Menu

Az Electrolux cégeket vesz, beruház és dolgozókat keres

2016-07-13 09:18:35

 

altAz Electrolux már 25 éve jelen van Magyarországon. Nagy érdeklődés mellett 1991-ben vásárolta meg a jászberényi Hűtőgépgyárat, majd a piacgazdasági elvárásoknak megfelelően átalakította, fejlesztette, bővítette.  Eredményei alapján a hazánkban működő cégek között a 25. helyen szerepel.  Ebben az évben közel 5 millió darab háztartási készüléket gyárt.


Mindezt dr. Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója mondta el, amikor Szabó Tamás polgármester vezetésével a képviselő-testület tagjai a gyárba látogattak múlt héten, szerdán délután. E negyed század alatt hatalmas változások történtek a jászberényi gyárban, hiszen a porszívógyártás is elkezdődött, Nyíregyházán pedig zöldmezős beruházással 2005-ben új hűtőgépgyárat épített a svéd anyacég. A fejlődés pedig nem állhat meg. A gazdasági válság 2008-2011 között a számszerűsíthető eredményeket csökkentette ugyan, ám 2013 óta ismét növekedési pályán van az Electrolux magyarországi cége. Újabb beruházások vannak soron, és újabb termékek bevezetése is zajlik Jászberényben és Nyíregyházán egyaránt.


A képviselőknek szóló tájékoztatóban hallhattuk, hogy az itt gyártott termékek 4%-a kerül a hazai üzletekbe a honi vásárlókhoz, a többi exportra megy. Jászberényben a hűtőkészülékek – amiből 1,4 millió darab készül itt a 2016-os évben – 82,4%-a Nyugat-Európa piacaira kerül. Az itt gyártott porszívók 80%-a szintén Európában talál vevőkre. Érdekességként említette a vezérigazgató, hogy a porszívógyártás is nagyon sikeres, folyamatosan növekszik a termelés volumene.
 

A foglalkoztatási kérdések is szóba kerültek. 1991-ben a Hűtőgépgyárat 4500 dolgozóval vette át az Electrolux. Jelenleg több mint 3000 dolgozót foglalkoztatnak, ebből mintegy 1000 Nyíregyházán dolgozik, Budapesten közel 200 főt alkalmaznak, Jászberényben 1800 körüli a saját dolgozók száma, a bérelt munkaerő pedig már közel van az ötszázhoz.

 

alt




Szabó Tamás polgármester megköszönte a részletes tájékoztatást, s elmondta, hogy büszkeséggel tölti el a városvezetést is, hogy ilyen fontos és sikeres szereplője a magyar gazdaságnak az Electrolux. Ez Jászberény és az ország számára egyaránt nagy jelentőséggel bír.


A képviselők élénk érdeklődése során elsőként a tízemeletes, a város számára ikonikus irodaház sorsa került szóba. Már évek óta üres az 1972-ben létesített irodaház, mely a gyár, de a város jelképe is, fotók százain szerepel Jászberényt is ismertté téve. Dr. Gönczy Sándor elmondta, hogy sajnos bontására hamarosan sor kerül, minden engedély megvan ehhez. A bontás költségeit nem kalkulálták még ki, ez van soron. Az elavult szerkezetű épület számos előírásnak – pl. tűzvédelmi – nem felel meg, így előbb vagy utóbb, de búcsút kell mondani neki. Azon még kicsit ellamentáltak a képviselők, hogy Gorjanc Ignác egykori vezérigazgató onnan, 10. emeleti irodájából tekintett le „birodalmára”, s büszke is volt rá, de hát ez már történelem.


Elfogyott a munkaerő a Jászságban



A legtöbb szó az eszmecsere során a munkaerő-helyzetről esett. Elfogyott ugyanis a szerelőszalagok mellé beállítható munkaerő, aki képes szalagmunkára, több műszakot vállal, az már a gyárakban van. Dr. Gönczy Sándor elmondta, hogy idén nem sikerült egy gyártósort elindítani, mert nem tudtak 120 dolgozót felvenni hozzá. A bérelt munkaerő között nem egy van, aki 100 kilométeres távolságból jön naponta dolgozni ide. Példaként mondta el a beszélgetés során, hogy Lengyelországban, ahol négy Electrolux gyár működik, szintén fogyóban a munkaerő. Ott úgy oldották meg a helyzetet, hogy a közeli Ukrajnából utaztatnak át dolgozókat. Az is elhangzott, hogy Lengyelországban – az oktatási rendszer más szintje miatt is – a munkaerő minősége, felkészültsége jelentősen jobb, mint nálunk. A hazai munkaerő hiánya miatt új beruházásokat halasztottak el. 


Fejlődési irányok és megoldási lehetőségek



altAz Electrolux az elmúlt 25 esztendőben folyamatosan terjeszkedett. Stratégiája szerint több országban is gyárakat vett meg, míg másokat leszerelt, s átköltöztetett. Mára az Electrolux hazájában, Svédországban egy gyár maradt csak meg, de így van ez Németországban is. A 35 Electrolux gyárból Európában Olaszországban van négy, Lengyelországban négy, Romániában és Ukrajnában egy-egy.


A munkaerő „fogyása” a cégeket először arra ösztökéli, hogy oda menjenek, ahol még van, majd ha elfogy a létszám, akkor a fejlesztéseket az automatizálás felé vigye el. Erre törekszik az Electrolux is. Azaz, olyan dolgozókra lesz egyre inkább szükség, akik értenek a mikroelektronikához, akik a berendezéseket programozni, karbantartani tudják. Ez pedig nem kis felkészültséget kíván. A technikai fejlődéssel a szakmák átértékelődtek, így a szakképzés számára is nagy a kihívás ez hazánkban.


A gyárlátogatás során lehetőség volt a hűtőszekrénygyár TT üzemét, illetve a porszívógyárat is megtekinteni dr. Gönczy Sándor vezetésével. A termékek széles skálája mellett az alkatrészgyártásba is bepillanthattunk, hiszen a hűtőkészülékek belső kamrája, az ajtóbélések is itt készülnek, majd kerülnek a szerelősorokra. A porszívógyárban azonban már egy tipikusan készre szerelő üzemi környezetet láthattunk. Az üzemben 13 szerelősor van, melyeken egy műszak alatt soronként 6-700 porszívót raknak össze. Itt minden apró alkatrészt a beszállítók készítenek, főként Jászberény és a Jászság kisebb cégeinél. A szerelősorok mellé beosztott dolgozók csak a készülék összerakásával, annak egy-egy apró mozzanatával és a minőségi ellenőrzéssel foglalkoznak.


A beszélgetés végén Babucs József gazdasági vezető arról számolt be, hogy Jászberény város kasszájába az Electrolux az elmúlt három esztendőben –  2013, 2014 és 2015-ben – összesen 1,7 milliárd forint iparűzési adót fizetett be. Azaz, évente 500 milliót meghaladó az az összeg, amivel az Electrolux a város bevételéhez hozzájárul.


Kiss Erika
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít