Menu

Munkavállaló kerestetik

2016-06-10 09:26:35

 

Nagyot változott a világ, ma már a munkavállalókat keresik a cégek. Persze az iskolai végzettség, a képzettség a legjobb ajánló. Ám akiknek ilyen nincs, azok is találhatnak maguknak munkahelyet. A Foglalkoztatási Osztály nemcsak várja a jelentkezőket, de évről évre állásbörzét is rendez, hogy a cégeket és az álláskeresőket egy asztalhoz ültessék, így közvetlen kapcsolatot teremtsenek közöttük.


A Déryné Művelődési Központ nagytermében múlt héten csütörtökön az állásbörzén több mint 900 álláslehetőséget kínált az a 25 cég, mely jelen volt – tudtuk meg Tóth Jánostól, aki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője,  s egyben sok évtizedes tapasztalattal bíró munkaügyi szakember. Ő arról is tájékoztatott, hogy a Jászságban a munkanélküliek aránya 4,8 %-os, Jászberényben pedig 3%  alatti. A regisztrált álláskeresők száma pedig 2731 fő.


Sok cég asztalánál a munkaügyi szakemberekkel lehetett hosszasan beszélgetni az elvárásokról, a munkarendről, a fizetésekről. Prospektusok, tájékoztató kiadványok sok helyen voltak. Még katonai toborzó iroda is helyet kért a rendezvényen, hiszen ma már a hivatásos katonai munka is egy szakma. Érdeklődőkből nem volt hiány délelőtt, jöttek, mentek az emberek, ám a kínálat mögötti tartalmakat is érdemes alaposan ismerni.

 

alt




Az Electrolux Hűtőszekrénygyára asztalánál magam is leültem. A szakemberek elmondták, hogy szalagmunkára három műszakos beosztásba keresnek dolgozókat. Jelenleg 2 műszak van, s hetente 2 túlórával is számolni kell a dolgozónak. Felvételi teszt eredménye után döntenek a konkrét beosztásról, így 640-680 forintos lehet az órabér. A délutános és éjszakai műszakpótlékkal is számolva 85-90 ezer forint lehet a havi nettó kereset. Minimális elvárás a 8 általános megléte és a 18 éves kor. Nyáron, a kiemelt szezonban, most 30-50 főt tudnának azonnal felvenni. Persze nemcsak szalagmunkára van lehetőség. Gépipari végzettségűeket állandóan keresnek, még úgy is, hogy a képzéseket is a cég szervezi. Esztergályost, géplakatost tárt karokkal várnak. Az ő órabérük 650-től 1200 Ft is lehet. Csak hát, ilyen álláskereső nagyon kevés akad már a Jászságban.


Egyre nagyobb a kihívás, hiszen a környéken is nagy gyárak működnek már, így a jászfényszarui ipari park cégei, de Hatvanban a Bosch, hamarosan a gyöngyösi gumigyár is elszívja a jászsági munkavállalókat. A legtöbb ajánlatban szerepel, hogy pótlékokat adnak, s ingyenes buszjáratokkal hozzák-viszik a dolgozókat. A fizetések pedig máshol talán magasabbak is, így vannak, akik inkább az ingázást vállalják.

 

alt




A beszélgetések során szóba került a munkaerő bérlése, a szezonális munka lehetősége, melyek a cégeknek jó, a dolgozónak már nem annyira, hiszen jobb egy stabil állás, mint időről-időre a változás. No, és a bérek, melyek bizony itt a Jászságban alacsonyak. A közmunkánál, alig magasabbak, így sok esetben nem is éri meg itt dolgozni, több műszakban a kötött szalagmunkát választani. Csak a magasabb fizetés volna vonzó – mondták el többen az érdeklődők közül.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít