Menu

Kevés hiányzott a kosaras bravúrhoz

2016-03-10 13:21:31

 

 

Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabda-bajnokság alapszakaszának 23. fordulójában a JP-TOP COP Jászberény csapata az idén kitűnően szereplő Zalakerámia ZTE KK együttesét fogadta. A Bercsényi úti játékcsarnokban lejátszott találkozón a mieink nagyszerű teljesítményt nyújtottak, de ez sem volt elég a győzelem megszerzéséhez.


Az elmúlt években, amióta kosarasaink az NB I A-csoportjában pattogtatják a labdát, a legtöbbször a zalaegerszegiekkel mérték össze bajnoki mérkőzésen erejüket. A 16 találkozóból 11-et a mieink nyertek, ám most egyértelműen a vendégek számítottak esélyesnek. Amíg ők 17 győzelemmel és 5 vereséggel a második-harmadik helyen álltak, addig Dramicaninék 4-18-as mutatóval a tabella végén várták a találkozót.


A mérkőzés érdekessége volt, hogy a vendégek mestere, Bencze Tamás tavaly a mieink edzéseit és felkészülését irányította, s az előző szezonban még Kerpel-Fronius Balázs is nálunk pattogtatta a labdát. Most mindketten a zalaegerszegi oldalt erősítették.


A találkozó első perceiben azonnal kiderült, hogy Kerpel-Fronius még most is igen otthonosan mozog a Bercsényi úti játékcsarnokban. A nyitó negyed első felében ő, a mieinknél pedig Rakics volt a főszereplő. A pontok nagy részét ugyanis ők szerezték. Egészen a negyed hajrájáig együtt haladt a két csapat, majd a mieink 14-14 után megléptek ellenfelüktől és hétpontos előnyre tettek szert (25-18). Rendkívül gyors, látványos volt a játék, a csapatok alaposan feladták a leckét a játékvezetőknek, akik bizony elég sokat hibáztak mindkét oldal terhére.


Az első és második negyed közötti szünetben Szrecsko Szekulovics egy igen vitás ítéletet kért számon a játékvezetőkön, akik ezt technikaival honorálták. Így a második tíz perc Govens büntetőjével kezdődött, majd a zalaiak új légiósa, Balmazovics is elsüllyesztett egy triplát a jászberényi gyűrűben (25-22). Govens hármasa után pedig a 12. perc végén már a vendégek vezettek (26-27). A zalai öröm nem tartott sokáig mert egy 8-0-s rohanással visszavette a vezetést csapatunk (34-27). A vendégek részéről ebben az időszakban csak Kinney talált a gyűrűnkbe, ám mivel ő igen eredményes volt három pontra csökkent az előnyünk (36-33). Rakics és Damicanin kosara után 40-33-nál jött a vendég időkérés és Bencze Tamásnak sikerült „összekapni” csapatát. A negyed végén ugyanis Mohácsi, majd Kinney szórt egy-egy triplát, s előnyünk két pontra csökkent az első félidő végére (43-41).


Hatalmas küzdelem, nagy taktikai harc folyt a pályán az első kétszer tíz percben. Míg a zalaiak Dramicanin, addig a mieink Pantelic semlegesítésére fordítottak nagy erőket. Ezzel együtt viszont a többieknek nyílt nagyobb tér, s ezt ki is használták. Kinney és Balmazovics, valamint a találkozó elején Kerpel-Fronius volt a zalaiak, Rakics, Shermann és Cohn pedig a mieink húzóembere, de nem lehetett panasz a többiekre sem.


A nagyszünetet követően Kinney és Govens kosarával 45-47-re fordított a Zalakerámia, ám Rakics triplája után Sherman és Horváth Ákos is pontosan célzott (53-47). Ismét lélegzetvételnyi előnyhöz jutottunk, ám a Balmazovics-Kinney páros révén ismét felzárkózott az ellenfél (53-52). Másfél perccel a negyed vége előtt 61-58-nál Szekulovics mester újra időt kért, de a zalaiak lendületét ez sem törte meg. A ZTE játékosai egymással versenyezve dobták a triplákat – Fekete, Velkey és Pantelics is betalált távolról – és a játékrész végén a vendégek átvették a vezetést (65-67).


A záró tíz percet jobban kezdték Bencze Tamás tanítványai, hiszen a 33. perc végén már 68-74 volt az eredmény. A játékrész közepén, 72-78-nál háromszor is támadhattunk, ám elhibáztuk a lehetőségeinket, s ez döntően befolyásolta a találkozó végeredményét. Kerpel-Fronius növelte 8-ra a különbséget (72-80), s ekkor úgy tűnt, eldőlt a két pont sorsa. Fél perccel a rendes játékidő vége előtt azonban Cohn triplájával 2 pontra csökkent a hátrányunk (80-82). Sajnos az utolsó 30 másodperc nem volt elég a fordításhoz vagy a hosszabbítás kiharcolásához, mert Govens kétpontosával eldőlt a találkozó sorsa (80-84).


A zalaegerszegiek Jászberényben is bizonyították, hogy nem véletlenül állnak a dobogón, s harcolnak az alapszakasz első helyének megszerzéséért. Sokat tettek a győzelemért Bencze Tamás játékosai, de nem lett volna érdemtelen az sem, ha a mieink nyerik az összecsapást. Nem sokon múlott a bravúr, de a sorsdöntő pillanatokban a vendég kosarasok hoztak jobb döntéseket. A két csapat minden dicséretet megérdemel, mert nagyszerű mérkőzést produkáltak. Nem úgy a játékvezetők, akik bizony mindkét oldal kárára sokat tévedtek…


JP-TOP COP Jászberényi KSE – Zalakerámia ZTE KK 80-84 (25-18, 18-23, 22-26, 15-17)

JP-TO COP Jászberény: Caffey 15/9, RAKICS 18/6, Horváth Á. 5/3, DRAMICSANIN 9, SHERMAN 19 Csere: Soós -, Cseh -, COHN 14/6

Zalakerámia ZTE KK: KINNEY 21/3, Govens 17/6, Kerpel-Fronius 12, Mohácsi 3/3, PANTELICS 9/3 Csere: Velkey 3/3, Fekete 6/6, BALMAZOVICS 13/9


Edzői értékelés


Szrecsko Szejulovics: A vereség ellenére gratulálok játékosaimnak, mert jó teljesítményt nyújtottak. Egy nagyon erős csapat ellen végig partiban voltunk, s nem sokon múlott, hogy fordított eredmény szülessék. Sajnos a harmadik negyed végén nagyon sült a vendégek keze, s ezt követően már nem tudtunk fordítani.

Bencze Tamás: Tudtuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz Jászberényben, s ez így is volt. A második félidőben jobban védekeztünk, s a hajrában a jobb kondíció is segített bennünket, hogy megnyerjük a találkozót. Sok skert kívánok a jászberényieknek, remélem a következő szezonban is találkozunk majd.



Az alapszakasz következő fordulójában, március 12-én (szombaton) a 4 győzelemmel a 14. helyen álló JP-TOP COP Jászberény az egyre jobb formában játszó, már 7 győzelemnél tartó MAFC otthonába látogat.


Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít