Menu

Újjászületik a Faiskola utca környezete

2016-03-17 11:37:29

 

altSzombaton szép tavaszi napra ébredtünk. A hosszú hétvégén voltak, akik kirándultak, családi programot szerveztek, de Jászberényben a Faiskola utcai bérházak közös, tágas udvarán szorgoskodott 105 ember. Fákat, bokrokat ültettek, a környezetmegújítás hosszúra tervezett programjának egyik akciójában vettek részt, önkéntesen.


A MOL Zöldövezeti programja során, a Helyet! Alapítvány nyertes pályázata révén a 604 ezer forintos támogatás nagy részét költötték már el. Facsemetéket, vesszőket és eszközöket vásároltak, hogy a területet felújíthassák, s ne csak gondozott, de hasznos is legyen. A kétkezi „munkásokat” is toborozták, s bizony jöttek is sokan. Ásó, lapát, metszőolló volt a legfontosabb, meg a jó szándék a fák, bokrok elültetéséhez.


Gáspár Csaba közfoglalkoztatási referens elmondta, hogy a rendelkezésre álló összegből cseresznye, császárkörte, őszibarack, nyír, gyertyán, oszlopos tölgy facsemetéket vásároltak, valamint húsos som, bodza, málna, szeder, egres vesszőket is. Az önkormányzat közfoglalkoztatási programja keretében működő csemetekertből pedig magas kőris csemeték érkeztek. Mintegy ezer fa és vessző elültetésére jöttek ezen a szombaton a környék lakói. Középkorúak, idősebbek is, néhányan unokákkal együtt.

 

alt




A terület – a Faiskola u. 5. és 7-es épületek mögött – hasznosítását szakemberekkel tervezték el. A tereprendezés már a múlt héten elkezdődött, s ehhez gépeket is igénybe vettek, hogy szombaton az ültetés nem halasztható ügye beteljesedjen. A korábban itt lévő, elöregedett gömbakácokat kitermelték, hogy megújulhasson a környezet. A Vaspálya utca felőli oldalra végig sövényt telepítenek, így megoldva egyben a kerítés ügyét.  A terület hátsó részére diófasor is kerül, és bodza bokrok is.


A Kossuth úti Fürkész Ovi is csatlakozott a hasznos programhoz, s a kicsik már csütörtökön „munkához láttak” – mondta az ovi vezetője Benkéné Zsótér Erika. Számukra egy fűszer-gyógynövényes kiskert – a Simogató-Szagolgató – is létesül a nagy területen, melyet ők fognak majd gondozni.

 

alt




altAz ásók, lapátok hamar gazdára találtak, s az előkészített gödrökbe a facsemeték bele is kerültek. A tervek szerint haladva Bukhár Máté – agrármérnök, az alapítvány munkatársa – is ásót fogott a csemeték ültetése során. Szegedi Szilveszter – nyugdíjas agrármérnök - pedig tapasztalatával segítette, hogy minden szakszerűen történjen a telepítés elvégzése során.  Lapátot, ásót fogott ezen a szombaton több társasházi közös képviselő is, hiszen a környéken élőket ezzel is segíthették.  A körzet önkormányzati képviselője Bohárné Bathó Rozália a férjét is „beajánlotta” erre a szombatra, így együtt munkálkodtak a többiekkel. Idős nénik és középkorú férfiak egyaránt arra áldozták szombatjukat, hogy segítsenek, a jó ügyet így támogatva. A Faiskola utca több cigány családja sem volt rest, s részt vettek a munkában, példát mutatva ezzel.


A szolgáltató házban a nagyobbacska gyerekeknek foglalkozást is tartottak. A közelgő húsvétra készültek, s a tojásfestés rejtelmeivel, az írókázással, berzseléssel próbálkoztak, nem eredménytelenül. Az egykori bölcsődeépület udvarán férfiak szorgoskodtak, mondván a gulyásfőzés, a bográcsozás az ő feladatuk. Délhez közeledvén már igazán kellemes illatok terjengtek a környéken. Így a munkában megfáradtak nem maradtak sem éhesek, sem szomjasak. Elégedetten mehettek haza, mert hasznosan, a közösség érdekében telt a napjuk.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít