Menu

Vallomások egy eltűnő világról

Jászapátin egy különös könyv bemutatóját rendezték múlt pénteken a művelődési házban. A Jászapátiak Baráti Egyesülete kiadásában jelent meg a Vallomások – Egy eltűnő világ emlékei Jászapátin és Jásziványon című kötet, melynek anyagát a Vándorffy János Honismereti Szakkör egykori és jelenlegi tagjai több évtizedes munkájuk során összegyűjtöttek, lejegyeztek.

A könyvbemutatón Lóczi Miklós, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. A könyv méltatója dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője volt. Felidézte gyermekkorát, az ágói évek hangulatát. Mint mondta, az egyszerűség mellett a rend a környezetben és az emberek között nagy ereje volt a korábbi életformának. A kötet hatvan adatközlője közül csak egyet ismert, de a kiterjedt tanyavilág életét mégis felidézte. A kötetben helyet kapott 170 dolgozat óriása tudat- és élményanyagot koncentrált és különös személyiségeket mutat be. Szólnak az írások a kirajzásokról.Némelyek csodálatra méltó emlékezetről tettek tanúbizonyságot.  Nagyrészt komoly, helyenként komor hangulatot áraszt a könyv.

altAz új kötet különös volta abban rejlik, hogy alap a néprajzi, helytörténeti kutatások számára, hiszen igen jelentős adattár az elmúlt száz év paraszti életéről. Ennek következtében egyedi, unikális alkotás, amely újabb kutatási tendenciák lehetőségét teremtette meg. Nagy érték ugyanakkor, hogy a könyvben szinte nem lelhető hiba. Tiszta, szép könyv, amely felidézi egy népcsoport életének szépségét, tragédiáit, hangulatát.

Lóczi Miklós elismerését fejezte ki Molnárné Szikszai Klárának, Stuchlik Józsefnénak és dr. Suba Györgynének a könyv születésében szerzett érdemeikért. A kötet szerkesztője dr. Suba György né utalt a kezdetekre, amikor a tanyavilág emlékeinek sok írásos anyaga összegyűlt, s melynek feldolgozása, válogatása nem volt kis munka. Köszönetet mondott a már elhunyt Berki Istvánnak, Rusvai Lászlónak, Tóth Jánosnak, a Jász Múzeum egykori igazgatójának, akik a gyűjtés kezdetén fontos feladatokat láttak el. Megköszönte a legsokoldalúbb adatközlőnek, Tajti Sándornak kiemelkedő munkáját.

A könyvbemutató hangulatát, színvonalát emelte az öttagú, Kalandozó jászok nevű négy fúvósból és egy dobosból álló együttes, mely népdalok után karácsonyi dallal búcsúzott.

Farkas Ferenc

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít