Menu

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat - nyilatkozatok

2016-02-29 13:26:31

 

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. Nemes Jeles László rendező - a jászberényi születésű Jeles András, Kossuth- díjas rendező fia - holokausztdrámája az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, harmincnégy évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott.
   

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. "Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film" - fogalmazott.
 

A Saul fia a Mustang című francia, A kígyó ölelése című kolumbiai, az Egy háború című dán és A sivatagon át című jordániai filmmel volt versenyben.

 

Erdély Mátyás operatőr - Mintha Ronaldóval lehetne focizni a grundon


"Semminek, amit valaha csináltam, nem volt ilyen hatalmas sikere, ebből a szempontból is hatalmas élmény ez nekem: nemcsak a filmkészítés élménye, hanem a siker élménye is megmarad. A bemutató utáni időszak szürreális, álomszerű: akiket korábban istenítettem, azokkal most kollegiális csacsogásokban vagyok benne. Például Kaminskival (Janusz Kaminski, Spielberg állandó operatőre, kétszeres Oscar-díjas – a szerk.) nemrég találkoztam egy kávézóban. Szinte egyenrangú kollégaként dumáltunk egy iszonyú jót. Mintha Ronaldóval lehetne focizni a grundon, teljesen bizarr." (origo)

 

Rajna Gábor producer - Mindent beletettünk, hogy jól sikerüljön

"Utólag úgy tűnik, mintha egy építkezés eredménye lenne az életünkben a Saul fia. Sok véletlen tényező, szerencse is közrejátszott. De felvállaltuk, akartuk a filmet, és a lelkiismeretem tiszta: mindent beletettünk, hogy jól sikerüljön.

Kívánom Nemes Jeles Lászlónak, hogy a siker pszichés terhe ne hagyja rajta a bélyegét. Szanaszét cibálják. A pihenés valószínűleg az lesz neki, amikor hazajön, és bekapcsolódhat a Sunset című új filmjének az előkészítésébe, ami egyébként már zajlik folyamatosan.Éjszakánként, amikor már vége volt az Oscarral kapcsolatos feladatoknak, a szállodai szobájában, számítógépen keresztül dolgozott velünk együtt." (origo)

 

Zsótér Sándor színész - Tank
 

"Nem dolgoztam Nemes Jeles Lászlóval előtte. Azt mondanám róla, hogy tank, ha ez nem lenne félreérthető. Lassan és kitartóan menő tank. Lát maga előtt valamit, ahhoz megtalálja az embert, aki alkalmas rá, és dolgozik, hogy az olyan legyen, amilyet elképzelt. Elhiteti vele, hogy az lehet. A Saul fia találkozást adott nekem egy ilyen emberrel. Semmilyen tanácsot nem adnék neki. Nagyon okos ember, ki vagyok én, hogy javasoljak neki. Nem is hiszem, hogy óvni kéne őt bármitől, nagyon helyén van a szíve és az esze. Remélem, nem lesznek irigyei. Egy kis cián szokott lenni az emberekben. De azt láttam, inkább nagy szeretettel és szimpátiával figyelik." (origo)


Kihívás elé állította az egyedi képi szerkesztési mód a Saul fia jelmeztervezőjét

 

Az egyedi képi szerkesztési mód, a rengeteg közeli felvétel rendhagyó kihívás elé állította a Saul fia jelmeztervezőjét - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. A magyar idő szerint hétfőn hajnalban Oscar-díjat nyert alkotás jelmeztervezője, Szűcs Edit felidézte: Nemes Jeles Lászlóval már a 2007-es Türelem című kisfilmen is együtt dolgozott, a rendező akkor alkalmazta először a Saul fiából is megismert fényképezési módot.

 

Mint fogalmazott, az egyedi képi kimetszéseknek köszönhetően a filmben a jelmezek olyan részletei kaptak kiemelt figyelmet - például a sapkák vagy a vállrészletek -, amelyek más, szokványosabb módon szerkesztett filmek esetében külön nem ennyire hangsúlyosak.
   

Szűcs Edit szerint nem a jelmezek beszerzése, hanem inkább az adott film színhőmérsékletének, nyersanyagának felbontásához leginkább illő ruhadarabok kiválogatása volt hosszadalmas, bonyolult folyamat, ehhez több kameratesztet kellett végezni. Emellett rengeteget beszélgettek például olyan részletkérdésekről is, hogy mekkora hangsúlyt kaphat a sonderkommandósok ruháján látható vörös színű X.
   

A jelenleg Nemes Jeles László édesapja, Jeles András rendező filmtervén dolgozó szakember hozzátette: a film a történelmi kerettől függetlenül is olyan alapvető és mély üzenettel bír - embernek maradni a legmélyebb pokolban is -, amelyért érdemes volt összefogni és dolgozni.
   

 

alt




Havas Ágnes: a Filmalap ismerte fel a Saul fia különlegességét
 

Senki más nem akarta támogatni a Saul fiát, a Magyar Nemzeti Filmalap ismerte fel a film különlegességét - mondta el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában Havas Ágnes, a szervezet vezetője.

   

Az Oscar-díjat követő hollywoodi fogadásról bejelentkező Havas Ágnes emlékeztetett arra is, hogy a Saul fia Cannes-ban megnyerte a zsűri nagydíját, megszerezte a Golden Globe-díjat, az Independent Spirit Awardsot és most 34 év után az első magyar Oscar-díjat is. "Ez óriási dolog, és egyben úgy látom a fiatalokon, hogy nagy teher is".
   

Hozzáfűzte: Nemes Jeles László filmtörténetet író alkotásában a magyaron kívül még hét nyelven beszélnek, "a koncentrációs tábor sajnos nem válogatott a nemzetek között".
   

Rajna Gábor, a film egyik producere a műsorban úgy fogalmazott: "Iszonyatosan meg vagyunk hatódva, és valóban egy álomban vagyunk, amiből még nem ébredtünk fel, talán majd holnap reggel. Nagy kő esett le a szívünkről, nagyon boldogok vagyunk".
   

A szintén Los Angelesből bejelentkező producer kitért arra is, hogy a Saul fia sikere ráirányíthatja más magyar filmekre is a szakma figyelmét. Már többen kérdezték tőle a helyszínen, hogy milyen egyéb magyar filmeket érdemes megnézni, "kíváncsivá tettük az amerikaiakat" - mondta Rajna Gábor.



Orbán Viktor: a magyar film nagy napja


 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebook-oldalán reagált arra, hogy Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat Los Angelesben. "A magyar film nagy napja. Mindenkinek köszönjük" - olvasható a bejegyzésben, amelyben a kormányfő gratulációja angolul is olvasható.
   


Oscar-díj - Réz András: toronymagasan emelkedett ki a Saul fia az idei mezőnyből

 

Bár az idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt alkotások mindegyike fontos kérdéseket és aktuális problémákat tárgyalt, a Saul fiát toronymagasan emelte ki a mezőnyből az általa beszélt nyelv újszerűsége - mondta az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában Réz András filmesztéta.

   

Hozzátette: véleménye szerint az idei Oscar-jelölt filmek általánosságban nagyon kevés izgalmat tartogattak, sok "kicsit középszerű, egydimenziós" alkotás versenyzett az elismerésekért.
   

"Ha belegondolunk, hogy jövő ilyenkor hányan fognak emlékezni az idei díjazott filmekre, én nem vagyok túl bizakodó. A Saul fia miatt azonban bizakodó vagyok" - fogalmazott Réz András, aki szerint a magyar film "valami olyasmit csinált, ami szinte megismételhetetlen".
   

A filmesztéta többek között méltatta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat elnyert Spotlight - Egy nyomozás részletei című alkotást is: a sajtó bátorságáról, a nyilvánosság értékéről szóló filmről elmondása szerint Magyarországon kevesen gondolhatták, hogy győztes lesz.
   


Andy Vajna: óriási siker a Saul fia győzelme
 

 

Óriási sikernek nevezte Andy Vajna, hogy magyar alkotás, a Saul fia című holokausztdráma kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat hely idő szerint vasárnap este Los Angelesben.

   

Nemes Jeles László rendezése "a bemutatója óta eltelt kilenc hónapban elképesztő világhírre tett szert" - fogalmazott a filmügyi kormánybiztos az MTI-hez eljuttatott közleményében, hozzátéve, hogy az Oscar-díjra nemcsak az alkotók és a magyar filmes szakma, hanem az egész ország büszke lehet.
   

 

"Örülök, hogy ennek a sikernek mi is részesei lehetünk. Nemes Jeles László története arról szól, hogy ha van egy jó ötleted és hajlandó vagy érte keményen dolgozni, akkor neked is sikerülhet" - írta.

 


Sipos Gábor producer: mindent jelent ez a díj
 

Hatalmas örömmel fogadták a Saul fia alkotói a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Ezt Sipos Gábor, a film egyik producere mondta a magyar idő szerint hétfőn hajnalban véget ért Los Angeles-i díjátadó gálát követően az MTI-nek.

   

"Elmondhatatlan érzés volt, továbbra sem találjuk a szavakat. Az elmúlt egy év minden érzelme benne volt abban a pillanatban, amikor kinyílt a boríték" - idézte fel a producer.
   

Az Oscar-szobrot a holokausztdráma rendezője, Nemes Jeles László vette át a hollywoodi Dolby Színház színpadán. A rendező a több mint háromezer fős közönség előtt köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet.
   

A Saul fia, amelyet hollywoodi szakírók a legfontosabb holokausztfilmek közé soroltak, több tucatnyi díjat, köztük a Golden Globe-ot is elnyerte az idei díjszezonban. Sipos Gábor a rendező köszönőbeszédéről szólva elmondta, hogy Nemes Jeles László röviddel a díjátadók előtt szokta végiggondolni, hogy mit fog mondani.
   

"Ebben a pillanatban mindent jelent ez a díj, a mai nap az ünneplésé" - fűzte hozzá a producer. A Laokoon Filmgroup gyártásában készült film vezető producere Sipos Gábor mellett Rajna Gábor volt.


MTI/Origo/TutiHír.hu

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít