Menu

Levélféle Hendrix postaládájában

2016-10-18 09:54:22

 

 

Drága Jimi, óvodába jártam, amikor 1970. szeptember 18-án, Londonban, tisztázatlan körülmények között, huszonnyolc évesen meghaltál, s ezzel az óvatlan lépéseddel a rockzene legnagyobb legendája lettél. Úgy játszottál az életeddel, ahogyan a gitároddal. Te aztán tényleg megtöltötted tartalommal a kor ellenkultúrájának hármas jelszavát: élj gyorsan, szeress szabadon, halj meg fiatalon! A rock egyik legmaradandóbb hatású művészeként, páratlan és utolérhetetlen újítóként tekintenek rád. Jellemző, hogy akadt olyan magazin, amelyik még évekkel a halálod után is az év gitárosának választott.


Új hangeffektek sorát kísérletezted ki, fenomenális űrrockot kreáltál, hajmeresztő technikád beláthatatlan zenei távlatokat nyitott a rockmuzsikusok egész nemzedéke számára. Magyarországra is eljutott a zenéd, bármekkora vasfüggönyt húztak ki a nyugati határra.
 

Néhány éve egy sütögetős, kerti összejövetelen, ahol a néhai NDK-ból érkezett vendégekkel ültem egy asztalnál, hiába magyaráztam a kezemben tartott apró, sült csirkeszárnnyal a velem egykorú, szimpatikus német kolléganőnek, hogy van egy baromi jó számod, a Little wing, ami magyarul Kicsi szárnyat jelent, és egy felhők között lépegető lányról, egy őrangyalról szól, nem ismerte. Letörtem, mert azt gondoltam, marha jó poént mondtam. Azzal vigasztalódtam, hogy a keletnémeteknél nagy volt az elzártság.


Bezzeg a mi városunkban, Jászberényen! A péntek esti klubkoncertek sorában, a mozi galériájában zsúfolt ház előtt adta át az üzenetedet a Message to Hendrix (Petendi Tamás – gitár, Bűdi Szilárd – basszusgitár, ének, Kottler Ákos – dob) és Tátrai Tibor (The King of Hungarian Blues Guitar, így talán jobban érted). Vissza a feladónak, mert neked címezték, de rajtunk keresztül postázták. Hendrix? Csak a testünkön át! Nincs elkésett dalod, mind időben van.

 

alt

 

Az előzenekar, helyi fiúk, a Rock a Drog a ZZ Toptól a Doorsig lapozta fel mindannyiunk zenei emlékkönyvét. A meglehetősen részeg Jim Morrisonnal te is örömzenéltél, lemezen is hallható, és a ZZ Top gitárosát, Billy Gibbonst sem kell bemutatni neked, hiszen az akkori bandájával előtted szerepelt egy New York-i koncerten. Személyesen kérted fel, mert nagyon tetszett a játéka. Mi is komázzuk Billyt, hogy a Zenészek Istene növessze hosszúra a szakállát még jó ideig.


Egy jónevű zenészrajongód, Robin Trower a Procol Harumból, aki évekig kerülte a veled való találkozást, mert úgy érezte, ha lát téged, fel kell hagynia a gitározással, úgy vélte, évtizedek telnek el, mire végre megértenek. Mert túlságosan széles térben mozogtál.


Berényben veszteségmentesen átjött a Message to Hendrixtől és Tátraitól az összes Hendrix-himnusz. Leghívebb magyar követőid a témáidat, hozzád hasonlóan, gyakran a felismerhetetlenségig elnyújtották, majd összepréselték, teljesen önmagukba fordították, aztán visszatekerték. Nekik elég idejük maradt alámerülniük a hullámaidban, neked három év tömény zúzás jutott: itallal, drogokkal, stúdiózással, koncertezéssel, nőkkel. Tátrai állítja, hogy Petendi Tamás, Petendiék meg arra szavaznak, hogy Tátrai Tibusz a magyar Hendrix. Legyen mindkettő, bár a miskolci srác a nézők közé ment, és székre állva, ravaszul a csajok arcába szólózott. (Az a sok Foxy lady, tudod.)


Földes László Hobo fordításában, magyar szöveggel is elcsattantak a dalaid. Szeretlek, baby, ahogy esőt a tó, gyerünk, baby, engedd, hadd legyen jó! Come on. Megyek, lelövöma zasszonyt, a zágyban találtam, és nem volt egyedűűűl. Hey Joe. Vörös a ház, messze délen, ahol a kedvesem él, nem láttam már nagyon régen, 99 nap meg egy fél. Red house. Hobo sokat tett a magyarországi Hendrix-revivalért, megérdemelte, hogy két HBB-szám is – A vadászok bevonulása, Országút blues – becsússzon a műsorba.


Járt neked ez az este, Jimi, járt nekem is, mert odavagyok. Ölellek.   


Kun Tibor

Fotó: jasznaplo.hu/Bíró János

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít