Menu

A templom titkairól

2016-09-19 11:27:41

 


A Szakrális Művészetek Hete múlt szombaton kezdődött Jászberényben. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége a Jászok Egyesületével összefogva tervezte el a programokat. Szeptember 17-én a Szentkúti templomban volt az első esemény.


Amikor egy templomba belaltépünk a csend, az áhítat hatja át lelkünket. Illik suttogva beszélni, azt is keveset, hiszen a szertartás rendjét sem illik zavarni. Most azonban a nézelődés, az érdeklődés volt a hangsúlyos, hiszen a templom történetéről, a felszeretéseiről, az ott található műkincsekről, az érkékes műalkotásokról, sőt magának a templomnak és a hitközségnek létrehozásáról esett igazán sok szó.


Liga Konrád diakónus köszöntője után Besenyi Vendel helytörténeti kutató (fotónkon) tartott nagyon részletes, az apróságokra is kitérő előadást. Jászberény hitéletének kereteit a Nagyboldogasszony főtemplom és a ferencesek temploma, zárdája határozta meg leginkább a történelem során. Azonban a hívek egy újabb templomot is szerettek volna. Amikor 1747-ben egy forrás fakadt fel a mai Szentkúti téren, az csodának számított. Közelében egy kis kápolnát építettek a vallásos jászok, majd 1836-ban egy új templom építését is elhatározták.  Aztán 1842-ben felépült a mai épület, melyet Homályossy Ferenc és Haág Ádám mesterek vezetésével készítettek. A templomba közel 900 fő is elfér egyszerre. Az építés után a környékbeli hívekben az is felmerült, hogy önálló plébánia is kellene, de erre még jócskán várni kellett. A főplébánia papjai látták el a szolgálatot a Szentkútiban is.

 

A templom épülete sok kincset rejt, melyek kegytárgyak, festmények, padok, szószékek, orgona, zászlók, a misézéshez, a vallási rituálékhoz való kegytárgyak, szobrok, szentek képei, és még sorolhatnánk, mi minden kell egy templom felszerelése gyanánt. Besenyi Vendel ezeket is aprólékosan sorra vette, s azt is elmondta, hogy mikor és kinek az adományaként, vagy mely mester munkájaként kerülhetett a templomba. Sajátos története van a gyóntatószéknek, a keresztelő kútnak, a harangoknak, a gyertyatartóknak, a padoknak és a padozatnak is. A templom belső festése – neobarokk stílusban - is műalkotás, melyet 1933-ban Benke László készített. Ugyanekkor Gecse Árpád megfestette a Jézus szíve mellékoltár képét.


Az önálló plébánia szervezése nem volt egyszerű, többször is próbálták elérni a környéken élők, de hivatalosan csak 1946-ban lett ez végleges. Akkor Farkas István lett itt a plébános, s egyházközséget is szerveztek a támogató hívek. Sólyom József (1985-1998) atya idejében történt 1993-ban az ifjúsági ház létesítése. A templom igazán jelentős, nagy felújítása több részletben 2005-től 2011-ig Kiss Lajos plébános működése során történt. Sajnos ő 2013-ban meghalt, s azóta plébánosa sincs a templomnak. A szolgálatot Szántó József látja el.


Az épület és felszerelései, története részletes bemutatás után Szabó Attila kántor következett, aki az orgonát mutatta be, melynek 648 fém- és fasípja van, s igen szépen szóló hangszer. Meg is szólatta a nemrég szintén felújított orgonát, így csodás hangzását és Bach ideillő zenéjét is hallhattuk e rendezvény során.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít