Menu

Dr. Varga Imre emlékére – újabb emléktábla a gimnázium falán

 

2017-04-21 12:04:21

 

Jászberény egyik díszpolgára, a gimnázium egykori diákja, majd tanára dr. Varga Imre emlékét idézték fel a Lehel Vezér Gimnázium diákjai, mai tanárai, a népes család tagjai és egykori leheles öregdiákok. A gimnázium 250 éves fennállásának évében, a jubileumi rendezvények sorában következett el az április 11-i esemény.


altAz iskola hátsó, Fürdő utcai falánál a gimnázium mai diákjai tartottak ünnepséget, hogy megmutassák, az iskola szellemi közösségének mai teljesítményét. Francia, olasz és magyar dalok, versek is elhangzottak, ezzel emlékezve arra, hogy dr. Varga Imre jeles tanára volt az intézménynek. Sőt, az egyik diák, Gyarmati Zalán saját szerzeményét is előadta zongorán, mely ezen ünnepnap emlékére is született.
 

Antics István, a gimnázium igazgatója a családtagokat, az ünneplőket, az egykori öregdiákokat is köszöntötte az ünnepség alkalmából. Az emlékezést egy öregdiák, Besenyi Vendel helytörténeti kutató tartotta, és dr. Varga Imre pályaívét mutatta be a jelenlévőknek. Dr.Varga Imre (1912-2007) 1931-ben érettségizett Jászberényben. Diákként az önképzőkörben is részt vett, sok minden érdekelte, sok dolgot kipróbált. Az aerokörben a fizikával, a repülés tudományával is alaposan megismerkedett, de mégis a humán pályát választotta. A mai ELTE elődjében magyar–francia szakos tanári diplomát szerzett, majd az 1940-es évek végén oroszul is megtanult, sőt tanította ezt a nyelvet is. 1938-tól már a József Nádor Gimnáziumban állt a katedrán, sőt kiváló nyelvi tehetsége révén olasz szakkört is vezetett, mert ezt a nyelvet is jól ismerte.


Besenyi Vendel emlékezésében felidézte gazdag irodalomtörténeti munkásságát, ami végül „elvitte” a tudós tanárt Jászberényből. Az MTA felkérésére az Irodalomtörténeti Intézet munkatársa, kutatója lett, s 1960-tól már Budapesten élt. Irodalomtörténeti munkássága gerincét a XVII.-XVIII. századi költészet és drámairodalom, de főként a kuruc kor költészetének kutatása jelentette.


A nagyszerű tanár és tudós – aki 1995-től Jászberény díszpolgára is volt – emléktáblája alá Jászberény városa, a gimnázium és a család koszorúi kerültek. A jeles tudós-tanár egyik gyermeke, Varga Antal nagy tisztelettel és hálás szavakkal mondott köszönetet az iskola és a város vezetésének azért, hogy dr. Varga Imre emlékét őrzik, s méltó módon emlékeznek rá.


Kiss Erika
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít