Menu

Költségvetési anomáliák

 

2017-10-02 15:11:39

 

 



Az őszi testületi munka Jászberényben a nyári szünetet követően a szeptemberi képviselőtestületi ülésen kezdődött el. Ezt egy nappal megelőzte Balogh Béla sajtótájékoztatója, melyen a pénzügyi és költségvetési bizottság MSZP-s elnöke a tervezett költségvetési módosításokkal kapcsolatban mondta el véleményét.



Az önkormányzati munka keretében megszokott lépés, hogy a testület időközönként – a külső körülmények alakulásától függően is – módosítja éves költségvetését. Ezzel önmagában nem lenne semmi baja Balogh Bélának, ám szerinte olyan folyamatok is vannak a változtatások mögött, amelyeket másként kellene értékelni.


– Alapvetően veszélyezteti a jövő évi költségvetés tervezését, hogy a számítások szerint az idei helyi adó összege mintegy 200 millióval kevesebb lesz, mint a tervezett. Ilyen mértékű eltérés közel sem volt az elmúlt években. A kieső összeget ingatlanok értékesítéséből kellene pótolni, de erre nem látok esélyt, sőt ebben is lesz mintegy 80 milliós bevétel kiesés – mondta a pénzügyi és költségvetési bizottság elnöke, aki azt is megjegyezte, hogy mindezt jelezte a bizottsági ülésükön is, de a polgármester nem adta meg az általa júliusi bizottsági ülésre kért tájékoztatást a témában. Szabó Tamás azt kifogásolta, hogy a bizottság olyan dolgokba avatkozik, amely nem tartozik feladatai közé. Ezt Balogh Béla vitatja, hiszen a nevükben is szerepel a költségvetési szó, azaz feladatuk a költségvetéssel foglalkozni. Egy közel 250-260 milliós bevétel kiesésről pedig- szerinte - nem lehet nem beszélni. Ami pedig további problémát jelenthet a bizottsági elnök szerint, hogy a jövő évre tolták át a költségvetés kiadási oldalán jelentkező kiesésből adódó problémák kezelését. Azért is, mert mint Balogh Béla jelezte, nincsenek tervek a közművesítés fejlesztésére. Másik - még nagyobb - probléma, hogy a polgármester és a fideszes többség nem hajlandó a költségvetés szerkezetét sem átgondolni, pedig a jelenlegi struktúra nem fenntartható, mondta a bizottsági elnök.


Balogh Béla szólt a 4 milliárdos hitelfelvételről is, melyet személy szerint ő nem támogat. Miközben a közműfejlesztés csökkenő teret kap a költségvetésben, a testület 4 milliárdos hitelből próbálja ezt megoldani.


- Pályáztattuk a bankokat a hitelfelvétel kondícióira. Az OTP Bank és az MKB adott be érvényes pályázatot, melyek kiértékelése már megtörtént. Úgy látom, hogy a szálak az MKB felé vezetnek. Márpedig, ha a hitelt tőlük vesszük fel, akkor félő, hogy az önkormányzat számlavezetése is odakerül, miközben az elmúlt évtizedekben az OTP-vel a számlavezetés során semmi gond nem volt. Érdekes, hogy a hitel felvételével foglalkozó ülésen a terület országgyűlési képviselője is jelen volt. Pócs János támogatta a hitel felvételét, miközben kiderült, hogy nem ismeri a város költségvetését. Közben azt is tudjuk, hogy az MKB Bank jelentős részesedése már Mészáros Lőrinc tulajdonában van. Ne legyen igazam, de minden jel arra mutat, hogy az OTP helyett a város az MKB-t választja majd – mondta Balogh Béla.


A pénzügyi és költségvetési bizottság elnöke kifogásolta, hogy nem megfelelő időben (utolsó pillanatokban) kiküldött előterjesztésekről kell a költségvetés kapcsán is dönteniük, s figyelmeztető szavai elvesznek az éterben.


Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít