Menu

Valós egyeztetések, markáns alternatívák kellenek

 

2016-02-29 12:43:21

 

A kamu egyeztetések nem vezetnek sehová – jelentette ki Demeter Márta a Jászság területéért felelősséget vállaló MSZP-s országgyűlési képviselő és Balogh Béla a párt helyi vezetője múlt heti sajtótájékoztatóján Jászberényben. A téma mi más lehetett volna, mint az oktatás helyzete.


Látva az utóbbi napok, hetek pedagógustüntetéseit és a kormány oktatáspolitikájával szembemenő megmozdulásokat, az MSZP helyi szervezete is fontosnak látta megismertetni álláspontjukat a témában. Demeter Márta országgyűlési képviselő másodszor tartott lakossági fórumot a párt Tóth utcai irodájában. Az azt megelőző sajtótájékoztatón pedig a következőképpen foglalta össze pártja véleményét a kormány oktatáspolitikájáról:


-    Egy államtitkár leváltása és kamu egyeztetések összehívása nem fogja megoldani az oktatásban jelentkező egyre súlyosabb problémákat. A kormány nem kísérletezhet sem a gyerekeken, sem pedig a pedagógusokon. Látszik, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem alkalmas a feladata ellátására. Véleményünk szerint elhibázott lépés volt többek között a tankötelezettségi korhatár lecsökkentése és az intézmények államosítása is. A rossz döntések sorozatának pedig a gyerekek, a tanárok és a szülők egyaránt elszenvedői, ami elfogadhatatlan. Az MSZP frakció szolidaritást vállal a nemtetszésüket kifejezőkkel, ennek jeleként öltözött például a teljes frakció kockás ingbe a február 22-i parlamenti ülésre.


Összességében az orbáni oktatási reform leggyengébb pontjának azt nevezte, hogy a múlt felé halad a jövő helyett.

 

alt




Balogh Béla helyi szintre leszűkítve az elhangzottakat elmondta, a következő testületi ülésre elkészített egy előterjesztést, amiről reméli, hogy a polgármester napirendre is tűzi. Az előterjesztés tartalmazza, hogy vizsgálják meg, van-e lehetőség arra, hogy az önkormányzat teljes fenntartásába visszakerüljenek az iskolák. Véleménye szerint ki kell állni egy markáns, alternatív javaslattal, amely a városlakók és gyermekeik érdekeit képvseli.


-    Jászberény költségvetése megengedné, hogy oktatási intézményeit saját kézben tarthassa. Főleg azért, mert a város továbbra is támogatja az iskolákat, és a jelenlegi ráfordítása alig marad el attól az összegtől, amelyet még akkor szántunk oktatásra, amikor az iskolák önkormányzati tulajdonban voltak – zárta mondandóját Balogh, aki megjegyezte még, a városvezetés hozzáállásáról árulkodik majd, hogy egyáltalán napirendre merik-e venni javaslatát, s ha igen, akkor vajon komolyan foglalkoznak-e a kérdéssel, esetleg megszavazzák-e. A kérdéshez hozzátartozik, hogy abban az esetben, ha valamilyen csoda folytán előterjesztését elfogadná a testületi többség, ez akkor sem jelenthetne érdemi változást addig, amíg a törvényi keretek nem teszik lehetővé az intézmények visszavételét.


Kérdésünkre válaszolva Balogh Béla elmondta, jelenleg nem állnak rendelkezésére adatok arra vonatkozóan, mennyi pénzt fordított a város az oktatási intézményekre az átalakítások előtt és mennyit fordít éves szinten iskoláinkra azóta. Kifejtette, még decemberben kért erre vonatkozó adatokat testületi ülésen a polgármestertől, ám azokat azóta sem kapta meg.
 

Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít