Nincs szerelem a város szívében

2018-01-17 11:30:51

 Csak a blues van. Blues mindig lépre csal. Ha a blues jön, valami biztosan történik a mennyország felé vezető úton. Nem fojt a sötét, a blues ad színt az életnek. A város szívében nők, férfiak, italok és a blues. Túlságosan zajos magány és várakozás.  Várni, épp nem annyira reményvesztetten, hogy értem jön egy lány, megszagol („Sötét kísértés” after shave!), kitép tövestül, hazavisz és elültet egy virágcserépben. A jászberényi moziba 2017. december 29-én a Mojo Workings jött, hogy lejátsszák az év utolsó klubkoncertjét. A Mojo Workings 2011-ben, Budapesten alakult blueszenekar, négy cd-jük jelent meg idáig. Zenéjük, amivel finoman nyomulnak, remek kombinációja az újabbnak és a réginek. Igazolja ezt, hogy a saját, angol nyelven írott dalaiknak sem kell feszengeniük a feldolgozott blues alapművek között. Nálunk harmadszor jártak, a harmadik különböző felállásban.


A mojo dolgozói és egyben királyai (Szabó Tamás: szájharmonika, ének / Horváth János: akusztikus gitár, ének / Honfi Imre Olivér: elektromos gitár, cigarbox, ének / Pengő Csaba: bőgő / Mezőfi István „Fifi”: dob) szeretik és bírják az autentikát, használják is. Volt velük egy házilag barkácsolt gitár, a cigarbox, többé-kevésbé hű másolata a szegény észak-amerikai feketék blueshangszerének. A furcsa gitár testét eredetileg szivaros dobozból készítették pénztelen gazdáik, innen az elnevezése, a fővárosi fiúk viszont egy macskaeledeles dobozt vetettek be az ügy érdekében, és kierősítve ez is prímán szólt, Honfi Imre Olivér slide-ozott rajta.


A bluesmozdony leheletének vagy szellőnek is hívhatnánk Szabó Tamás játékát (Call me the breeze – J. J. Cale), ha máskor, egy másik napon (Some other day, some other time – Freddie King) keressük magunkban a hűlt helyét. Nekünk is fáj, nekem is, neked is (It hurts me too – Elmore James, Bob Dylan), de néhány himnusz az elektromos gitárhoz a legrosszabb napon is zálogba rakja az ördög barátait. Nobody but you, és a blues. Nincs szerelem a város szívében, csak a blues van.


Kun Tibor


Hír megosztása