Menu

A jászkürt a címlapon

 2017-06-12 10:50:24

 

A Rubicon történelmi magazin legfrissebb, júniusi száma teljes egészében a jászok és kunok történelmével foglalkozik, 14 különböző tanulmányt tartalmaz. Az exkluzív kiadvány számára a városi könyvtárban külön bemutatót is tartottak. Az 1989-ben alapított folyóirat alapító-főszerkesztője Rácz Árpád és Hermann Róbert történész is itt volt Jászberényben a közönségtalálkozón, ahol nagyon sokan várták a beszámolókat.


Parti Csaba könyvtáros köszöntőjében elmondta, részben hasonló, a Jász-Kun Hármas Kerület történéseiről, településeiről szóló kiadvány az 1920-as évek derekán jelent meg. Most ezzel a kiadvánnyal – melyben akadémikusok, ismert tudósok is publikáltak újabb kutatási eredményekről is beszámoltak – a jászok és kunok sajátos históriája sokfelé lesz ismert, az érdeklődés rájuk irányul. Rácz Árpádbevezetője során kiderült, hogy a jászkunsági lapszám Dobos Lászlónak, a Jászok Egyesülete vezetőjének is köszönhető, mert hosszú idő óta ő szorgalmazta egy ilyen összeállítás megjelentetését.


 

alt




A folyóiratban 13 tanulmány olvasható, melyek a különböző történelmi korokban vizsgálják a jászok, kis- és a nagykunok sajátos történetét a XIII. századtól.  A 13 szerző között ott találjuk a Jász Múzeum történészét, Farkas Kristóf Vincét két tanulmánnyal is, de Babucs Zoltán jászberényi származású hadtörténész is szerepel szerzőként és Bagi Gábor történész is, aki a szolnoki múzeum munkatársa.


A közönséget lenyűgözte Hermann Róbert előadása, aki a – folyóiratban megjelent tanulmányának részleteit –, a jászkun, reguláris huszárezredek történetét ismertette. A redemptió után, Mária Terézia idejében alakultak, és szolgálták az Osztrák-Magyar Monarchia érdekeit. Az 1800-as évek elejétől számos csatában vettek részt. Külön hosszasan és igen apró részletességgel beszélt a huszárezredek tartózkodási helyéről, amikor 1848-ban kitört a polgári forradalom. Prágában, Bécsben is volt magyarokból – köztük jászsági huszárokból is – álló ezred. Ezen ezredekből sok magyar tért haza a forradalom hírére. Kalandos utakon szöktek Magyarországra, s vettek részt a nemzeti függetlenségért folytatott forradalmi eseményekben, csatákban. Ezekről számos történet ismert, pl. a 80 huszár című filmből is. A jászsági huszárok tetteiről, és az 1849 utáni büntetésekről is szó esett az előadásban.


A közönség soraiból sok kérdés érkezett a jászok történetével, egy-egy kisebb eseménnyel, emlékkel kapcsolatosan. Szó volt a jászkürt csorbulásairól, Lehel vezérről, de a magyar huszárok nemzetközi ismertségéről is. A folyóirat exkluzív kivitelű számából sokan vásárolhattak is a könyvtárban.


 

alt



Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít