Menu

Korrupció-gyanús összefonódásokat sejt a Jobbik

 

2016-10-25 14:14:00

 

A közelmúltban a jászberényi piactéren tartott sajtótájékoztatót a Jobbik két önkormányzati képviselője Budai Lóránt és Bobák Zsolt. A téma egyrészt a párt által indított nemzeti konzultáció volt, másrészt pedig olyan korrupció-gyanús esetekről esett szó, ahol a képviselők szerint jászsági cégek többek között a Fidesszel való jó kapcsolatuknak köszönhetően szerepeltek pályázatokon sorra sikeresen.


altBobák Zsolt, a párt helyi alelnöke kezdésként arról beszélt, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom 4,2 millió háztartásba juttatta el „Valódi Nemzeti Konzultációs” kérdőívét. A 14 pontot összefoglaló kérdőíveiken öt-öt kérdés foglalkozik az egészségügy és az oktatás, négy pedig a korrupció problémájával. A témákat szakmai szervezetek javaslatai és lakossági megkeresések alapján jelölték meg. A kitöltött kérdőíveket postán és online módon is vissza lehet juttatni a párt részére. Bobák Zsolt elmondta, hogy az így kapott visszajelzéseket a Jobbik beépíti a párt programjába, ezáltal próbálják a lakosság igényeihez igazítani terveiket.


Budai Lóránt a nemzeti konzultációs ívek harmadik kulcskérdése, a korrupció kapcsán beszélt annak általuk vélt jászsági jelenlétéről.


-    2016 februárjában került a jászberényi önkormányzat elé egy előterjesztés, mely az Első Magyar Önkormányzati Vagyon- És Adósságkezelő Kft.-vel volt kapcsolatos. Már akkor feltűnt, hogy a cég egyik fióktelepe egy jásztelki tanyára van bejelentve, ezért néztem utána a cég adatainak – kezdte bontogatni az általa feltárt összefonódásokat Budai Lóránt.


Vizsgálódásának eredményét ismertetve elmondta, hogy a cég vezetője Móricz Zsolt, aki egyben az AGRO-ALBA Rt. igazgatósági tagja is. Az AGRO ALBA Rt. egyik fióktelepére van bejelentve a Constancia-System Kft. is, melynek tulajdonosa Móricz Virág, aki egy pályázatíró cég, a JÁSZTÉR Kft. ügyvezetője is egyben. A furcsaságot a képviselő ott fedezte fel, hogy a JÁSZTÉR Kft. székhelye Jászberényben a Hold u. 2. szám alatt található, ami egyben Pócs János országgyűlési képviselői irodája is.


Bár a JÁSZTÉR Kft. csak 2014 novemberében alakult, és ebben az évben még csak 4 milliós eredménye volt, 2015 óta már több tíz millió forint értékben pályázott sikeresen. Elnyerte például 2015. október 12-én a VÁRUNK Alapítvány részére a „Neszűri mentor program” rendezvényszervezésének lehetőségét, melynek során közel 9,5 millió forinttal gazdagodtak. 2016. január 8-án Befektetés ösztönzési tervet készítettek a JNSZ Megyei Önkormányzatnak 24,6 millió forintért. Az Első Magyar Önkormányzati Vagyon- És Adósságkezelő Kft. 2016. február 22-én Turisztikai megalapozó koncepció készítéséért nyert közel 3,2 millió forintot, majd július 21-én Ifjúsági Stratégia kidolgozásáért újabb 3 millió forintért pályáztak sikeresen. Érdekességként Budai Lóránt elmondta, hogy ez utóbbi pályázaton elindult az AGRO ALBA Rt. is, de 600 ezer forinttal a Vagyonkezelő Kft. fölé licitált, így a másik cég lett a nyertes.


Az említett négy cég tehát közös háttérrel, közös telephelyekkel és fióktelep-címekkel rendelkezik, részt vesznek akár külön-külön is önkormányzati pályázatokon és így biztos nyertesnek is számítanak.


Budai Lóránt nem hagyta szó nélkül a Bathó-palota eladását sem. Elmondta, hogy a testület az októberi soros ülésen tárgyalta a város főterén található impozáns homlokzatú épület eladásának ügyét. Az értékesítést 2016. május 11-én meghirdető pályázatra ketten jelentkeztek, a 61,5 millió forintot érő ingatlanért az egyik pályázó 5 millió forintot, a másik pedig 61,5 millió + 1 forintot ajánlott. Értelem szerűen a többet ajánló Kalanag Agro Kft.-t hirdették ki a pályázat nyertesének, a cég tulajdonosa a Lehel szobor felállításában is aktív szerepet játszó dr. Pap Géza, Jászberény díszpolgára. A dr. Pap Géza tag abban a Controlpoint Audit Bt.-ben is, amelyben tagsága van rajta kívül Nagy Gyulának és Nagyné Hajnal Évának, akik az alpolgármester Hajnal-Nagy Gábor szülei. Controlpoint Audit Bt. pedig egy címre van bejelentve azzal a Kontrollpont Kft.-vel, amelyben már Hajnal-Nagy Gábor is tagként szerepel.

 

alt




-    A legutóbbi testületi ülésen megkérdeztem az alpolgármester urat, nem akarja-e bejelenteni a szavazás előtt az ügyben való érintettségét, és így távol maradni a döntéstől, Hajnal-Nagy Gábor viszont válasz helyett kivonult az ülésteremből, és egy órán át nem vett részt a vitában. Végül így maradt távol a szavazástól. Ráadásul a testületi ülésen kiderült, a palota megvásárlását elnyerő Kalanag Agro Kft. ügyvezetője, dr. Pap Géza az alpolgármester keresztapja. Azt gondolom, a jogszabály ugyan lehetőséget adhat arra, hogy az adás-vétel így is megtörténjen, ugyanakkor emberileg és politikailag mindenképpen kifogásolható az eset - vélekedett a képviselő.


Budai hozzátette, a Jobbik jogászai foglalkoznak a kérdéssel, és amennyiben a törvénytelen szálra, jogilag kifogásolható elemre bukkannak az iratok között, megteszik a szükséges lépéseket. Kérdésünkre, hogy egy növénytermesztéssel foglalkozó cég milyen céllal vásárolhat ingatlant Jászberény főterén, a képviselő elmondta, hogy erre a kérdésre a testületi ülésen sem érkezett konkrét válasz.

 

Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít