Menu

Fejlesztések, fejlesztések, fejlesztések

Befejezett, folyamatban lévő és tervezett beruházásokról tartott sajtótájékoztatót szerdán délelőtt a városüzemeltetési iroda tárgyalójában Tamás Zoltán a városfejlesztési bizottság elnöke. A tájékoztatón részt vett Lányi László, a városüzemeltetési iroda vezetője és Alvári Csaba városi főépítész is.

Tamás Zoltán a decemberben befejeződő beruházások ismertetésével kezdte sajtótájékoztatóját.  Elmondta, hogy elkészül a Csók utcai híd felújítása, a kórház melletti ideiglenes parkoló és az útfelújítások is, és a Mártírok úti óvodában az aszfaltozást is befejezik. Az említett beruházások közül utóbbit a városfejlesztési bizottság rendelte meg az óvoda és a szülők kérésének megfelelően.

- A kórház mellett ideiglenes parkolóban 80 autóbeállás lesz. Ez jelentősen javítani fogja ott a parkolási lehetőségeket, s megszűnik az a kaotikus állapot mai tapasztalható volt. Egyelőre ideiglenes parkolóról beszélhetünk, de az alapja már úgy készült, ha a szükséges anyagiak a rendelkezésünkre állnak, akkor véglegesíteni is lehet. Sajnos van egy kis ingatlan a sarkon, amelyet egyelőre nem sikerült megvásárolni – aranyáron mérik ezt a területet -, pedig alkotna teljes egységet ez a terület – mondta Tamás Zoltán.

A városfejlesztési bizottság elnöke a Csók utcai híd kapcsán megjegyezte, azért nem lett még kész ez a beruházás, mert a lebontott korlátok javítása nem lehetséges, ezért új korlátot kell készíteni. Ennek anyagi fedezete megvan, s az ígéretek szerint karácsony előtt ezzel a munkával is elkészülnek. Elhangzott az is, hogy az útfelújítások a tervezettnek megfelelően haladtak. Mára már csak az utak melletti parkolók végleges rendbetétele maradt hátra.

alt

A képviselői keretekről szólva Tamás Zoltán elmondta, hogy a reméltnél később tudtak csak szerződést kötni azokra a munkákra – közbeszerzés alá estek -, melyeket a képviselők igényeltek. A beruházók vállalták, hogy a csapadékvíz-elvezetési munkálatok azon részét, amely nem jár betonozással – főleg nyílt csapadékvíz-elvezető árkok kiásása, rendbetétele - még idén elvégzik. Az olyan járdajavítások és járdaépítések is megvalósulnak még decemberben, amelyek aszfaltozást vagy csak a járdalapok átrakását igénylik. A képviselői 2 milliós keretek esetében április 30. a kivitelezési határidő.

- A Sírkert utca kapcsán útfelújításra, a Zoltán utca esetében út- és parkolóépítésre nyertünk pályázatot. A beruházó kiválasztása már megtörtént, folyamatban van a szerződéskötés és a munkálatok tavasszal kezdődhetnek. A majd 9 kilométeres kerékpárút építése is indulhat tavasszal, már csak azért is, mert 2010-ben ezt be is kell fejezni. A Zagyva kotrására is nyert a pályázatunk, a közbeszerzés folyamatban van, s remélhetőleg ez a munka már február közepén elkezdődhet. Azért is, mert nyári időszakban komoly gondot okozhatna az iszapból áradó szag – mondta a jövő év elején induló beruházásokról Tamás Zoltán.
Szó esett a sajtótájékoztatón olyan fejlesztésekről is, melyek esetében még nincs végleges pályázati döntés.

- A főtér rekonstrukciójára beadott pályázatunk az első körből a másodikba jutott, de még nem tudni, hogy ott is nyerő lesz-e. Bízunk benne, hogy igen, s akkor a kőhíd kétirányúsítása megvalósul, a Zagyva partjára sétány épülhet, megújulhat a Szentháromság téri és a mozi előtti park, valamint a Déryné Művelődési Központ és a Lehel Vezér Gimnázium tetőzetének felújítása is megtörténhet. Az óvodacentrum építésére beadott pályázatunk is már a második körben van. Általában azok a pályázatok, amelyek az első kört túlélik, sikeresek szoktak lenni. Így bízunk benne, hogy az óvodacentrum is megvalósul majd. A Jászság Népi Együttes Víz utcai házának felújítása kapcsán egyelőre az érvényes építési engedélyt várjuk, hogy azután a közbeszerzést kiírhassuk.

-A Szabadtéri Színpad felújítása megtörténik a jövő év közepéig, ám erre nem a város, hanem maga az intézmény pályázott, így az is vezényli le a beruházást. A civilház felújítása is megtörténik a 2010-es esztendőben. A Jászkapitányok nyomában című uniós pályázaton a megye nyert, s ezt a beruházást ők fogják lebonyolítani. Az ADU-csomóponthoz tervezett körforgalom kapcsán tavasszal örömmel tettük közzé, hogy nyert a pályázatunk, ám a támogatási szerződés központi forrás hiányában mégsem lett aláírva. Azt az információt kaptuk, hogy nincs elvetve ez a sikeres pályázatunk, s elképzelhető, hogy 2010-ben megkezdődik ez a beruházás is. Ezt a körforgalmat egyébként saját forrásból is megépítette volna a város, ám ezt nem engedélyezték. A 31-es és 32-es út tulajdonosa ugyanis nem a város. A 150 milliós beruházáshoz egyébként a város 80 milliós önerőt vállalt – mondta Tamás Zoltán.

A beruházások kapcsán Lányi László kiemelte, igaz hogy ezek a fejlesztések több forrásból valósulnak meg, ám egymásra épülnek. Utalt ezzel a Zagyva kotrására, a Zagyva parton épülő sétányra, a Szabadtéri Színpad és a Jászság Népi Együttes Víz utcai házának felújítására és a parkok rendbetételére. A városüzemeltetési iroda vezetője azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a kerékpárút építés kapcsán számos fa kerül kivágásra, ám kertépítő mérnök által elkészített tervvel rendelkeznek, s ennek megvalósítása esetén még több fa és zöldterület lesz az érintett területeken.

Egy kérdésre válaszolván, amely a Jász Összefogás Egyesület levelével volt kapcsolatos, Tamás Zoltán elmondta, egyetlen városlakónak sem lehet az az érdeke, hogy leállítsuk a fejlesztéseket és moratóriumot vállaljunk a pályázatok esetében. Ennek komoly következménye lehet, hiszen pályázati, fejlesztési lehetőségektől eshetne el a város.

- Nagyon sok, a város fejlesztésével kapcsolatos fórumon ott volt Baráth László is, s azokon soha nem emelt kifogást az elhangzottakkal szemben. Hogy a civil szervezet többi tagjának mi a véleménye azt nem tudjuk, hiszen azt sem tudjuk, hogy kik ők. Úgy gondolom, hogy ez a levél a város ellehetetlenítését eredményezné. Nem tudom, hogy kinek és miért lenne ez a szándéka  – mondta Tamás Zoltán.

Szántai Tibor
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít