Menu

25 éves az Electrolux Magyarországon: Legyen még jobb a következő 25 év!

2016-06-29 16:04:51

 

 

Az Electrolux Lehel Kft. idén ünnepli hazai működésének 25. évfordulóját. Az elmúlt negyedszázad mérlege: 3 – nemzetközi viszonylatban is elismert – hazai gyár, több mint 3000 munkatárs, ugyanennyi biztos munkahely és 140 milliárd forint értékű beruházás. A vállalat pedig most mindössze 25 órán át ünnepel, utána már a következő 25 évet tervezi Magyarországon.


Az Electrolux Csoport 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben – 50 év után először – zöldmezős beruházással épített hűtőszekrénygyárat Nyíregyházán. 25 év folyamatos fejlődés eredményeként a hazai leányvállalat a Csoport egyik legfontosabb gyártóbázisává nőtte ki magát: Jászberény az egyetlen a kontinensen, ahol porszívót gyárt, alulfagyasztós hűtőszekrényei pedig Európában kizárólag a nyíregyházi gyárban készülnek.


1991 és 2015 között az Electrolux 140 milliárd forint beruházást hajtott végre Magyarországon, amivel jelentősen nőtt a gyárak kapacitása is. A kezdeti évi félmilliós termelés 2016-ra már elérte 5 milliót. Az Electrolux Csoport áthozott gyártókapacitást Olaszországból, Németországból, az Egyesült Királyságból, Dániából, Finnországból, Svédországból, és még Kínából is. Így a magyar gyárak ma már a teljes európai piacot kiszolgálják, sőt szállítanak az Egyesült Államokba, Japánba, de még Új-Zélandra is. A hazai vállalat bevétele 2015-ben meghaladta a 275 milliárd forintot, így az Electrolux Lehel Kft. a 25. legnagyobb magyar vállalat, az export volumenét tekintve pedig a 17.

„Az elmúlt 25 év gyorsan eltelt, és működésünk teljesen átalakult ez idő alatt – hatékony, a vevői igényekhez igazodó egységes gyártási rendszert fejlesztettünk ki. Rohamosan bővítettük gyárainkat és a kereslet függvényében képesek vagyunk akár egyetlen hét alatt új termék gyártására átállni. Büszke vagyok az elért eredményeinkre, ahogy arra is, hogy kollégáim nemcsak a gyártásból, értékesítésből és logisztikából veszik ki a részüket, de magyar mérnökeink közreműködnek a kutatás-fejlesztésben is. Nálunk, Jászberényben működik Európa egyik legnagyobb, porszívókészülék-tesztelésre alkalmas központja. És egyik elindítói vagyunk az Ipar 4.0 programnak is, hiszen hiszünk abban, hogy folyamatos technikai fejlődéssel a következő 25 évünk még jobb lehet” – mondta dr. Gönczi Sándor, a cég vezérigazgatója az évforduló kapcsán.


A folyamatos technológiai fejlődésben és a következő 25 év terveiben fontos szerepet kap a fenntarthatóság is: a cég mind a gyártást, mind a gyártott termékeket szeretné még zöldebbé tenni. A nyíregyházi és jászberényi telephelyeiken használt villamos energia mára 100%-ban megújuló energiaforrásokból származik, a gyártás során pedig újrahasznosított anyagot is felhasználnak.

alt


Dr. Szabó Tamás, Jászberény Város polgármestere és Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere is kiemelték az ünnepi sajtóeseményen, hogy a városok életének meghatározói szereplői a gyárak. Elmondták, hogy a biztos munkahelyek, amelyeket az Electrolux teremt Jászberényben és Nyíregyházán, kiemelt jelentőségűek számukra, és remélik, a gyümölcsöző együttműködés tovább folytatódik a következő 25 évben is.


25 év – 25 óra



Az Electrolux a születésnap alkalmából Midsommaraftonkor – vagyis a Szent Iván éjt követő pénteken – különleges ízélményre hívta a gasztronómia szerelmeseit. Június 24-én 12 órakor megnyitotta az egyetlen asztallal működő Bisztro25-öt, amely szombaton 13 óráig tart nyitva a budapesti Erzsébet téren, és ebben a 25 órában összesen 45 idősávban fogadja a szerencsés vendégeket, akik előzetesen asztalt foglaltak. Az Electrolux vezető szerepet tölt be a gasztronómia terén, ezért is döntött úgy, hogy az évfordulón egy különleges gasztronómiai élménnyel ajándékozza meg vásárlóit.


„Külön öröm a nagykövetség számára, hogy a svéd-magyar gasztronómiai együttműködés sokkal szorosabbá vált, és különleges élmény, hogy éppen a nyári napforduló idején ünnepelhetjük a svéd Electrolux hazai leányvállalatának születésnapját. A svéd-magyar kapcsolatokban jelentős szerepet tölt be a vállalat, és örömmel tekintünk a következő 25 év elé” – mondta H. E. Mr. Niclas Trouvé, Svédország nagykövete.


(Electrolux sajtóközlemény)

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít