Menu

Utazás jász őseink motívumvilágába

2016-09-28 11:41:44

 

Igazán különleges, varázslatos kiállítás látható a Jász Múzeumban. Most a szkíták, szarmaták, jazigok, alánok kincseit láthatja az érdeklődő közönség egy kiváló ékszerész, ötvösművész és az ókor kutatóinak jóvoltából.


altOszvald Nándor ezüstművest, ötvösművészt 2002 óta ismerik Jászberényben, amikor ide költözött, és órás-ékszerész boltot nyitott. Nevezetes tárgyak – hajók, autók - kicsinyített változatait is többször elkészítette már, melyekkel nagy sikereket ért el korábban. A jászok történetét megismerve egy új világ is kitárulkozott előtte, s ez vezetett a csütörtökön nyílt exkluzív kiállítás megvalósításához.  Olyan csodákkal állt elő, melyek lélegzetellátóan káprázatosak.


Most a jászok távoli őseinek, a szkítáknak, szarmatáknak, alánoknak ötvösművészetét mutatja be, s ehhez a múzeumban kapott megfelelő színteret. Az ókori sírokban megtalált, feltárt és tudósok által is feldolgozott tárgyi emlékeket álmodta aranyba, ezüstbe. Ehhez alaposan beleásta magát a több ezer éves történelembe, a jászok Kárpát-medencében való letelepedéséig. Így valójában a Dunától Kínáig terjedő tájak, az eurázsiai sztyeppék népeinek tárgyi kultúrája ihlette a kiállításon látható műtárgy-másolatokat, rekonstrukciókat. Kertai Zalán festőművész színes festményei is gazdagítják a bemutatót, melyek segítenek a kort, a korabeli népeket és a környezetet is megidézni.

 

alt




A Jász Múzeumban a kiállítás megnyitásakor a témához illően keleti népek - türk, jakut - hangszereit szólaltatta meg Zsirmik István a Yenisei együttes tagjaként. Hortiné dr. Bathó Edit, a múzeum igazgatója köszönetet mondott Fábián Rigó Attilának, aki – maga is keleti népek lelkes kutatója és a kiállítás társrendezője – nagyban segített a megvalósításban, s azoknak is, akik az exkluzív kivitelezésben végeztek kiváló munkát.


A megnyitás során Scholtz Róbert régész elmondta, hogy 2000-2500 évvel ezelőtti tárgyakról készült az itt látható másolatok többsége. Több mint 150 darab ezüstből készített és arannyal bevont alkotás, rekonstrukció csodálható meg, s mellettük részletes történeti ismertető is olvasható. A tárlaton szereplő legkorábbi tárgy eredetije Mongóliában került elő,  és Kr.e. 9-8. század fordulóján készülhetett. A kiállítás talán legérdekesebb és legékesebb darabjai egy I. századi korona és egy nyakék rekonstrukciói. Ezek eredetije az Afganisztán északi és Üzbegisztán déli részén élt, kelet-iráni nyelvet beszélő nép, a kusánok kincse volt egykor.

 

 

alt




A szarvas és lófigurák mellett szkíta nyeregdíszek, rituális csészedíszek, ivókürt oldalát díszítő motívumok is ott csillognak a vitrinekben, s mellettük igen részletes leírások is olvashatók.  Szarmaták tárgyaiból is bőven láthatunk a tárlaton. Egy bronz tükör, vagy az aranyszarvasok – melyek agancsa életfává változott át – már ismerősek lehetnek a mai kor embere számára is. Szarmaták a magyar Alföldön is éltek – a hunok előtti korban –, fokozatosan foglalták el az Alföld területét, így életük tárgyiasult emlékeit már a betelepült magyarok és a jászok is őrzik.

 
A különleges kiállítás  2017. március 17-ig látható.


Kiss Erika
Fotók: Jász Múzeum

 

alt

 

alt

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít