Menu

Bod Péter Ákos: Korlátokba ütközhet a növekedés

 2017-10-09 10:29:44

 

 


Az elmúlt években a magyar gazdaság ugyan jelentős eredményeket ért el, de a további növekedés korlátokba ütközhet, mert a cégeink többsége nemzetközi összehasonlításban nem elég versenyképes – nyilatkozta Bod Péter Ákos közgazdász professzor, aki az Erste Bank és a Jász-Plasztik közös jászberényi ipari fórumán tartott előadást.


A volt ipari miniszter és jegybankelnök szerint a növekedési lehetőségeink jelenleg nagyban függenek a külső tényezőktől, és a magyar gazdaság az elmúlt években egyfajta kegyelmi állapotban működhetett, amikor számára nagyon kedvezően alakultak a világgazdasági folyamatok. Ilyen volt például a zuhanó olajár, ami jelentős „rezsicsökkenést” eredményezett Magyarország számára, jó hatással volt az export-import cserearányokra is. Ilyen, az inflációt leszorító a külkereskedelmi mérleget javító hátszelünk azonban több nem lesz. Ráadásul fel kell arra is készülnünk, hogy a magyar GDP több százalékát kitevő kohéziós uniós támogatások is kifutnak belátható időn belül, így kétséges, mi adhat hajtóerőt ezután a hazai gazdaságnak.


Bod Péter Ákos szerint az elkövetkező években növekvő kockázatokkal és mind nagyobb erőforrás-korlátokkal kell szembenéznie a magyar gazdaságnak, amelynek a termelése összességében nem elég versenyképes. Miközben ugyanis egy 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató magyar vállalat termelékenysége jobb, mint a visegrádi országok vállalatainak átlaga, addig a magyar mikro- kis- és középvállalkozások termelékenysége elmarad a régiós versenytársakétól.

alt


Bod Péter Ákos szerint az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan idén is érezhetően emelkedni fognak a reálkeresetek, de kérdés, hogy a növekvő bérterheket a vállalkozások képesek lesznek-e kitermelni. A közgazdász professzor szerint a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit elsősorban a megfelelő munkaerő hozzáférhetősége és költsége korlátozza. Ezt a problémát súlyosbítja, hogy minden keleti-európai uniós tagállam, köztük Magyarország, nemcsak a természetes népességfogyás, hanem az elvándorlás miatt is lassan, de biztosan veszít a népességéből.


Ebben a helyzetben a magyar gazdaságnak mielőbb új fejlődési modellre van szükség, amely tudáson, rugalmas szervezeti renden, integrálódási képességen alapul - mondta Bod Péter Ákos.


Az ipari fórumon szó volt a márciusban befejeződött Növekedési Hitel Program (NHP) utáni hitelezési helyzetről. Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kkv igazgatója szerint a kkv-hitelezésben már tavaly és az idei első félévben is messze a piaci átlagon felüli bővülést felmutató Erste elébe ment a változásnak az Erste Növekedési Programmal. Az NHP-hoz hasonló feltételekkel kedvező, fix kamatra felvehető hitelterméket kínál akár tíz éves futamidőre is. A hitel beruházásra vagy forgóeszköz-finanszírozásra is felhasználható.


(A KNK PR & Média sajtóközleménye)

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít