Menu

Háromdimenziós képek - tűzzománcból

2016-01-20 11:50:59

 

A Szikra Galéria idei első rendezvényén Sisa József zománcművészetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A művész január 7-én ünnepli születésnapját, így egy gesztus is volt a galéria részéről a januári bemutató. Rendhagyó módon az alkotó maga beszélt pályájáról, munkásságáról, a zománcművesség titkairól. A galéria tulajdonosa, Szikra István talált rá egy olyan alkotására, mely az 1970-es évek elején készült, akkor, amikor még csak ismerkedett a zománc-technikával, még csak kísérletezett. Ám a fiatal házaspárt ábrázoló kép nagyon megkapó, a művészre később is jellemző egyedi altstílusjegyeket már láthatjuk rajta. Az is érdekesség – mint megtudtuk –, hogy ez még festőzománc technikával készült. Később a rekeszzománcba szerelmesedett bele. Ma pedig már három dimenziós zománcalkotásait is megismerhetjük. Most ez a kedvence.


Sisa József beszélt művészi érdeklődésének kibontakozásáról, tanulmányairól,  pályakezdéséről, a hűtőgépgyári évekről, ahol saját műhelyt alakíthatott ki, s a zománcművesség technikáját elsajátíthatta, kísérletezhetett kedve szerint.   - Megadta nekem a sors ezt a lehetőséget – mondta a művész. 


Művészi pályája alakulásában jelentős állomás volt 1991, amikor a Jászsági Művésztelepet megalapította, s családjával együtt a tőtevényi tanyavilágba költözött. Az alkotás mellett a tanítás, nyári táborok szervezése is szerepet kapott. Itt már családtagjait is bevonva dolgozik, s olyan csodás, egyedi, hatalmas méretű tűzzománc alkotásokat készít, melyeket senki más Európában.


A jászberényi házasságkötő-terem dísze volt az első ilyen mű 1991-ben, de a Jász-Tel Rt. (ma Invitel Zrt.) székházát is az ő munkája ékesíti, ahogy a Terplán Zénó Szakképzőiskola oktatóbázisát is, de az ő munkája a jászfényszarui városháza tanácstermében található Időszalag, mely 2013-ban készült.


Az érdeklődő közönség kérdései nyomán szóba került, hogy nagy lélegzetű, történelmi korokat idéző alkotásai sokféle mondanivalót hordoznak, régi jelrendszerek jelennek meg rajtuk, s esztétikai élményt is adnak. Sok éven át tanulmányozta a Szent Koronát, másolat készítésével is töltötte idejét. Egyéni mítoszformák teremtése is jellemző művészetére.


Sisa József a rekesz-zománc készítésének folyamatáról, az égetés nehézségeiről, a színek megtartásának titkairól beszélt. Szóba került az is, hogy fiai közül kettő is a családi alkotóműhely tagja, nélkülük már nem is tudna dolgozni, ahogy felesége is fontos része a családi vállalkozásnak. Ám a Sisa család művészeti hajlamát öröklő testvér, Sisa István is szót kapott, aki a fát szereti megformálni egyedi módon.

 

alt




A legújabb „szerelem”, a három dimenziós tűzzománc alkotások – négy ilyen képet is láthattunk az est során – is különlegesek. Nincs róla információ, hogy más ilyet készítene.  Sisa József elmondta, hogy ismét egy nagy, jászberényi kiállításra készül ősszel, melyen a 2007 óta született műveit szeretné a közönség elé tárni. Ezt a jelenlévők örömmel fogadták, hiszen sokak számára máig emlékezetes a 2007-ben rendezett életmű kiállítása. A beszélgetés során arról is szó esett, hogy ezt az újabb kiállítást máshol is érdemes volna majd bemutatni. Már csak azért is, hogy három dimenziós alkotásokat is láthasson a széles közönség.


Kiss Erika

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít