Menu

XXIII. Jász Világtalálkozó: Jászladány remek házigazda volt

2017-06-27 18:08:04

 

A hét végén Jászladányban immár huszonharmadik alkalommal találkoztak egymással a jász települések képviselői, a kirajzott jászok és barátaik képviselői. A házigazda ezúttal Jászladány volt, ahol a helyiek mindent megtettek, hogy vendégeik jól érezzék magukat, s ez sikerült is nekik.



altPénteken kezdődött és vasárnap este zárult Jászladányban a XXIII. Jász Világtalálkozó, melynek ünnepélyes megnyitóját szombaton délelőtt, a hagyományos felvonulást követően tartottak meg a Hősök terén. A nagy hőséget a házigadák két nagy – oldal nélküli sátor – felállításával, valamint ásványvíz osztással próbálták enyhíteni. A Jászkürt hangjait követően elsőként Bertalanné Drávucz Katalin, Jászladány polgármestere köszöntötte a rendezvény vendégeit.


- Kötelességünk azon hagyományaink őrzése, melyeket őseink ránk hagytak. Mi tiszteljük mindazt, amit eleink elértek. Jász eleink minél nehezebb időket éltek, annál kitartóbbak lettek, s ezt soha nem felejthetjük el – mondta Jászladány polgármestere, aki mindenkinek köszönetet mondott, aki segítette közel egy éves előkészítő munkájukat. Egyben azt kívánta, hogy mindenki érezze jól magát, s szép emlékekkel távozzon a XXIII. Jász Világtalálkozóról.


Dr. Kállai Mária kormánymegbízott azzal kezdte ünnepi köszöntőjét, hogy gyorsan eltelt az egy év és ismét összejöttek a jászok.


– A XIII. században a jászok és a kunok új kultúrát, új hagyományokat hoztak Magyarországra, melyeket meg is tartottak, miközben magyarokká váltak. A jászok szabadságszeretete az évszázadok során töretlen volt. A múltbéli ősök jó példát mutatnak ma is utódaiknak – mondta dr. Kállai Mária, aki azt is hangsúlyozta, hogy a Jász Világtalálkozók egyben idegenforgalmi események is már.


A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a Jászságban sok rendezvényt tartanak egy-egy évben, s a terület gazdaságilag is nagyon erős.


– A Jászságot a megújulás jellemzi, s ez a megállapítás igaz Jászladányra is – jelentette ki dr. Kállai Mária.


Dr. Kis Eliza miniszteri biztos eddigi 36 évének felét a Jászságban élte le, így tulajdonképpen hazajött a XXIII. Jász Világtalálkozóra. Köszöntőjében kiemelte, hogy a jászoknak van identitása, s ezzel példát mutatnak az egész magyarságnak. A magyar nemzeti tudat még nem tart ott, ahol a jászoké, akik ezen a téren sokkal többet elértek már.


Pócs János, a térség országgyűlési képviselője kiemelte Bertalanné Drávucz Katalin polgármester szerepét a település életében.


– Amióta 2011-ben polgármester asszony kezébe vette Jászladány kormányrúdját, itt minden megváltozott. Azóta nagyon sok fejlesztés megvalósult a településen, s ezt Katika többnyire szép szóval, érvekkel érte el, de ha kellett, akkor bizony felemelte a hangját. Köszönet neki és a település minden lakójának, akik részt vállaltak a világtalálkozó megrendezésében – mondta Pócs János, aki külön köszönetet mondott dr. Szabó Tamásnak, Jászberény polgármesterének is. Mint mondta, Jászberény első embere döntései során mindig figyelembe veszi azt is, hogy Jászberény mellett mi a jó a Jászságnak.


Az ünnepi köszöntők sorát Jászladány szülötte, dr. Kocsis Károly elszármazott jász, akadémikus zárta.


A Jász Világtalálkozók megnyitó ünnepségeinek hagyományosan része már a Jászságért-díj átadása, valamint az új jászkapitány avatása.


Jászladányban a XXIII. Jász Világtalálkozón a Jászságért-díjat Papp Izabella jászboldogházi levéltáros, történész vehette át dr. Dobos Lászlótól. A Jászok Egyesülete ügyvivője méltatta a kitüntetett életútját, munkásságát, s nagy taps közepette adta át a díjat.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon




Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója „öltöztette fel” az új jászkaptányt, Bertalan Jánost, aki elmondta fogadalmát, majd kérette Zorró nevű lovát. A húszas évein túl járó paripa azonban nehezen állt kötélnek a nagy hőségben, mert közel negyedórát kellett rá várni. Akkor azonban az új kapitány megülhette, s huszárok kíséretében távozott.


A XXIII. Jász Világtalálkozó három napja a jó hangulat, a hőség, majd vasárnap délután-este az eső jegyében telt. Kiállítások, utcai vásár, koncertek, pálinkamustra, a jász települések kulturális csoportjai és a határon kívülről érkezett vendégcsoportok szórakoztatták a találkozó résztvevőit.


Jászladány jó házigazda volt, s nem kis derültség kísérte az ünnepélyes megnyitó zárásakor Bertalanné Drávucz Katalin szavait, aki átadta a Jász Világtalálkozók zászlaját a 2018-as, XXIV. találkozót rendező település, Jászfényszaru polgármester asszonyának, Győriné dr. Czeglédi Mártának.


 – Azt kívánom Mártikának, hogy annyit hízzon a következő egy évben, amennyit én fogytam a világtalálkozó előkészítésének során.


Szántai Tibor

 

alt
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít