Menu

Emlékszilánkok a Költészet Napján

2017-04-24 09:13:14

 

A Főnix Fészek Műhelyházban két előadással is ünnepelték idén a Költészet Napját Jászberényben. Délelőtt Földes László Hobo József Attila-előadását láthatták-hallhatták a fiatalok. Ennek címe: Tudod, hogy nincs bocsánat volt, s igencsak elgondoltatta a hallgatóságot. Este két vendég érkezett a porondra, Szilágyi Tibor színművész és Heilig Gábor zenész.


Ez a nap azért is a költészetről szólt, mert Szilágyi Tibor és Heilig Gábor lelke is dalból van. Erről a közönség megbizonyosodhatott. Megismerhettük Szilágyi Tibor verseit, amihez Heilig Gábor gitárján és énekszóval is „hozzátette” a magáét. A Kossuth-díjas színész gyakran papírra vetette érzéseit, fennkölt gondolatait. Sőt, egy könyvben ezek meg is jelentek, mert barátai 60. születésnapjára meglepték azzal, hogy kiadták azokat.  Így e könyv néhány darabját hallhattuk, olykor gitár- és énekszóval kísérve.


Az élet nagy dilemmáiról is szóltak Szilágyi Tibor versei, de a szerelemről is. A közönség megtudhatta, hogy milyen érzelmes versekre képes a színművész. Az Emlékszilánkok pedig egy nagyobb lélegzetű verses mű, mely a színész életútját is összefoglalja. Szól ez a családjáról, az 1942-től történt élet-eseményekről, 1956-ban átélt dolgokról. Nagy átéléssel adta elő Szilágyi Tibor azokat a strófákat, melyek számára sorsfordító történeteket tartalmazott. A főiskolai évek, a pályakezdés, a szerelmek. A férfilélek rezdülésiről, az öregedés pillanatairól, majd az elmúlás gondolatairól írt versek is sorra kerültek, de a humoros megközelítés is kitűnt az este során. Színészi pályájának alakulásáról, változatos családi eseményekről, a vidéki színészéletről is hallhattunk, s közben egy-egy, a témához illő dal is felcsendült, olykor Heilig Gáborral közösen. Aztán a máig tartó szerelem története, a jelenlegi felesége iránti érzelem strófái következtek, melyek a humort sem nélkülözték. A nagy taps igazán megérdemelt volt a művészek számára!


A Költészet Napján valójában egy költőt hallhattunk egy nagy színész előadásában egy kiváló muzsikus közreműködésével. Igazán nagyszerű és lélekemelő volt!


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít