Menu

Nagyköveti látogatás Jászberényben

2016-04-12 09:31:59
 

Jászberény vendége volt szerdán Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. Először a Lehel Vezér Gimnáziumban, majd a SZIE Főiskolai Karán tartott előadást Izraelről, s beszélgetett a diákokkal, a tanárokkal. A programjához igazodva kora délután a sajtó kíséretében ismerkedhetett a tíz éve Jászberényben sikeresen működő, izraeli tulajdonban lévő üzemmel. A képviselő-testület tagjai és a polgármester is elkísérték az üzemlátogatásra.


A Palmi-Top Kft. baromfi-feldolgozásával foglalkozik, a tisztított, fagyasztott termékek jelentős részét az EU-ba és Izraelbe szállítják. Ez egy kóser vágóhíd, amely a zsidó vallási előírásoknak megfelelően állítja elő a konyhakész terméket. A tájékoztatón megtudtuk, hogy a világon ez az egyedüli vágóhíd, amely kóser libamájat visz a piacra.

 

alt




Abada Mordehai vezérigazgató és tulajdonos elmondta, hogy 11 rabbi felügyeli az üzemben a vágást és a csomagolást. A speciális kóser-vágást – mellyel a vér eltávozik az állat testéből – 9 sakter végzi. Igen szigorú egészségügyi szabályok vannak, ezért az üzemcsarnokba nem léphettek a vendégek. Abada Mordehai azonban mindent részletesen elmagyarázott, megmutatott, mert az irodában, a hatalmas tv-képernyőkön minden üzemi pillanat látható. Sőt, az egyik slágerterméket, a fagyasztott libamájat meg is mutatta, melynek csomagolásán minden információ ott van, ami a nemzetközi piacon kötelező.

 

alt




A tájékoztatón elhangzott, hogy a különleges üzem éves munkarendje a zsidó vallási szokásokhoz igazodik. A nagy ünnepek – pl. a közelgő, egy hétig tartó zsidó húsvét – alatt nem dolgoznak. Így a napi munkarend 10 órás, de a 9. és 10. órára túlórát fizetnek. A dolgozói létszám 250 fő, akik Jászberényből és környékéről valók. Évente 600 ezer libát dolgoznak fel, éves forgalmuk 20 millió euró. A magyar gazdasági viszonyokhoz igazodva működik a cég. A cégvezető hangsúlyozta, nagyon jól érzik itt magukat, munkájuk eredményes, szeretik Jászberényt. Jó döntés volt 10 évvel ezelőtt ide települni. Ezt azzal is kifejezik, hogy az utóbbi években 40 milliós támogatást adtak jászberényi sport célokra, konkrétan a foci támogatására.


Szabó Tamás polgármester köszönetet mondott azért, hogy a Palmi-Top vezetői fogadták a városi képviselőket, és megismerkedhettek az itt folyó munkával. Kérdése nyomán kiderült, hogy a baromfi Békéscsabáról, Kecskemétről, Kiskunmajsáról, Lajosmizséről érkezik az üzembe. A polgármester kereste az okát annak, hogy miért nem jászsági termelőktől vásárolnak. Kiderült, hogy integrátorokkal állnak kapcsolatban. Ha a Jászságban is volna ilyen szervezet, mely a termelői munkát összefogná, akkor szívesen kötnének itt is üzletet, hiszen a szállítási költségben ez megtakarítással járna, s még a minőségben is meglátszana – válaszolta a cégvezető.

 

Ilan Mor az üzemlátogatás során arról beszélt, bízik abban, hogy lesz folytatása a találkozónak. Egyben Szabó Tamás polgármestert meghívta egy izraeli látogatásra, de nemcsak őt, hanem a város üzletembereit is. Úgy látta, hogy Jászberénybe újabb, izraeli érdekeltségű befektetések is jöhetnek, hiszen a Palmi-Top története példa lehet mások előtt is. Tehát a kapcsolatok szélesítése mindkét fél számára előnyös lehet.


Ilan Mor sokat utazik, járja az országot, tapasztalatokat gyűjt az oktatásról, a gazdaságról, de civil szervezetek munkájáról is. Kedden Gyöngyösön járt, ahol zsidó hitközség is működik, s áll a zsinagóga is, melynek felújítása a közeljövő kérdése. Szerdán a zsidóságukat őrző jászberényi leszármazottak és támogatók kis csoportjával a Szikra Galériában találkozhatott. Ilan Mor elmondta, hogy magyarországi munkája nagyon sokrétű és eredményes. Hamarosan lejár a mandátuma, nyáron visszatér Izraelbe. Sok kedves embert ismert meg Magyarországon. Jászberényi vendéglátóit arról biztosította, hogy Izrael állam erős, s azért dolgozik, hogy ne legyen soha többé holokauszt, védi és támogatja a zsidóságot.

 

alt




A jászsági zsidóságról kapott rövid tájékoztatót, s a beszélgetés során megtudhatta, hogy a múlt őrzői, az emlékek ápolói mit is tesznek. A jászberényi zsidó temető rendben tartása sokak önkéntes feladata, diákok és tanáraik egyaránt részt vesznek ebben ugyan úgy, mint a városvédők is.


A nagykövet felvetette, hogy Izraelt, az ott élőket, a mai fiatalokat bemutató kiállítást lehet Jászberényben is tartani, akár a múzeumban, akár más kiállító-teremben. Ehhez kész anyag is rendelkezésre áll. Sőt, kiadványok is vannak, melyek hasznosak lehetnek itt is. Szóba került az is, hogy a világban hol is élnek még jászberényi elszármazott zsidók, s milyen tevékenységgel, tudományos kutatással, publikációkkal segítik a múlt részletes és hiteles feltárását.


A mai Magyarország hétköznapi eseményei is szóba jöttek. Sajnos egyre nő az antiszemitizmus, s ez sérti az idős, a zsidósághoz kötődő embereket. Vannak, akik félelemben élik hétköznapjaikat. Ilan Mor azt mondta, a gyermekek, a zsidók és keresztények együtt nevelése e téren fontos lehet, de Izrael befogadja, segíti azokat, akik oda akarnak telepedni.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít