Menu

Jövő – Kép – továbbra is együtt

2016-03-23 11:07:52

 

Jászberényi alkotók közös kiállítása nyílt meg Nagykátán, a városi könyvtárban. Ráadásul az ok is emlékezetes, mert egy új egyesület is létrejött, s ez az első bemutatójuk volt. Az 1999-ben alakult jászberényi Hamza Studio fiatal alkotói számára tulajdonképpen egy korszakzáró esemény volt ez, de egyben korszaknyitó is. A studio működése folytatódik, csak eztán hivatalosan, a hazai törvények szerint bejegyzett egyesületté alakultak. Most már a nevük: Jövőkép Alkotók Egyesülete. Ezzel megnyílik annak a lehetősége, hogy pályázatokon vegyenek részt, adományokat fogadjanak, legyen anyagi forrásuk a tevékenységükhöz.


A tárlat a nagykátai könyvtár elegáns tetőterében látható, ahová négy jászberényi művész mellett a nagykátai – a berényiekkel régóta szoros kapcsolatot ápoló – Fejős László is elhozta műveit. Az alkotók több paravánt kaptak, hogy képeiket bemutathassák. Bartos Kinga, Farkas Edit, Fejős László, Kerekné Mihalik Judit és Koncz Gábor absztrakt, nonfiguratív, ugyanakkor beszédes alkotásai igen érdekes tartalmakat mutatnak a nézők számára. Az elvont gondolatok főként grafikákon jelennek meg, de az élet vidám és kellemes pillanatait – leginkább –  harsány színekkel hozzák elénk.


A kiállítás megrendezése a látnivalókhoz igazodott. Először mindenki nézelődött, ismerkedett a kiállított képekkel, de a vendégekkel is. Berényből sokan átjöttek, pedig csak Palkó Tibornak, a jászberényi főiskola művésztanárának volt igazán közel a helyszín, mivel ő Nagykátán lakik.

 

alt

Fotógaléria a facebookon




A helyi zeneiskolások produkciója után Góg Zoltán, a Jövőkép Alkotók Egyesületének elnöke ismertette, milyen hosszas folyamat végére értek. Számos segítő és egy év kellett ahhoz, hogy az egyesületet bejegyezzék. Így a megnyitóra is sor kerülhetett március 18-án.


Az egyesület alapítását és első kiállítását azzal is emlékezetessé tették, hogy felkértek olyan személyiségeket, akik a (képző)művészet terén ismert szakemberek, a Hamza Múzeumhoz vagy a Studiohoz, a jászberényi alkotókhoz kötődtek korábban is. Így B. Jánosi Gyöngyi, Máté György, Egri Mária, Szikra István, dr. Kiss Tibor, dr. Fábiánné dr. Kocsis Lenke és Telek Béla gondolatait olvasták fel az eseményen, de közülük többen jelenlétükkel is kifejezték támogatásukat.

 

alt

Fotógaléri a facebookon




Hajnal-Nagy Gábor jászberényi alpolgármester köszöntő beszédére zárásként került sor. Ő kifejtette, hogy hazánkban a kultúra, a művészet a nemzetmegtartás szempontjából stratégiai ágazat. A magyar művészek hozzánk szólnak, itt élő magyarokhoz, de azokhoz is, akik eltávoztak, ám fontos számukra magyarságuk. A hazához kötődő élmények sorában pedig ott van a magyar kultúra széles palettája, a magyar alkotók munkái. Épp ezért a magyar kultúra fontos helyet tölt be mindnyájunk szívében, legyen az képzőművészet, irodalom vagy más terület. A kortárs művészeteteket pedig támogatni kell, a város számára ez kötelesség is.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít