Menu

A jász táj ihlette különleges képek

2016-03-07 11:06:13

 

A Lehel Film-Színház emeletén ismét újabb kiállítás fogadja a vendégeket. F. Balogh Erzsébet festőművész, a jászdózsai nyári alkotótáborok művészeti vezetője hozta el képeit Jászberénybe.


Gógh Zoltán kulturális menedzser a pénteki megnyitón köszöntőjében elmondta, hogy a művész jászsági kapcsolatai régiek, s hamarosan a jászberényi főiskolai oktatással is bővül, hiszen az egri és a berényi intézmény egy egyetem részévé válik szeptembertől. A művész nem egyedül jött. Férje, Fajcsák Attila tekerőlanton népdalokat szólaltatott meg, s elővette a kobozt is, melyből moldvai dallamokat hívott elő.

 

alt




Az emelet falain 18 festményt láthatunk, melyeket a jászdózsai alkotótáborok, a táj élményei ihlettek.  Goda Gertrúd művészettörténész mutatta be az alkotásokat, melyek élénk színvilága egy derűs alkotó személyiségét is elénk hozta. Az alföldi táj, a szabad ég, a széles horizontok láthatóak a festményeken. Meditatív jellegű a látvány, mely a szemlélőt is elvarázsolja. Az erős színek érzelmeket hordoznak magukban. Egy-egy pillanatot, egy-egy érzést is elénk tárnak, s átérezhetjük saját létünk kicsinységét, esendőségét is a képek láttán. Némelyik alkotás mesés, békés esti hangulatot mutat, ezt sikerült a művésznek megragadni, s megmutatni a szemlélőnek is. A nap végi álmodozást, a megnyugvást is felfedezhetjük az absztrakt, szürrealista alkotások némelyikén.


F. Balogh Erzsébet elmondta, hogy 15 éve vezeti a jászdózsai nyári alkotótáborokat, melyek igen népszerűek, sok művész jár oda minden évben. Egy életre szóló barátságot kötött a dózsaiakkal, szereti a kis falut mindenestől. A nem hagyományos tájképeket május elsejéig láthatja a moziba látogató közönség.


KE

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít