Triatlonhónap Magyarországon augusztusban

2017-08-03 14:27:19

 

 

Augusztusban két rangos nemzetközi triatlonversenyre kerül sor Magyarországon: először U23-as Európa-bajnokság lesz a hónap első hétvégéjén Velencén, míg a hónap utolsó hétvégéjén rendezik a Budapestman olimpiai távú országos bajnokságot, amelynek kísérőrendezvénye a Visegrádi Négyek triatlon próbafutama.

   
"A triatlonsport kiemelt hónapja lesz az augusztus hazánkban, amire már ráhangoltunk a két hete rendezett tiszaújvárosi világkupával" - mondta Lehmann Tibor, a magyar szövetség (MTSZ) szakmai alelnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón.
   

Kiemelte, hogy a viadalok beleillenek a szövetség fejlesztési terveibe, ugyanis az élsportolók és az utánpótlás képviselőinek versenyeztetése mellett amatőröknek is lehetőséget adnak arra, hogy belekóstoljanak a sportágba.
   

"A vizes világbajnokság és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál elkényeztetett minket, és most következik a triatlon hónapja. Méltán neveznek minket sportnemzetnek, hiszen versenyzőink eredményei és a rendezés miatt is a világ élmezőnyébe tartozunk" - hangsúlyozta Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, korábbi világbajnok öttusázó. Megígérte, hogy bár hosszú ideje nem sportolt rendszeresen, jövőre elindul egy triatlonversenyen.
   

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója szerint "a MOB örömmel tapasztalja, hogy a már régóta népszerű triatlonsport hazai eredményei is egyre javulnak, s a fejlődést jelzi a versenyek növekvő száma is. A sportág népszerűségét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is értékeli, ezért bővítette olimpiai programját a vegyesváltók viadalával" - fogalmazott.   
   

"Nagy öröm úgy rangos világversenyt rendezni, hogy esélyes sportolónk van" - harangozta be a szombati U23-as kontinensviadalt Szabó Zita volt olimpikon, az MTSZ főtitkára. A kontinens legjobb 23 év alatti versenyzői között favoritnak számít Bicsák Bence, aki megnyerte a tiszaújvárosi világkupát, míg a nőknél Bragmayer Zsanett az esélyes. Vasárnap, az Eb másnapján az utánpótlás ob-t rendezik meg Velencén, majd záróeseményként bemutatkozik az új olimpiai szám: a vegyesváltók Európa-bajnoki viadalára kerül sor.
   

Szombaton az U23-as Eb-n a nők 15, a férfiak 17 órakor rajtolnak. Vasárnap az utánpótlás ob futamai 8.20-tól kezdődnek, míg a vegyesváltó Eb-viadalra 13 órától kerül sor.
   

Augusztus utolsó vasárnapján kerül sor a Budapestman elnevezésű prémiumkategóriás olimpiai távú ob-ra. Ezután indul a Visegrádi Négyek magyar elnökségéhez kapcsolódó triatlon próbafutam, amelyen közel hetven rendvédelmi és közel nyolcvan honvédségi sportoló vesz részt a cseh, a lengyel és a szlovák társszervek által delegáltakkal együtt.
   

Amint azt Farkas László, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke elmondta, tervük, hogy a jövőben a V4-es országokban triatlon körversenyt rendezzenek.
   

A Budapestman versenyét amatőrök, családok számára kiírt futóversenyekkel egészítik ki.


(Forrás: MTI)


Hír megosztása