Ölelni kell, és kész

2018-03-07 12:05:58
 

A keretes szerkezetű művek legfőbb ismérve, hogy az elején és a végén ugyanazzal kínálnak meg. Annyi kilengés engedélyezett, hogy kezdetnek egy magányos nő lép a mikrofonhoz, és nagyon nem akarja, hogy egyedül hagyják, befejezésként meg egy férfi zongorázza le a társas kapcsolat és az egyedüllét közötti különbséget. Ami pedig a kettő közé egy szuszra befér, az ilyen-olyan öleléseket, és nyomokban romantikát tartalmaz. A túléléshez napi egy ölelés szükséges, a szinten tartáshoz pár darabbal több, a továbblépéshez viszont már emberes mennyiség kell. Szorongj, hogy ölelhess, ölelj, hogy szoronghass.

 
 
A litván származású francia író, Romain Gary - vagy Émile Ajar, több álnéven is publikált - Salamon király szorong című regényét, Dicső Dániel rendezésében, a Rózsavölgyi Szalon állította színpadra, és február első vasárnapján a Lehel Film-Színház nagytermében mutatta be. Férfi-nő reláció, fiatalabb és idősebb kiadásban, négyesben és párosban, alkalmanként generációs vegyes párosban: emberbaráti hangokkal, jótékony ölelésekkel, és karitatív szeretkezésekkel (a darab fiatal hősének zaklatott interpretációjában: dugásokkal). Jó kedélyű mese, szolidan adagolt szomorúsággal, amiben aztán elkerülhetetlenül minden jóra fordul.
 
 
Jordán Tamás (Salomon Rubinstein szerepében) komoly vagyont szerzett a konfekcióiparból, nadrágkirály volt, amíg vissza nem vonult, és nyolcvanöt évesen egy lelkisegély és ajándékküldő szolgálatot finanszíroz. Jordán kissé megtörten, botjára támaszkodva ült egy kanapén, és nem hazudtolta meg a bibliai Salamon királyt, próbált megértőnek és bölcsnek látszani. Ha már nem bírta tovább a szorongást, maga vette fel a lelkisegély szolgálat telefonját, hogy legyen néhány jó szava a vonal túlsó végén szorongóhoz. Így botlott bele régi szerelmébe, a nála húsz évvel fiatalabb, egykori realista sanzonénekesnőbe, Cora Lamenaire-be. A Hernádi Juditra szabott madame lecsúszottan, hatvan pluszosan is tökéletes örvény: lehúz és felhúz.
 
 
alt
 
 
 
Rubinstein Jeant (Mohai Tamás alakította), a huszonöt éves pincért és ezermestert kéri fel közvetítőnek közte és Cora között, mert ifjúkori önmagát látja a fiúban. Mohai repül, mert mindent meg bír javítani, tökhülye és buta szíveket is. Megismeri a korosodó szépasszonyt, aki Franciaország német megszállása alatt a bujkálni kényszerülő Salomont lecserélte egy árja tisztre, aztán egyre mélyebbre süllyedt, de talán most újra lesz egy turnéja. Jean humanista, a kihalással fenyegetett fajokért küzd (ember és állat), úgyhogy amikor arra jár, ágyba viszi Corát, mert meg kell mentenie. Közben beleszeret a fiatal könyvesboltos lányba, Aline-ba (Sipos Vera játszotta), aki tisztában van Jean küldetésével, csak egy kicsit féltékeny, de szeretné, ha a srác kibogozná magát ebből a lehetetlen helyzetből és a dögös milfből. (A szerelem és a szex sokszor két, teljesen különböző dolog. A szex oldja a feszültséget, a szerelem meg okozza.)
 
 
alt
 
 
 
Jean megtalálja az arany középutat a „leszarom” és a „beledöglöm” között, és újra összehozza Salomon Rubinsteint Cora Lamenaire-rel, noha úgy gondolja, hogy erkölcsi magaslatról nézve, boldogtalannak lenni jobb, mint boldognak, mert a boldogtalanoktól csak a boldogtalanságukat tudják elvenni. De ölelni kell, és kész. És ha van, akit ölelj, azt mondani neki, hogy hosszabbra kéne hagynod a hajadat, mert a több még jobb belőled.
 
 
Kun Tibor
Fotók: jasznaplo.hu/Bíró János
 

Hír megosztása