Menu

Hárman párban – függő játszma

2016-02-02 10:25:42

 

Táncolva mesél és táncolva hallgat a budapesti Duda Éva Társulat. Az Outbreak (Kitörés) című produkciójuk zárta volna a Főnix Fészek Műhelyház januári műsorát, de a darab egyik szereplőjének megbetegedése miatt változtatni kényszerültek, és az Egy csókkal kezdődött? című előadásukat hozták el Jászberénybe. A névadó koreográfus, aki független alkotóként számos színházi műfajban dolgozott korábban, hat éve formálta önálló együttessé a maga köré gyűjtött táncosokat. A kortárs tánc náluk drasztikus színpadi közlés, inkább fizika, mint esztétika.
 

 

altA csók a lélegzet cseréje, becslések szerint életünkből két hetet töltünk csókolózással. Nem kizárt, hogy a színészek többet. Annyi minden kezdődött már egy csókkal – közösségben (ha Júdás harminc ezüstért nem árulja el egy csókkal mesterét, Jézus nem szabadítja meg a világot, és nem születik meg a kereszténység) és magánúton (nálam, a bolondóra, de ezt inkább most hagyjuk).  Nincs kegyelem, ha három, fizikai és lelki erejének teljében lévő táncos, két férfi (Rusu Andor, Újvári Milán) és egy nő (Simkó Beatrix) bánik el alaposan a témával.


Az elismert szlovén alkotópáros – Gregor Lustek és Rosana Hribar – által koreografált táncjátékban brutális intimitással bomlik ki az egymástól való többszörös függőségünk. A mozdulatok dinamikája a függőség mértékéhez igazodik: a testek jutalmaznak és büntetnek. A zene, a ’70-es, ’80-as évek sikeres brit soulformációjától, a Hot Chocolate-tól, itt gejl, ott túlfűtött. You sexy thing, nehogy eltéveszd. Harminc perc szigorított mozgás, érzéki humorral.


Valahogy mindig történet szövődik egy csókból, megmondhatója, aki csókolt már valaha „agyzsongulásig”, de ne szavalja el, mert mindig ugyanaz a vége.


Kun Tibor
Fotó: Szalai György

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít