Menu

Betegség blues

2016-11-16 12:38:38

 

Eljött az a pillanat, hogy Argannak már minden cipője tele volt az összes állítólagos betegségével, a gyógyítókkal és a családtagjaival, és kifakadt, hogy dögöljön meg Moliére. A francia drámaíró, rendező és színész, a modern komédia megteremtője, 1673. február 17-én utolsó színdarabjának, a Képzelt betegnek címszerepét alakította, amikor rosszul lett. Az előadást nem akarta lemondani, nehogy a színpadi munkások aznap estére kereset nélkül maradjanak. Végigjátszotta, hazament és meghalt. Titokban temették el, mert színészeket nem volt szabad szentelt földben elhantolni.


A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Képzelt betegének jászberényi előadásán a főszereplőt, a házi zsarnok, gyógyszer- és orvosfetisiszta Argant megformáló Koltai Róbertet, láthatóan jó egészségben találtuk. Őszinte tisztelője vagyok a kicsit mindig hunyorító és tikkelő, a szája szegletében örökös bocsánatkérő mosollyal komédiázó Koltainak. Kedvelem a jobb filmjeiért, az Egészséges erotikáért, a Csapd le, csacsi!-ért, a Csók, Anyuért, A nagy generációért, és nem kevésbé a Sose halunk meg-ért, de másfél hete, a Lehel Film-Színház színpadán egy, a szombat esti, hűvösen kopogó novemberi esőt alig feledtető vígjátékban láthattam. Semmi kétség, ő, a neves színész hozta be az esőről az embereket, és valóságos tapsokat kapott, és azt is értettem, hogy Moliére a félelmeinket, az öncsalásainkat, a pitiáner húzásainkat állítja pellengérre ennek a jómódú párizsi polgárnak a kínjaiban, aki minden benne kétkedőt ellenségének tart. Mégis hiányzott a produkcióból valami, valami rafináltan csípős, hogy bennem is úgy lobogjon a szív, mint Angyalkában, Argan orvosfeleségnek szánt, és valamiért Amy Winehousenak öltöztetett lányában, aki inkább egy rocker bőrnadrágban – a Piramis együttes hordott ilyet – forgolódó, egyszerű urat részesített előnyben.

 

alt

Fotó: jasznaplo.hu/Bíró János




Koltai a hátán (a köntösén) vitte a darabot, két felvonásban, és otthonának üzemcsarnok-szürke díszletei között. Nem vettem le a szemem róla, úgy dolgozott, de azt éreztem, hogy egy látványpékség kirakatát nézem.


Vigadni igazán Bozó Andreán, a vonzó és felvágott nyelvű szolgálón lehetett. Toinette, a szeriőz szőke apuszitter, áldoktorként helyrerántotta a gazdáját, annak szerelemtől kergült lányát, és a végrendeletért cselező ifjú feleségét. Nincs kis szerep, csak kis színész van. Ekképpen nyomta meg a ceruzát az Angyalka jövendőbelijének kiszemelt hülye orvosgyerek, Farkas Zoltán is. A Fredo Corleonenak „csomagolt” fiú frenetikus ütődöttsége ellökött az erkély korlátjától, ahová a fejemet támasztottam.


Megjegyeztem, hogy az egészségügy mindenkit utolér, és legfőképpen a szemüveg dönti el, ki milyen orvos. Nincs Isten, aki meghallgat, ha mérget adtunk be magunknak.


Kun Tibor
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít