Izrael korlátozni fogja a telepesek építkezéseit

2017-03-31 11:40:49

 

 

Az izraeli kormány egyoldalúan korlátozni fogja az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában a zsidó telepesek építkezéseit - jelentette pénteken a Háárec című izraeli újság honlapja.


Jó szándékának jeleként a biztonsági kabinet csütörtök éjjel - néhány órával azután, hogy jóváhagyta egy ciszjordániai zsidó telep létrehozását több mint húsz év óta először a nemrégiben felszámolt, illegálisan épült ciszjordániai telep, Amóna kitelepítettjeinek számára - elfogadta a telepes építkezések korlátozását is.
    

A döntés szerint ezentúl csak a már létező telepek beépített területének határain belül, vagy annak közvetlen közelében szabad új épületeket felhúzni, s ha ez jogi, biztonsági vagy topográfiai okból nem lehetséges, csakis akkor építkezhetnek a határokon túl, de akkor is a lehető legközelebbi földeken.
    

Egyelőre nem világos, hogy általános szándéknyilatkozat született, vagy tényleges korlátozó szabályok is követik a döntést. A kérdésben nem volt szavazás, de a miniszterek közül senki sem tiltakozott.
    

A kabinet ülésén részt vevő egyik miniszter - neve elhallgatását kérve - a Háárecnek elmondta: Benjámin Netanjahu miniszterelnök a tanácskozáson kifejtette, hogy a telepes építkezések ügyében mindeddig sikertelenek a megbeszélések az Egyesült Államokkal, az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. A kormányfő mégis úgy határozott, hogy megpróbál megfelelni Donald Trump amerikai elnök kérésének, és ezért egyoldalúan mérsékli a Ciszjordániában folyó építkezéseket. "Az amerikaiak azt mondták, semmiképpen sem értenek egyet az építkezésekkel a telepeken, de együtt tudnak élni velük, és nem lesz nemzetközi válság minden egyes felhúzott épület nyomán"- mondta a Háárecnek egy résztvevő.
    

"Ez nagyon barátságos amerikai kormányzat, és figyelembe kell vennünk az elnök kéréseit"- mondta Netanjahu minisztereinek. "Nem korlátozzák a felépíthető lakások számát, és nem tesznek különbséget a nagy telepesövezetek és az elszigetelt telepek között. Lehet majd építeni, de csak fokozatosan és mértékkel, újabb és újabb dombok elfoglalása nélkül" - összegezte egy miniszter az elhangzottakat.
    

Januárban washingtoni közös sajtótájékoztatójukon Donald Trump a ciszjordániai telepes építkezések visszafogását kérte Netanjahutól. Azóta több tárgyalási fordulón próbált Izrael és az Egyesült Államok megállapodásra jutni a mérséklés mikéntjéről. Előbb Trump közel-keleti különmegbízottja, Jason Greenblatt folytatott megbeszéléseket Jeruzsálemben, majd Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete vezetett egy tárgyalódelegációt az Egyesült Államokban, de a megbeszélések nem vezettek eredményre.
    

Washington számára azért fontos a Ciszjordániában folytatott izraeli telepes építkezések leállítása, mert Ciszjordániában és a Gázai övezetben tervezik az új palesztin állam létrehozását, és a földek izraeli kézbe kerülése megkérdőjelezi egy életképes, területi folytonossággal bíró ország létrehozásának lehetőségét.


(Forrás: Shiri Zsuzsa, MTI)


Hír megosztása