Paralimpia - Újabb magyar kvóta

 2016-02-24 16:57:53

 

Újabb kvótát szerzett a szeptemberi paralimpiára Magyarország: a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) keddi tájékoztatása szerint a dzsúdós Burányi Flóra szabadkártyával lehet ott Rio de Janeiróban.

   
A 26 éves vak sportoló az 57 kilogrammosok súlycsoportjában 2013-ban bronzérmes volt az Európa-bajnokságon, emellett ifjúsági világbajnok. Burányi Flórának a tavaly februári, egri világkupaversenyen sérülés miatt nem sikerült kiharcolnia a paralimpiai indulási jogot, de - az MPB sportdiplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően - most mégis szabadkártyát kapott.
   

Burányi Flóra születésétől fogva nagyon gyengén látott, majd felnőttként teljesen elveszítette a látását. A látássérült dzsúdósok két kézzel fogják meg ellenfelüket, majd ezt követően a bírói jelzésre kezdődik meg a küzdelem. A vakok és látássérültek mindössze érzékelik ellenfelük mozgását és ennek megfelelően taktikáznak.
   

Cselgáncsban ez a második magyar paralimpiai kvóta, korábban a 70 kilós súlycsoportban Szabó Nikolett harcolta ki a részvételi jogot.
   

A MPB közlése szerint Magyarországnak jelenleg 20 kvótája van a szeptember 7. és 18. között tartandó Rio de Janeiró-i paralimpiára: kajak-kenuban és kerékpársportban egy-egy, sportlövészetben és cselgáncsban kettő-kettő, asztaliteniszben hat, úszásban pedig nyolc.


MTI


Hír megosztása