Menu

Rio 2016: két magyar arany az első napon!

2016-08-07 10:25:0



Magyar idő szerint szombaton éjjel egy órakor a megnyitó ünnepséggel kezdetét vette a 2016. évi Olimpiai Játékok, melynek házigazdája Rio de Janeiro. Nekünk, magyaroknak fantasztikusan sikerült az első nap, hiszen Szász Emese vívó és Hosszú Katinka úszó versenye után is felcsendült a magyar himnusz. Azaz, Magyarország úgy kezdte az olimpiát, ahogy korábban még soha: az első napon két aranyérmet is szereztek sportolóink.


Az olimpia első napján 8 sportágban kezdték meg szereplésüket a magyar sportolók. A sportlövészeknél a női légpuska selejtezőjében Miskolczi Julianna a 22. helyet szerezte meg és nem jutott a döntőbe. Férfi légpisztolyban Tátrai Miklós a 42. helyen zárta a selejtezőt, s így ő sem jutott döntőbe.


Evezőseink viszont jól szerepeltek. Mind az egypárevezős Pétervári-Molnár Bendegúz, mind a kormányos nélküli kettes, Simon Béla – Juhász Adrián, egység továbbjutott előfutamából.


Cselgáncsban az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva a 48 kilósok mezőnyében a negyeddöntőben megsérült, de a vigaszági küzdelemben mégis tatmira lépett, ám kikapott, s így a 7. helyet szerezte meg.


Férfi vízilabdázóink azonnal legerősebb vetélytársukkal, a szerbekkel kezdtek. Volt, amikor már 3 góllal is vezetett a Benedek-csapat, ám a szerbeknek pár másodperccel a vége előtt sikerült egyenlíteni, így a rangadó 13-13-as döntetlennel ért véget.


A vívók versenye a női párbajtőrözők küzdelmével kezdődött, melyben Szász Emese képviselte a magyar színeket, mégpedig nem is akárhogyan. Emese a 2. fordulóban kezdte meg szereplését és nagyszerű vívással került a döntőbe.


2. forduló: Szász Emese – Julia Beljajeva (észt) 15:11


nyolcaddöntő: Szász Emese – Kang Jung Mi (dél-koreai)


negyeddöntő: Szász Emese–Szato Nozomi (japán) 15:4


elődöntő: Szász Emese – Lauren Rembi (francia) 10:7


A döntőben a kétszeres világbajnok Rosella Fiamingo volt az ellenfele Kulcsár Győző tanítványának. Az olasz lány kezdett jobban, rendre vezetett 1-2 tussal. majd 11-7-es vezetésénél elúszni látszott a magyar arany. Szász Emese azonban ritmust váltott és fáradni látszó ellenfele ellen előbb kiegyenlített (12:12), majd 14:12-re vezetett. Egy együttes találat után pedig következhettek az öröm percei: a Vasas vívónője megszerezte a riói olimpián az első magyar aranyérmet!

alt

Szász Emese, az első magyar olimpiai bajnok a 2016-os riói világjátékokon



A napnak azonban ezzel még nem volt vége.


Az asztaliteniszezők versenyében mindhárom asztalhoz lépő magyar versenyző győzött és továbbjutott:


nők, 1. forduló: Lovas Petra – Nadin el-Davlalti (egyiptomi) 4:0


férfiak, 1. forduló: Pattantyús Ádám – Kirill Geraszimenko (kazah) 4:1


nők, 2. forduló: Póta Georgina – Mo Zhang (kanadai) 4:1


A tornász Hídvégi Víd remek gyakorlatot mutatott be lólengésben, de hajszállal lemaradt a döntőről.


Az uszodából előbb meglehetősen kedvezőtlen hírek jöttek, hiszen az előfutamokból csak Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána jutott tovább. Igaz, Hosszú alig maradt el a világcsúcstól és messze a legjobb idővel került az esti (magyar idő szerint hajnali) döntőbe.



férfi 400 m vegyes, előfutam: Gyurta Gergely 11., Verrasztó Dávid 12. – nem jutottak döntőbe


női 100 m pillangó, előfutam: Szilágyi Liliána 10. helyen továbbjutott az elődöntőbe



férfi 400 m gyors, előfutam: Bernek Péter 21., Kis Gergő 38. – nem jutottak a döntőbe


női 400 m vegyes, előfutam: Hosszú Katinka 1., Jakabos Zsuzsanna 13. – Hosszú a legjobb idővel jutott a döntőbe, Jakabos Zsusza nem került döntőbe


férfi 100 m mell, előfutamok: Gyurta Dániel a 16. időt érte el, a szétúszástól visszalépett


A hajnali elődöntők és döntők során előbb Szilágyi Liliána állt rajthoz a 100 m pillangó egyik elődöntőjében, de összesítésben csak a 13. időt érte el és így nem került a fináléba.


Hosszú Katinka viszont semmit sem bízott a véletlenre a 400 méteres vegyes úszás döntőjében. Ellenfele csak a világcsúcs volt, s ezúttal azt is sikerült legyőznie. Több mint 2 másodpercet javított a kínai Je Si-ven londoni olimpián úszott idején.
 

alt

Hosszú Katinka fantasztikus világcsúccsal szerezte meg az aranyat a 400 méteres vegyes döntőjében



NŐI 400 M VEGYES, DÖNTŐ



1. HOSSZÚ KATINKA 4:26.36 perc – világcsúcs



2. Maya DiRado (Egyesült Államok) 4:31.15


3. Mireia Belmonte (Spanyolország) 4:32.39


4. Hannah Miley (Nagy-Britannia) 4:32.54


5. Emily Overholt (Kanada) 4:34.70


6. Elizabeth Beisel (Egyesült Államok) 4:34.98


7. Aimee Willmott (Nagy-Britannia) 4:35.04


8. Simizu Szakiko (Japán) 4:38.06


Magyar idő szerint vasárnap hajnalban is felcsendült a magyar himnusz, immár második alkalommal a riói olimpia első napján, s ez azt jelenti, hogy minden korábbinál jobban kezdte az olimpiát Magyarország, hiszen soha nem nyertünk még az világjátékok első napján két aranyat. Legutóbb, Londonban nagyon nem akart megszületni az első magyar arany, s bizony az utolsó napokig várni kellett, hogy szerezzünk hármat a legfényesebb éremből.


Most, egy nap után már két arannyal állunk, de azért senki ne gondolja, hogy minden nap mérlege ilyen jó lesz. Az biztos, hogy ez a kezdés jó hatással lehet a folytatásra, s reméljük, hogy összejön a mieinknek a 21 érem, amely azt jelentené, hogy Magyarország megszerzi 500. érmes helyezését az olimpiák története során.


Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít