A világrengető történelmi esemény jegyében a Nagy Imre Társaság Jászberényi Szervezete és a Jász Múzeum közösen konferenciát tartott. A vendégek a városháza dísztermében hallgatták meg az előadásokat.

 



Magyarkalauz mindenkinek

alt

Az író-olvasó találkozóknak nálunk mindig volt egy le sem tagadható népművelő stichje. És ez rendjén is való, mert a nép ugyebár azé, aki megműveli. Az olvasók meg jönnek, dedikálásra váró kötetekkel a hónuk alatt, és élő írót akarnak látni. Mára azért kisebb lelkesedéssel, mint régebben – népszerűsége tetőpontján Moldova György dedikált Shakespeare-t is, mert a szerző nem tudott jelen lenni –, de a hardcore könyvmolyokra még sokáig lehet számítani.

 



9. oldal / 38