Menu

Eb-selejtező: Nem sikerült a bravúr a németek ellen

2017-01-15 20:21:06

 

A jászberényi U-18-as női röplabda Eb-selejtező harmadik, záró napján magyar – német és spanyol – dán mérkőzést rendeztek. A továbbjutásra még három csapatnak volt esélye, így nagy küzdelemre volt kilátás.


Az utolsó nap két mérkőzése előtt nagy volt a számolgatás, hiszen még három válogatottnak is esélye volt arra, hogy elsőként, vagy a három legjobb második közé kerülve biztosítsa helyét a hollandiai 12-es döntőbe. A magyar válogatottnak egy 3:0-s győzelem a németek ellen az első helyet jelentette volna a csoportban. Amennyiben 3:1-re nyerünk, akkor másodikok vagyunk és még reménykedhetünk. Minden más eredmény esetén – vélhetően a spanyolok biztosan legyőzik a dánokat – nekünk csak a harmadik hely marad.


Ilyen előzmények után lépett pályára csapatunk a csoport toronymagas esélyesének számító németek ellen, akik a spanyolok és a dánok ellen sem veszítettek szettet az első két napon.


Magyarország – Németország 1-3 (-21, -15, 20, -17)

Jászberény, 500 néző


Magyarország: Szedmák Réka, Kotormán Réka, Glemboczki Zóra, Kökény Petra, Ambrosio Melani, Mihály Dorka Liberó: Kundrák Eszter

Csere: Kovács Lilla, Petrenkó Brigitta, Pap Dorka, Lesli Olívia Ivett

Szövetségi kapitány: Csizmadia Szabolcs


Németország: Bock Josepha, Cyris Emma, Glaab Corina, Timmer Pia, Keller Luisa, Weitzel Camilla Liberó: Bock Linda

Csere: Scholz Deborah, Berger Lara,

Szövetségi kapitány: Jens Tietböhl


Bár az első pontot a mieink szerezték, ám a németek gyorsan fordítottak (1-3). Sőt már 7-2-re is vezettek, majd az első technikai időben 3-8 volt az állás. Sajnos lányaink rendre a német sáncba verték a labdát, amely ragyogóan működött. Ráadásul a német ütők is pontosabban játszottak, de még így is sikerült látó távolságon belül maradnunk (7-10). Glembóczki két jó nyitása után már csak egy pont volt a hátrányunk (9-10), s 11-nél utol is értük a németeket. A következő három pont a vendégeké lett, s 12-15-nél Csizmadia Szabolcs időt kért. Sajnos a magassági fölényben lévő ütőkkel szemben a blokkunk nem tudott hatékonyan védekezni. A játék képe a folytatásban sem változott, s a magyar szövetségi kapitány 13-19-nél kikérte második idejét is. Ez hatott, mert felzárkóztunk 18-22-re, amikor pedig a németek kértek időt. Úgy tűnt, hogy ez sem állítja meg a magyar csapatot, ám 20-22-nél jött egy nyitásrontás, majd egy elrontott fogadás, és a németek szettlabdához jutottak. Egy látványos labdamenet végén hárítottuk az első szettlabdát. A másodikat viszont már nem sikerült, így nagy küzdelemben 21-25-re a németek nyerték az első játszmát, s ezzel bebiztosították első helyüket a csoportban. Azaz, bejutottak az Eb 12-es döntőjébe.

alt




Ez azonban nem jelentette azt, hogy könnyelműbben vették volna a folytatást. A második szettben 1-5-nél már időt kellett kérnie Csizmadia Szabolcsnak, s az első technikai időnél 6 pont volt a hátrányunk (2-8). A németek sorra kihasználták hibáinkat, s 3-12-nél ismét időt kértünk. A második technikai időnél már 11 pont volt a különbség a csapatok között (5-16). Míg mi rontottuk a nyitásokat, addig a németek kiszerváltak bennünket (10-21). Egy hosszúra sikeredett magyar nyitás után jutott játszmalabdához az ellenfél (12-24), s 15-24-nél be is ütötték a döntő pontot.

alt




A harmadik szett hasonlóan indult az előzőhöz. Csizmadia Szabolcsnak 1:5-nél időt kellett kérni. Ennek eredményeként az első technikai időig sikerült egyre csökkenteni a hátrányunkat (7-8). Küzdött a magyar csapat, de a lényegesen nagyobb jobb játékerőt képviselő, a játék minden elemében jobb németek ellen ekkor úgy tűnt, hogy nincs esélyünk még a szettgyőzelemre sem. Időnként a mieink is szép megoldások után szereztek pontot, de ez mindig csak arra volt elég, hogy ne nőjön túl gyorsan a különbség a két együttes között (11-16). A második technikai idő után az első pontot a németek szerezték, de 11-17 után nagyon megállt a vendégek szekere, s 15-17-nél már ők kértek időt. Petrenkó Brigitta jó nyitásai után pedig 18-17-nél már nálunk volt az előny, s jött a második német időkérés. Két pont volt az előnyünk, amikor a szett hajrája kezdődött (22-20). Eksztázisban volt az egész csarnok, amikor megszületett a 23. magyar pont is! Sőt, egy jó blokk után szettlabdához jutottunk és ki is használtuk azt. Vert helyzetből nagyot küzdve jött vissza meccsbe válogatottunk. Ezzel az is eldőlt, hogy a csoportgyőztes németektől csak mi tudtunk szettet lopni (20-25).

 

alt




A szurkolók nem kis örömére a magyar csapat lendülete megmaradt és már 7-2-re is vezettünk a negyedik szett elején. A németek felzárkóztak 7-5-re, de egy látványos labdamenet után 8-5-ös magyar vezetésnél jött az első technikai szünet. Látványos, élvezetes volt a játék, a mieink minden tekintettben tartották a lépést esélyesebb ellenfelükkel, s 11-8-nál jött a német időkérés. Amikor viszont 13-12-re feljött a német válogatott, már a mieink kértek időt. Ez sem zavarta azonban a vendégeket és fordítottak 15-16-ra. Sőt két hibánk után 15-18-nál Csizmadia Szabolcs is magához rendelte lányait. A németeket azonban már nem lehetett megállítani (17-25).

 

alt




Jó mérkőzésen a jobbik csapat nyerte meg a találkozót, s ezzel megszerezte a csoport első helyét az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül.


A mérkőzés legjobbjának Corina Glaabot választották.


Szántai Tibor

Fotó: Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít