Menu

Téli táj napsütésben, a Belső Zagyvánál

2017-03-13 11:14:43

 

Kedden, február 14-én sem sütött a nap, nem volt szép, derűs téli látvány a városban sehol. Még szerencse, hogy 2000-ben volt ilyen pillanat, s ezt Nagyné Koncz Éva megörökítette, egy áhítatosan szép olajfestményt készített akkor. Most ezt láthattuk a Szikra Galéria szokásos havi bemutatóján, ahol ismételten zsúfolásig megtelt vendégekkel a kávézó.


Szikra István koreográfiája szerint előbb most is a zeneiskolás gyerekek muzsikáltak. Zongoraszó, hegedű és fuvola csendült, hogy hallhassuk, a tehetségek szépen haladnak zenei tanulmányaik során. Arról, hogy a tehetség megmutatkozásához, minden szükséges, igazán szép történetet hallhattunk Nagyné Koncz Éva életútjának megismerése során.


altA Berényi Műhely alapítójáról, a kiváló óvodapedagógus munkásságáról, pályájának alakulásáról, életének fontos állomásairól Sas Istvántól, a Déryné Művelődési Központ nyugalmazott igazgatójától hallhattunk részletes, és igen sok szakmaisággal megáldott ismertetőt. Nagyné Koncz Évát szinte mindenki ismeri Jászberényben, amihez az is elég volna, ha kiváló óvónőként csak a kicsikkel foglalkozott volna munkássága során. Ám őt a rajzolás, a festészet, az alkotás is elvarázsolta. A varázslat kezdetei pedig a papírboltban voltak, ahol édesanyja dolgozott. Éva a boltban kislányként fedezte fel a különböző színes ceruzák, papírok, ecsetek, festékek és temperák titkait, tulajdonságait, melyekből csodavilágot is lehetett varázsolni.


Nagyné Koncz Éva belső igényből, önszorgalomból kezdett festeni, megörökíteni a látványt, a város apró szépségeit. Jó szeme volt ehhez, mert olyat is látott, amit csak ő fedezett fel egy-egy különleges pillanatban. A festészet magányos „munka”, de nem jó egyedül élni a művészet világában. Ezért eljárt alkotó táborokba, festőiskolákba, így tett szert olyan ismerősökre, barátokra, akikkel aztán már sajátos közösséget létrehozva tanulhattak/alkothattak együtt. A Berényi Műhely 1990-től 2011-ig – és még később is – Jászberény történetének fontos alkotócsoportja lett Éva vezetésével. A nyári táborokat követő közös kiállítások a Déryné Művelődési Központban mindig nagyszerű események voltak.


A Hónap műtárgyaként a Szikra Galéria bemutatóján egy szép téli képet láthattunk, melyet 2000-ben készített alkotója. Címe: Belső Zagyva téli napsütésben. A látvány nem mindennapi, hiszen a főtemplomot mutatja hátulról, a Zagyva kanyarulata felől, egy kicsit a Víz utcai székházat is, valamint a folyót, és abban a templomépület tükröződését különlegesen légies színekkel. Sas István igazán nagy szakértelemmel készített elemzést a képről, magyarázta a mű szerkezetét, a látvány megragadásának pillanatát, a nyugodtságát és melegségét. Kitűnő példa ez a kép arra, hogy Nagyné Koncz Éva különleges látásmódjáról is megsejthessünk valamit.


Az alkotó – immár több unokás nyugdíjasként – ma is dolgozik, fest, ha ideje engedi. Mint mondta fontos most is az alkotók közössége, hiszen a társakkal való szakmai beszélgetések mindig segítik egy-egy sikeres mű megszületését. Beszélt arról is, hogy óvónőként ő engedte a kicsiket rajzolni, festeni, mert a tehetség csak úgy tud megmutatkozni, ha teret nyer. Többen is megosztották emlékeiket egy-egy közös kiállításról, alkotótáborról, ahol sok színes egyéniség találkozhatott, s egymást segítve, feltöltődve folytathatták munkájukat. Ezt is Évának köszönhették, s ez bizony nem is kevés.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít