Menu

Laci bácsi visszanéz – kiállítás a Kéktúráról

2016-05-24 17:16:53

 

Visszanéző címmel nyílt kiállítás Jászberényben az Ifjúsági Házban annak apropóján, hogy 5 évtizeddel ezelőtt indultak el az első ifjúsági turistacsoportok a magyarországi Kéktúra útvonalán. A kiállítás nemcsak a neves útvonalhoz kapcsolódó relikviákat mutat be, hanem Faragó László tanár úr azt végigkövető fotóit is az érdeklődők elé tárja.


Patakiné Kocza Anita a kiállítás – és a Jászkerület Kft. – szervezője köszöntötte a vendégeket, akik közül sokan, mondhatni a túlnyomó többség, legalább egyszer végigjárta a Kéktúrát, vagy annak valamelyik szakaszát. A pénteki megnyitón tiszteletét tette Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli, örökös elnöke is. A túrakönyvek egykori aláírója megnyitójában emlékezett vissza a Kéktúra útvonalának újraélesztésére és az utóbbi évekre jellemző megújulására is. Elmondta, hogy 1949 óta tagja ugyanannak az egyesületnek, és bár közben hétszer is nevet váltottak, ez semmit nem változtatott a tagság túrázás iránti elkötelezettségén és az útvonal iránti szeretetén.

 

alt




Köszönhetően az egyesületben eltöltött hosszú évtizedeknek, végigkísérhette, amint a régi jelzéseket keresve, 900 észak-magyarországi km-t végigjárva, lassan sikerült ismét járhatóvá és folyamatossá tenni a Kéktúra vonalát. Tanúja volt annak, hogyan válik egyre népszerűbbé a turisták között, hogyan lesz egyre nagyobb igény a jelvényekre, az útikalauzokra, az ismertetőkre. Aztán a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozat igazán meghozta a profi és amatőr túrázók kedvét ahhoz, hogy kipróbálják magukat az 1160 km-es távon. Azóta az országos nagy kékkör már 2500 km-re bővült, érinti az Alföldet és a Dél-Dunántúlt, de természetesen a teljes Észak-Magyarországot felölelő szakasz a legismertebb.


A Kéktúrát elsőként Horváth József járta végig, neki ez akkor 3 hónapjába telt. Később két egyetemista arra vállalkozott, hogy egyhuzamban teljesíti a távot, ők a 26. napon értek célba. Az évtizedek alatt az útvonal nemcsak itthon vált népszerűvé, hanem nemzetközi szinten is, hiszen osztrákok, németek, csehek, sok nemzet képviselője követte már a jelzéseket. Az utóbbi négy évben sok fejlődés volt tapasztalható a Kéktúra mentén, modernebb, turista-barátabb, szebb lett, de a Magyar Természetjáró Szövetség bízik abban, hogy ez a fejlődés nem áll meg, és egyre több pihenőhelyet, az útvonalat segítő infrastruktúrát alakítanak majd ki a túrázók kedvében járva.

 

alt

 

alt




A kiállítás nemcsak magának a Kéktúrának állít méltó emléket, de az azt végigjáróknak is. Közülük is fáklyaként emelkedik ki Faragó Laci bácsi, aki nemcsak lelkes híve, de lelkes fotósa is a természetjárásnak. Képei végigkövetik az útvonalat, ahogyan ő követte-vezette tanítványainak generációit hosszú éveken keresztül. Úgy fertőzte meg diákjai, barátai, tanárkollégái tucatjait a természetjárás szeretetével és szenvedélyével, hogy észre sem vették, és már saját elhatározásukból vették a vállukra a hátizsákot. Faragó Laci bácsi, felesége Zsuzsa néni, Streitmann és Szórád tanárnők nevei összeforrottak a jászberényi túrázással, a Kéktúrával és a Hajta túrákkal.


-    Az első színes diafilmet 1957-ben fűztem be a gépembe, azóta temérdek kép készült a túrázásaink alkalmával. Elmondhatom, hogy a kiállításra került darabok kiválogatásával teltek a téli estéim, és bár a választás önkényes volt, a nyugati és a keleti végpontok közötti teljes szakaszt lefedik a képek. Harmincöt éve volt az első kiállításom, ez most az utolsó, a negyvennyolcadik – fogalmazott a megnyitón Faragó László, akinek 1965-ben kerültek az első bélyegzők a túrakönyvébe.

 

alt




Faragó Laci bácsit Szatmári Antalné alpolgármester köszöntötte a megnyitón, hosszasan sorolva a várostól kapott elismeréseit, majd virágcsokorral és ajándékokkal hálálták meg nemcsak a kiállítás érdekében, de a túrázás népszerűsítéséért végzett munkáját is. Olvasóink nevében pedig csak annyit tennénk még hozzá: korai még azt kijelenteni, Laci bácsi, hogy ez volt az utolsó kiállítása! Kívánjuk, hogy találkozzunk az ötvenediken!



Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít