Menu

Karácsony utáni ajándék

2016-01-04 19:12:34

 

Tagadhatatlan, hogy szerelmes vagyok a bluesba. Léteznek hősszerelmesek – de hányan! – és egzisztálnak bluesszerelmesek, valamivel kevesebben… Aki a két „betegből” kihoz egy harmadikat, feltehetően az új ember kovácsa. A blues nem bírja kitépni magát belőlem.  Ha mégis azt mondom, hiányzik, egy darabot keresek magamból. Nem megy másként, csak szerelemmel. Akár a megváltáshoz is közelebb visz. Megteszi kísérőnek.


A Messiás születésének éjszakája után három nappal nézőcsúcs született a mozink klubszínpadának környékén. Vasárnap este volt, és a blues tömegkultúraként tündökölt hajnali egyig. Lehet, hogy sokan ide menekültek otthonról a karácsony elmúltával, mindegy, ki zenél, de megengedő vagyok, és azt gondolom, egyáltalán nem volt mindegy, hogy a Szász Ferenc-Pribojszki Mátyás és a Long Tall Sonny-Sándor Béla gitár-szájharmonika duókat propagálták a plakátok.


A srácok akusztikusan és duplán duetteztek, majd jam sessionnel örvendeztek. Pribojszkiék –ők egy zenekarban muzsikálnak amúgy is – a barátságos Röfögő Disznók (Grunting Pigs) nevet adták kettősüknek. Melyik böllérnek ne remegne meg a kezében a kés, ha egy téli reggelen olyasmi szivárogna ki az ólból, hogy I’ll play the blues for you… A magyar rockabilly szcénából ismerős Long Tall Sonny azzal mutatta be zenésztársát, hogy Sándor Béla már akkor bluest játszott, amikor ő még azt sem tudta, mi az. Ma már tudja, érzi, énekli. És együtt találták meg a kulcsot az országúthoz (Key to the highway).

 

alt




A blues kialakulásakor mindig akadt egy ember a földeken, a vasútépítéseknél, a börtönökben vagy a város peremén, aki a gitárján vagy a szájharmonikáján beolvasott a világnak, a gazdának vagy a babájának. A többiek rábólintottak, ez húzós, mert igaz.


Az évzáró klubkoncerten fenékig/szívig üríthettük poharainkat a bluesra. Helyes!


Kun Tibor

Fotó: jásznapló.hu/Bíró János

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít