Menu

A jászok ünnepe – május 6.

2016-05-11 16:57:40

 

A Parlament 2014-ben május 6-át jász-kun emléknappá nyilvánította, így ez a Jászságban tanításmentes ünnepnap a diákság számára. A felnőttek pedig évről évre díszes ceremóniával  megünneplik az önmegváltás történelmi eseményeit, a redemptiót. Most is a Déryné Rendezvényházban gyülekeztek a Jászságból a vendégek, polgármesterek, jászkapitányok és kapitánynék, jász és kun hagyományőrzők is. Az ünnepi ceremónián a magyar és a jász himnusz után a kun miatyánk is elhangzott.


Az esemény protokollja szerint a jász- és kunkapitányok a történelmi zászlókat hozták be a díszterembe, majd szintén kapitányi kísérettel a jászkürtöt helyezte az díszvendégek asztalára H. Bathó Edit, a kürt őrzője.  Ezt követően Szabó Tamás polgármester mondott ünnepi köszöntőt. A szabadság áráról, a 65 ezer rajnai forintról is beszélt, amit az önmegváltásért cserébe fizetniük kellett a ma élő jászok elődeinek. A dolgos-szorgos jász őseink azonban ezt is vállalták szabadságuk visszaváltásáért.


Talált József regnáló jászkapitány azt emelte ki, hogy az önrendelkezés a jövő záloga volt, és ezzel a kerületek lakossága élni tudott. Pócs János országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a redemptio, az önmegváltás elérése történelmi jelentőségű alkotás volt. A hagyományt pedig kötelesség ápolni és gyermekeinknek továbbadni. Borbás Ferenc jász-kun főkapitány a hármas-kerületben kibontakozott élénk hagyományőrzés jelentőségét emelte ki.  Ezt követően H. Bathó Edit, a történelmi eseményeket, az önmegváltással járó kötelezettségvállalás teljesítéséről, a történelmi következményekről tartott előadást.

 

alt




A Jászkunság Hagyományőrzéséért névvel 2014-ben egy alapítvány is létrejött azzal a céllal, hogy a hagyományőrzésben jeleskedők munkáját elismerje. Idén dr. Örsi Julianna néprajzkutató, nyugalmazott múzeumigazgató a társadalmi néprajz kutatója is átvehette a díjat. Gazdag és sokoldalú munkássága során lokálpatrióta közösséget alapított, számos publikációja jelent meg, maga is írt tanulmányokat, könyveket. 2006 óta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Könyv-Téka szerkesztője, kiadója is.


A második kitüntetett Bán Jenő a kiskunkapitányok elismerését vehette át. Ő Kiskunfélegyházán fejti ki hagyományőrző munkáját. A város önkormányzati képviselője, alpolgármester is. A helyi gazdakör alapítójaként is számon tartják, de a kézi aratóversenyek szervezésében is élen jár.  Kétszer is megválasztották már kiskun kapitánynak, így méltán kiérdemelte az elismerést.


A jászkapitány díjazottja 2016-ban Szabó Tamás polgármester, aki pártolója a hagyományok ápolásának, s még országgyűlési képviselői korszakában minden erejével támogatta az emléknappá nyilvánítást.  Ő köszönetet mondott az elismerésért Jászberény képviselő-testületének, s ezen belül a Fidesz-frakciónak, hogy segítették őt munkája során.


A díjak átadása után az ünneplés a Jászkapitány szobránál a főtéren folytatódott, ahol koszorúk kerültek a talapzatra, az emlékezés virágaival együtt.


KE
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít