A cimbalmok háborúja: Cimbaliband és Tárkány Művek az Akváriumban

 

2016-05-20 15:35:41

 

A cimbalmok háborúja címmel közös koncertet tart a Cimbaliband és a Tárkány Művek május 25-én szerdán a fővárosi Akvárium Klubban. A hazai világzenei színtér két népszerű szereplője számára különböző okokból számít kiemelkedő eseménynek az est.

   
alt"A koncert címének áthallása a Csillagok háborújával elsősorban azt akarja kifejezni, hogy meg szeretnénk küzdeni az erő sötét oldalával, ami esetünkben a playbacket, az audiotune-t vagy az embereket kevéssé igénylő elektronikus zenéket jelenti. Mi akkor is szólunk, ha kihúzzák a dugót az erősítőkből, sohasem játszunk el egyformán egy számot, változóak a ritmusok. Emellett a cimbalom jól néz ki, jól is szól, talán ezzel sikerül a fiatalokat az igényes zene felé terelni" - foglalta össze Unger Balázs, a Cimbaliband vezetője, cimbalmosa a koncert legfontosabb üzenetét az MTI-nek.
   

A cimbalomra épülő két zenekarnak öt évvel ezelőtt volt már közös koncertje, akkor a Millenáris parkban. A mostani alkalom más-más miatt fontos a két csapatnak: a balkáni népzenei elemeket előszeretettel használó, de a bulizós zene felé is nyitott Cimbaliband idén ünnepli tizedik születésnapját, a közelmúltban teljesen átalakult, a magyar népzenéből és a dzsesszből kiinduló Tárkány Művek pedig most mutatkozik be a budapesti közönségnek.
   

A külföldre gyakran hívott Cimbaliband, amely eddig hat stúdióalbumot készített (a legutóbbi, a Moldva tavaly jelent meg), a múlt héten tért haza Algírból, ahol a Colors of Europe című fesztiválon lépett fel nagy sikerrel. A csapat egy speciális, a hagyományos százkilós cimbalomnál jóval könnyebb, mobil hangszerrel lépett fel Észak-Afrikában, amelyet Nagy Ákos cimbalomkészítő gyártott. Az együttest visszahívták Algírba, jövőre a tervek szerint helyi zenészekkel közösen fognak ott játszani. A Cimbaliband a jubileumi év további részében fellép Dániában, Csehországban, Lengyelországban, Olaszországban és Japánban is, itthon elsősorban vidéki helyszíneken lesznek hallhatók, de játszanak a Szigeten és a VOLT Fesztiválon is.
   

A 2008 óta működő, és eddig három lemezt készített Tárkány Műveket is meglegyintette már a nemzetközi karrier: a csapat számait bemutató CD 2012-ben a The Rough Guide of the Music of Hungary kiadvány melléklete volt, a zenekarról a rangos Songlines világzenei szaklap többször írt. A zenekarvezető, cimbalmos Tárkány-Kovács Bálint alig néhány hónappal ezelőtt új tagokat vett maga mellé, a csapat hattagúra bővült.
   

"Hét évet zenéltem együtt korábbi társaimmal, eljött az idő a megújulásra, a dolgok belső kémiája egy kicsit elfáradt. Az új csapattal januárban kezdtük el a próbákat, vidéken már jó néhány koncerten túl vagyunk. Alapvetően még a régi repertoárra építünk, de már dolgozunk egy új, gasztro tematikájú anyagon, az ízelítő a napokban jelent meg egy EP-n, amelynek címe: A magyar konyha támad. A teljes album őszre várható" - fejtette ki Tárkány-Kovács Bálint.

 

alt


   

Mint mondta, az eddig dobos nélküli együttesében az ütős csatlakozása alakít a hangképen. Hozzátette: ahogy eddig, mindenféle stílust és hatást szívesen enged be a zenekarba.
   

A május 25-i esten először a Cimbaliband lép színpadra, a közönség egészen a koncert előtti napig szavazhat a zenekar közösségi oldalán arra, milyen számok hangozzanak el a műsorban. A Cimbaliband után Unger Balázs és Tárkány-Kovács Bálint egy-egy "padavánjával" közösen fog játszani. Unger növendéke, a most 12 éves Horváth Áron második lett a zeneiskolák országos versenyén, Tárkány-Kovács mentora, Ifj. Ürmös Sándor pedig tavaly megnyerte a Fölszállott a pávát.
   

A Cimbalibandben Unger Balázs (cimbalom, ének), Agatics Krunoszláv (harmónika), Boda Gellért (hegedű, brácsa), Lázár Gyula (bőgő), Szita Eszter (ének), Unger Gergő (gitár) és Horváth Dániel (dob) szerepel, a Tárkány Művekben Tárkány-Kovács Bálint (cimbalom), Kész Petra (ének), Szegő Dávid (dob), Móser Ádám (harmónika, furulya, duda), Bazsinka Mihály (szaxofon, klarinét) és Arday Dániel (nagybőgő).


MTI

MTI Fotó: Soós Lajos


Hír megosztása