Menu

Faültetéssel indul a Szörpölde

2016-03-04 15:54:34

 

Jászberény egyik hátrányos helyzetű része a Faiskola utca és környéke. Az ott lévő, főként szociális bérlakásokban élők segítségre, társadalmi felzárkóztatásra szorulnak, történni azonban csak az elmúlt 2-3 évben történik valami ez ügyben.


A felzárkóztatás, a szegregátumban élők számára egyenlő esélyek megtermtése csak lépésről-lépésre történik, s van is erre igény, érdeklődés. Az egykori bölcsőde, majd szociális otthon épületének felújítása, átalakítása már befejeződött. Létrejött a Csillag-Cserhaj Közösségi és Szolgáltató Ház is, mely szakemberek segítségével nyújt segítséget a környéken élők számára. A Faiskola úti épületben ma már a délutáni foglalkozásokat tartanak gyerekeknek, de a felnőttek számára is kínálnak lehetőségeket.


Létrejött a Helyet! Alapítvány is, melynek fő célja, hogy a társadalom magasabb szintű szociális ellátását támogassa, az egyén vagy csoport hátrányos helyzetének enyhítése érdekében. Ennek részeként arra gondoltak, hogy a Faiskola és a Vaspálya utca közötti, önkormányzati tulajdonú területet – a környékbeliek közreműködésével – is rendbe hozzák, s hasznossá teszik. Erre egy pályázat adott jó lehetőséget. A MOL Zöldövezet pályázata révén a közösség 604 ezer forintos támogatást nyert el, amihez a 200 ezer forintos önerőt az önkormányzat biztosította.


Csütörtökön délután is összejöttek a szolgáltató házban a környékbeliek, hogy a közeli tennivalókat megbeszéljék. Gáspár Csaba közfoglalkoztatási referens elmondta, hogy a terület rendezése már megtörtént, sőt az eszközök biztosítása is rendben van. Tavasz lévén a fák, cserjék ültetését kell elvégezni, s ehhez szükséges a segítő kéz is. Azaz, most az a fontos, hogy minél többen jöjjenek március 12-én, szombaton délelőtt, s az ültetésében vegyenek részt.


Akadtak is jelentkezők, volt, aki több férfi családtagja nevében is jelentkezett. Sietni kell, a fák ültetését nem lehet halasztani. Ehhez az eszközöket a szolgáltató ház biztosítja, de a bogrács sem lesz üres, főznek is. A gyerekeknek is lesz foglalkoztatás, így ők sem fognak unatkozni. 


A terület hasznosítása során a közelben lakó Szegedi Szilveszter agrármérnök ad szakmai tanácsokat, hogy a legjobb megoldásokat válasszák a telepítéshez. Bukhár Máté agrármérnök vezeti a munkálatokat. Ő az önkormányzat neszűri, agrárhasznosítású területeit is felügyeli. Gáspár Csaba elmondta, a szomszédos ovi is érdeklődött. Arra gondoltak, hogy a gyerekek számára is létrehoznak egy parcellát, ahová gyógynövények kerülhetnek. E terület – a Simogató-Szagolgató – gondozását pedig az ovisok végzik majd.


Az ültetésre váró fák, cserjék kiválasztása pedig úgy történt, hogy ősszel azok terméseit betakaríthassák, s azokból finom szörpöket készíthessenek. Így kapta a program a Szörpölde nevet.  Szóval március 12-én hasznos munkára várják a környékbelieket a Faiskola utcába.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít