Menu

A Korsós lány százszor megfestve

2016-03-11 11:31:01

 

altA Szikra Galéria tetőtere ismét zsúfolásig tele volt kedden délután. E szép tavaszi napon a nők mellett a művészetek sokoldalúságát, az alkotások, a művészeti ágak gazdaságát, sokszínűségét is ünnepelhette a berényi művészetszerető közönség. Egyben ünnepelhettük Nagy Tamás alkotót, aki 12 évnyi munkája nagy részét mutatta meg a galéria közönségének.


A kiállítás valóban egyedi és varázslatos. Olyat mutat, amit még sosem láttunk Jászberényben. Nagy Tamás ugyanis valami olyan egyedi dolgot csinált, s tárt most a közönség elé, ami páratlan a maga nemében. Megihlette őt a főtéren álló, nagyon kecses, szép Korsós lány szobor, melyet Zilahi Zoltán alkotott 1995-ben. Ennek látványát festette meg vagy 30 változatban, s ezeket a képeket mutatta meg most a kiállítás alkalmával.


Szikra István, a galéria tulajdonosa köszöntője után dr. Egri Mária művészettörténész mutatta be Nagy Tamás művészi pályafutását, melybe belefér a rajztanári munka, a Hamza Múzeum és Jász Galériával való szoros kapcsolat, a tehetséges tanítványokkal, művésztársakkal való közös akciók megtervezése és kivitelezése is. Rajzol, fest és fotókat is készít, s naplóját egy internetes blogban vezeti. Egri Mária ezt is felhasználta, amikor a tárlatra hozott alkotásokat és a művészi munka hétköznapjait megemlítette.  Kiderült, hogy a művész-tanárnak szinte minden perce foglalt, így alkotásra nagyon kicsi idő jut. Ám a Korsós lány légies alakja gyakran felvillan agyában, s ha kicsi időt is, de a vászon előtt alkot egy-egy gondolatát megörökítve.

 

alt




Így a légiesen szép, kecses Korsóslány alakját láthatjuk a vásznakon. Nagy Tamás kéken, zöldes árnyalatban, lilában, sötétben, napsütésben és esőben, több szemszögből, természeti tájba „belefestve” örökítette meg az ihletadó szobor kecses alakját. Sőt van, amikor a talapzatról lelép és szétnéz a világban, a városban sétál Nagy Tamás képzelete szerint. Az alkotónak nemrég született kisfia, így a babavárás időszakában még a Korsós lány is várandós volt. Nagy Tamás azt is elmondta, hogy régebben festett képeit néha átdolgozza, így most a lányalakot vízen járni is „megtanította”. Sőt, más festők társaságában is feltűnik légies alakja. Mindez, amit most a Szikra Galériában láthatunk 12 év munkája.


A szép szobor alkotója, Zilahi Zoltán szobrászművész is ott volt a tárlat megnyitóján. Ő elmondta, hogy csodálatos dolog a művészet, ami újabb alkotások születését inspirálja. Az, amit Nagy Tamás csinált, és vászonra festve örökítette meg a szobrát, az filozófiai kérdéseket is felvet, de meditációra is inspirálhatja a közönséget, a kiállítás résztvevőit. Örült, hogy az ő szobra ilyen hatással van a néző közönségre. Gratulált Nagy Tamásnak ehhez a különleges, egyedi és művészi feldolgozáshoz.

 

alt



 
A rendhagyó tárlat március 22-ig látható a Rákóczi úti galériában.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít