Menu

Jászberény - November 4. gyásznap

2016-11-04 12:42:54


Az 1956-os forradalom gyásznapja november 4. Nemcsak egy országot tiportak le az orosz tankok, de egy népet is. Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászberényben történt a legsúlyosabb tragédia, mert a hazánkba érkezett új szovjet egységek itt lövöldözésbe kezdtek, melynek végén hat magyar és két szovjet halott maradt a főtéren.


November 4-én, vasárnap délután békés korzózás volt a főtéren. A Városházán a forradalmi vezetők ott voltak, s az aktuális tennivalókról tárgyaltak. A kapuban nemzetőrök teljesítettek szolgálatot, ahogy szemben, a főtér másik oldalán, a Rendőrség épületében is. A téren fiatalok, gyerekek, családok jöttek-mentek. Többen is a Pannónia Szálló földszintjén lévő cukrászdába igyekeztek süteményekért, cigarettáért, vagy egy jó kávéért.  Békés, nyugodt délután volt.


Azt senki, még a forradalmi napok helyi vezetői sem tudták, hogy hajnal óta, Záhonynál átlépve a határt, újabb szovjet egységek – teherautók, de főleg tankok százai – folyamatosan tartanak a főváros felé. Ennek az új egységnek egy része a 31-es főúton 16 óra körül elérte Jászberényt. A főtérre érve két tank a Bundás kút mellett leállt, és több orosz katona harcállást vett fel.

 

alt




A korzózó ifjak egyike, aki a Forradalmi Ifjúsági Szövetség (FISZ) tagja is volt, észrevette az orosz katonákat, s feléjük szaladt. Sztárek Csaba jól tudott oroszul, s a Jászberényben, már hosszabb ideje, a régi (huszár) laktanyában tartózkodó egység sok tagjával állt kapcsolatban. Az itt állomásozóknak is kellett olyan dolog, ami volt a magyaroknak, de eladnivalót is kínáltak – motorbicikliktől a színes ceruzákig. A tisztek gyerekei itt jártak a magyar iskolákba, így a barátságnak számos színtere volt. Sztárek Csaba is seftelt velük.  Így amikor meglátta a főtérre érkezett katonákat, oda akart menni hozzájuk. Azt hihette, ismerősei ezek is.


Az oroszok rálőttek!  Sztárek Csaba, a 13 éves, fegyvertelen gyerek lett az első áldozat. Így kezdődött Jászberényben a november 4-i tragédia, mely óriási lövöldözésbe torkollott.


Jászberény főterén hat jászberényi ember vesztette életét és két orosz katona is. Három fiatal jászberényi lakos és három nemzetőr-forradalmár halt meg.


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére a Zagyva-sétányon egy szabadtéri kiállítás látható. Itt nemcsak 1956 jászberényi eseményeit, képeit, plakátjait, a résztvevőit és a tragédia áldozatait, de a megtorlás során a forradalom elítéltjeit, valamint a november 4-én lelőtt főtemplomi toronysisak 1968-ban történt visszaállításának pillanatait is láthatják az érdeklődők.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít