Menu

Requiem ősbemutató Vechtában

2016-03-25 11:39:56

 

altA requiem (latin) a tridenti liturgiában az elhunyt lelkekért fekete színű miseruhában mondott szentmise volt. Requiem aeternam dona eis, Domine…. Adj, Uram, örök nyugodalmat nekik. …A gyászmise egyes részeinek latin szövegére olyan géniuszok írtak művet, mint pl. Mozart és Verdi.


Egy ma élő zeneszerzőnek, aki ráadásul főfoglalkozását tekintve orvos, óriási bátorság – s persze tehetség - kellett ahhoz, hogy belevágjon e nagy elődök árnyékában a műfaj mai interpretációjába. Christoph Kirchberg ezt tette – sikerrel! A zeneszerző eddig a könnyűzenében jeleskedett, ez az első komolyzenei műve. A 9 tételből álló, 40 perces, vegyeskarra, vonószenekarra, bariton szólóra és harsonára írott Missa da Requiem-et a világon először mutatták be Vechtában. Kirchberg két évig dolgozott a hangzásában, hangszerelésében jelenkorunkra vetített, szokatlan harmóniákat tartalmazó nagyszabású zeneművén.

 

S hogy került ide a Cantate Nobis Énekegyüttes? A régi testvérvárosi barátságoknak és karnagyunk személyes kapcsolatainak köszönhetően. A zeneszerző a világhálón látta-hallotta az énekegyüttest, s döntött úgy, helyünk van a vechtai Madrigalchor, a Camerata Instrumentale Oldenburg, valamint Christian Meyer-Perkhoff és Felix Krumme szólistákkal közös alkotásban és elküldte felkérését.

 

alt




Feszített tempójú előkészítő munka kezdődött az intonáció szempontjából rendkívül nehéz darab megtanulására. Az énekegyüttes 5 éves fennállása alatt ez volt az első nagy lélegzetű mű. Megérkezésünk estéjén már volt egy közös próba a helyi kórussal, majd szombaton a szólistákkal és zenekarral kiegészülve „fésülte” össze a requiemet a szuggesztív technikájú, karizmatikus karmester-karvezető, Hermann-Josef Suelmann. A karnagy úr visszajelzése és dicsérő szavai alapján megnyugtató volt számunkra, hogy együttesünk kellő alapossággal elsajátította a művet.

 

alt




A zsúfolásig megtelt Klosterkirche-ben először a Cantate Nobis Énekegyüttes mutatkozott be önálló műsorával Thormanné Husznay Mária karnagy vezényletével, mintegy 20 percben. A műsor végén megszólaló, percekig tartó vastaps és egyéb hangos tetszésnyilvánítás azt igazolta vissza, hogy jó volt a műsorválasztás és az előadás. Különösen Caccini: Ave Maria, Sergey Rachmaninov: Bogoroditse Devo és Kodály: Esti dal kristálytiszta hangzását, szívet-lelket melengető dinamikáját dicsérték a helyiek. Csóka Károlyné kiváló zongorakísérete, valamint a templom tökéletes akusztikája is hozzájárult a sikerhez.


Az Oldenburgi Zenekar játéka után (Bach: 3. Brandenburgi verseny) a nagy létszámú Vechtai Madrigálkórus következett sikeres önálló műsorával.


A hangverseny záró műsorszáma volt a Missa da Requiem. Katartikus, maradandó élmény volt a közel száz énekes, zenész között énekelni ezt a gyönyörű harmóniákat megszólaltató művet. A lelkes és hálás közönség hosszan tartó ünneplésben részesítette a zeneszerzőt, a karnagyokat, muzsikusokat és énekeseket. Számos sajtóorgánum képviseltette magát az eseményen. Thormanné Husznay Máriával riportot is készített az NDR televízió, és természetesen rögzítették a hangversenyt.

 

alt




A német testvérvárosban töltött 3 nap szabadidős programját színesítette dr. Christa Kiene-Schockemöhle alpolgármester asszony hivatalban adott fogadása, ahol először vetítették le magyar nyelven a Vechtát bemutató kisfilmet. A fogadó családok megható vendégszeretete, a jó hangulatú közös vacsorák, valamint a Polgármesteri Hivatal által szervezett városnézés mind hozzájárult a még tartalmasabb időtöltéshez. Dr. Norbert Wiens, a Madrigálkórus elnöke meleg hangon összegezte a közös munka szépségét, előnyeit, eredményét.
 

 

alt



A Cantate Nobis Énekegyüttes számára nincs pihenő. Május 8-án újabb jelentős rendezvény közreműködője lesz. A Szolnoki Szimfonikus Zenekarral, valamint A Jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplom Énekkarával közösen a barokk est jegyében két jelentős művet énekelünk.


A vechtai közös produkció létrejöttét anyagilag támogatta a Humán Erőforrás Bizottság, valamint a Testvérvárosi Kapcsolatok Közalapítvány, köszönet érte!

 

alt




Közös a szándék az érintettek részéről, hogy jövőre Jászberényben is bemutathassuk a Missa da Requiemet, egyben viszonozhassuk vendéglátóink (a kórus és a családok) kedvességét. Magyarországi ősbemutatóként jól illeszkedne Jászberény sokszínű és színvonalas kulturális programjai közé. Meglátjuk!


Szivos Ilona
kórustag

Fotó: Koczka Sándor, Virág László, madrigalchor-vechta.de, Mester Árpád

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít