Menu

A Jászságban elfogyott a képzett munkaerő – konferencia a gazdasági változásokról

2016-10-28 09:10:35

 

A mai kor kihívása a gazdaságban, hogy elfogyott a hadrafogható munkaerő hazánkban. A jászsági cégek is a szakképzett munkaerő hiányával küzdenek már 1-2 éve. Ezért a Gépipari Tudományos Egyesület Háztartási Készülékek Szakosztálya – melynek nem véletlenül van Jászberényben a székhelye – idei, 25. szemináriumának témája a munkaerő-helyzet volt.


A tanácskozásnak alkalmas helyet a Szikra Galéria biztosított, ahol dr. Takács János, az egyesület elnöke úgy vélte, hogy a munkaerő-helyzet megoldásához nagy együttműködés szükséges. A gazdasági szakembereknek, a kormánynak, az oktatásügy vezetőinek, az önkormányzatoknak együtt kell keresni a megoldást a problémára.


A konferencián a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik helyettes – a munkaerőpiacért felelős – államtitkára, dr. Simon Attila volt jelen. Ő azt is elmondta, hogy a kormányzati lépések során, a szabályok változásával lehetővé tették, hogy Ukrajnából, Szerbiából érkezzenek munkavállalók és pótolják, enyhítsék a hiányt. Erre a Jászságban is van már példa.  Szabó Tamás polgármester az önkormányzati lépésekről, a szakképzést támogató ösztöndíjról, a letelepedést segítő lehetőségekről beszélt, melyet Jászberényben már elindítottak.

 

alt




A konferencián 11 előadás hangzott el, melyek során szó volt több megközelítésben a szakképzés sokféle gondjáról és lehetőségeiről. Szabó László, a Liska József SZKI igazgatója történelmi áttekintése során egyértelművé vált, hogy a rendszerváltás óta a szakképzés többszöri átalakítása, átszervezése nem vezetett jó eredményre. Különböző kormányok különböző elképzeléseihez igazították az oktatási rendszert, s valójában jó megoldás nem született.  Az igazgató azt fejtette ki, hogy az 1970-es évek képzési struktúráját kellene alapul venni, mert az eredményes volt.


Dr. Rédei István, a Coop Star Zrt. vezérigazgatója a kereskedelem munkaerőhelyzetét taglalta. Ő a munkaerő megtartásának lehetőségeit vette sorra. Az Electroluxnál kialakított gyakorlatról Sinka Judit HR vezető beszélt. Ők öt-hét munkaerő-közvetítő céggel állnak kapcsolatban, s így tudják biztosítani a kellő számú dolgozót feladataik teljesítéséhez. Munkavállalót állandóan keresnek, ma már távoli településekről, akár 100 kilométerről is ingáznak Jászberénybe dolgozók. Kiemelte, hogy jelentős energiát fordítanak arra is, hogy a meglévő dolgozókat megtartsák a cégnél.


Szajlai Csaba, a Magyar Hírlap gazdasági rovatvezetője arról beszélt, hogy a magyar gazdaság tartós növekedési pályán van. A kormány gazdaságpolitikája bevált, s a multicégek eredményessége is „okozza”, hogy elfogyott a munkaerő hazánkban. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az ország egyes térségei között – pl. Nyírség vagy Borsod – nagy különbségek vannak munkalehetőségek és munkaerő tekintetében is.


Egy utópisztikus világot rajzolt fel hallgatóságának Kuti Mihály, a Kód Kft. vezetője. Cége az infotechnika terén élenjáró, így a munkaerő tekintetében is sajátos igényeik vannak. Náluk a munkaerő-hiány a software-fejlesztésben jelentkezik. A IV. ipari forradalom kezdődött ugyanis el, tehát alkotni tudó munkatársakra van szükségük. A munkaerő-probléma tekintetében jogszabályi, adóváltozásokra van szükség, és a képzésben is jelentős előrelépés szükséges - mondta előadásában.


A konferencián szó volt a munkaerő-kölcsönzés lehetőségeiről és gyakorlatáról, de egy fejvadász cég tapasztalatairól is. Ennek során a mérnökképzés új rendszerének igénye is szóba került, de az is, hogy bérekről és a béreket terhelő elvonásokról is gondolkodni szükséges a problémák lehetséges megoldásai során.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít