Menu

Bakancslistán a Hajta- és a Zagyvamente

2017-05-03 10:10:59

 

Egy újabb kiadvány születésének történetét is megismerhette a közönség a Déryné Rendezvény nagytermében április 25-én. A berényi természetkedvelők gyakran húznak bakancsot, és hátizsákkal indulnak távoli tájakra, de a szűkebb környezetükbe is. Most egy olyan újabb kiadványt mutattak be a Déryné Művelődési Központban, mely a Zagyva közeli környékét és a távolabbi Hajtát ismerteti.


A kiadványt ketten „követték el”, két Pro Urbe díjjal kitüntetett természetkedvelő, kiváló szakember, pedagógus és jó barát, Buschmann Ferenc írta és Faragó László fotózta. Így kétség nem férhet hozzá, hogy a legjobb kiadványt adta ki a Jászkerület Nonprofit Kft., és vehettük kézbe a keddi bemutatón. 


Egy jászberényi fiatalember, Vidra Tamás tájvédelmi körzetvezető – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa – vázolta fel a bemutató elején a hazai természetvédelmi szervezet kialakulását és kapcsolatrendszerét. A Jászságot is érintő Tápió-Hajta Tájvédelmi Körzet 1998-ban jött létre. Ide tartozik a Hajta mintegy 800 hektáros területe.  Ebből mintegy 200 hektárnyi terület – turisták számára is elérhető – szépségeit és értékeit mutatja be az új kiadvány. A Hajta jelentős részén jelzett túraútvonalak is vannak, azaz  felfedezhető egy-egy kirándulás alkalmával. Újabb fejlesztésekről is szólt Vidra Tamás, pályázati támogatással madár-megfigyelő tornyok létesülnek hamarosan, s a terület vízpótlását szolgáló zsilip, duzzasztó is, hogy a természet megóvása így elérhető legyen.

 

alt




Ezt követően Faragó László tanár, a természetjárás és -fotózás nagy kedvelője és gyakorlója vetített  képeinek segítségével jártuk körbe a kiadványban szereplő, s 1987 óta védett területeket. A régi és manapság is készült csodás fotók kapcsán szakszerű ismertetőt is kaptunk a tanár úrtól. Védett növények és állatok tucatjait örökítette meg fotóin. Körbejárhattuk a Zagyvamenti és a hajtai terület legszebb részeit. A réti iszalag, a fátyolvirág, az izzó galagonya, a nyári tőzike is látható volt a kivetítőn, s azok a szépségek is, melyeket érdemes megismerni egy-egy nagyobb séta alkalmával a berényi, a felsőszentgyörgyi határban.


A Hajta Természetvédelmi Területre is „elsétáltunk” a vetítés alkalmával. A fotók és Laci bácsi ismertetője révén láthattunk elapadt, kiszáradt, egykori vizes helyeket, ahol régen halászok is éltek. Kócsagot és gólyát is fotózott a tanár úr, mert régen itt laktak, de a vizes élőhely kiszáradt, így az élővilág lassan „elköltözött”. Homokbánya is volt arra, melynek oldalában gyurgyalagok laktak családostól. Sajnos ez sincs ma már.


A fotós gyakori természetjárásai alkalmával Jászberény környékén 51 keresztet, szakrális emlékhelyet is lefotózott, sőt a Homoki Templomig is „elvitt” bennünket a bemutató során. Amennyiben kedvet kaptunk a környék természeti szépségeinek megismeréséhez, a Déryné Rendezvényház földszintjén található Tourinform Irodában hozzájuthatunk a kiadványhoz. Aztán jöhet a túra!


Kiss Erika

Fotó: Szalai György

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít