Menu

Egy malomban őröltek

2016-02-09 09:58:05


A szokásos, havi üzemlátogatásra február 3-án indultak a képviselő-testület tagjai. Ez alkalommal a Szatmári Malomban várták, s fogadták őket. Az 1989-ben alapított Szatmári Kft. ma már az ország egyik legjelentősebb kereskedelmi és mezőgazdasági cége amellett, hogy jelentős malomipari érdekeltsége is van. A cég tulajdonosa, vezetője Szatmári Zoltán 2015-ben a leggazdagabb magyarok top-listáján a 18. helyen szerepelt. Cégei 29,3 milliárdos vagyont képviselnek. Ennek egy részét láthattuk a látogatás alkalmával.

 

Az üzemlátogatás során a malom vezetője, Tóth-Kása Attila vitte a szót, ő számolt be a cég munkájáról, eredményeiről, s főként a malomipari ágazat helyzetéről. A 2015-ös év jelentős volt számukra, hiszen Veszprémben is elkészült az új, korszerű malom. A cég árbevétele tavaly 12 milliárd forint volt. A termelés pedig napi 9 ezer tonna. Jelenleg Jászberény mellett további Szatmári Malom található Kiskunhalason, Törökszentmiklóson, Karcagon és Szegeden is épül egy, mely 2017-ben fog belépni teljes kapacitással a rendszerbe. A régi jászberényi malmot 1993-ban vásárolta meg Szatmári Zoltán, s a jelenlegi korszerű malom 2009-ben kezdte a termelést. Ma már minden malom a legkorszerűbben felszerelt üzem.

 

 

alt




A Szatmári Kft. a malom üzletág mellett sok más területtel is foglalkozik. Az épületgépészeti, fürdőszoba-felszerelési üzletek mellett a Skoda és a Ford autók forgalmazása is a cég tevékenységi körébe tartozik. Hazánkban 35 üzletük van. A mezőgazdasági ágazat 1999-ben kezdődött, amikor a jászladányi téeszt megvásárolták. A búzára ugyanis a malomnak szüksége volt. Jászladányon azonban tejelő tehenészet is volt, s, ha már volt tej bőven, akkor tejüzem is kellett. Elsőként a JászTej (Jászapátin) lett az övék, majd a NaszájTej és egy miskolci tejüzem is. Ma már laktózmentes termékeit is megtaláljuk a boltok polcain.


A malomipari ágazatról alapos tájékoztatást hallhattunk Tóth-Kása Attilától. A 2015-ös esztendőben 192 ezer tonna lisztet értékesítettek. A malomipar is érzi a piac változásait, s vannak erős versenytársaik is, de a búzatermés mennyisége, minősége, majd árának változásai is befolyásolják az eredményességet.


A jászberényi malomban őrölt liszt jelentős részét óriási tartálykocsik szállítják a vevőkhöz. A sütőipar a Szatmári Kft. lisztjének 54%-át vásárolja meg.  A kiskereskedelembe, az üzletek polcaira, a Szatmári lisztnek csak 18 %-a kerül kicsomagolt formában. Az itt őrölt liszt 57%-a finomliszt. Nagy megrendelőjük a COOP-üzletlánc, s a Sparral is van megállapodásuk ez évtől.


A Nyíl utcai telephelyen a hatalmas malomépület mellett most is történik beruházás, két 5 ezer tonnás siló épül éppen, mely 32 méter magas lesz, és 16 cellájában lehet majd a gabonát tárolni. Tóth-Kása Attila a korszerű malom működésének érdekességeit is ismertette. Itt van olyan berendezés, mely a hibás szemeket ki tudja szűrni még az őrlés előtt. Ez a jó minőségű liszt előállításának alapja.

 

alt




A malom XXI. századi berendezéseit közelről is láthattuk, a betáplálástól a lisztcsomagolásig és a folyamat közbeni minőségi ellenőrzésig. A korszerű hengerszékek, sziták, daragépek és a csőrengeteg – melyen a búzaszem, majd a liszt halad a rendszerben lefelé – látványa lenyűgöző volt. A nagy zajban Szatmári Zoltán igyekezett sok mindent elmagyarázni az érdeklődő vendégeknek, hogy értsék, tudják, a feldolgozás mely fázisát látják, s az miért is fontos, mi a jelentősége.


Az üzemlátogatás végén szó volt arról is, hogy a 2016-os évben belép a veszprémi malom termelése, majd 2017-től a szegedi is. Ezzel a jelenlegi kapacitás 16-ról 25%-ra bővül. Ez a hazai termelésből évente 300 ezer tonnát jelent majd. A hazai piac mellett így az export is fontossá vált, Romániában látszik erre lehetőségük. Új termékekkel is szeretnének megjelenni a piacon, hogy a kínálatot is bővíthessék, hallhattuk a cégvezetőtől.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít