Menu

A reformkortól a harmincas évekig

2015-12-14 13:42:09

 

Jászberény történetének újabb nagy korszakáról készült kötet Pethő László főszerkesztésében az önkormányzat jelentős anyagi támogatásával. A 600 oldalas könyvet a Városi Könyvtárban mutatták be a szerzők és szerkesztők Szabó Tamás polgármester jelenlétében.


Kertész Ottó, a kiadó Jászsági Évkönyv Alapítvány elnöke köszöntője után Szabó Tamás polgármester mondott köszönetet a szerkesztőknek, szerzőknek a tartalmas és hatalmas munkáért. A kötet 17 tanulmányt, s több összefoglaló adatbázist, táblázatot tartalmaz, mely az eligazodást segíti. Szabó Tamás kifejtette, hogy az elődök, a múlt értékeinek tisztelete minden korban fontos, erre pénzt is szívesen áldoz a város. Most mintegy 4 millióval támogatták a tudományos alapossággal összeállított könyv elkészítését, s a folytatás, a harmadik kötet 2016-os megjelenéséhez is biztosítják a forrást. Az erre kötött pénz jó helyre megy – fogalmazott a városvezető.


A kötet képeiből láthattunk vetített képeket, majd a szerzők és szerkesztők kaptak szót.  Pető László elmondta, hogy miért nem nagy történelmi korszakhatárt, hanem az 1930-as éveket választották a II. kötet záró korszakának. Friedvalszky Ferenc polgármester munkásságának ugyanis jelentős része az 1920-30-as évekre esett, s egy tanulmány erről szól. Szabó Jánosné nyugalmazott könyvtárigazgató a kronológia, Gulyás Erzsébet könyvtáros a bibliográfia összeállításáról szólt. A kötet ugyanis nem tartalmaz lábjegyzeteket, így a forrásokat külön foglalták össze.

 

alt




A szerzők között számos fiatal kutató is bemutatkozott, akik Pető László egykori tanítványai közül kerültek ki. Cseh Dániel Jászberény 1867-1914 közötti történetét vázolta fel, s érdekes politikai viszályairól készítette dolgozatát. Sebők Balázs két tanulmánya az 1914-1919 közötti városi eseményekről szól. Pernyész Lívia Jászberény gazdaságtörténetét igyekezett összefoglalni a tárgyalt korszakból. Gál Klaudia a jászberényi infrastruktúráról – beleértve az oktatást is – írta dolgozatát.


A bemutatón Pető László elmondta, hogy két tanulmány sajnos kimaradt, mert a 600 oldal így is óriási terjedelem, de lesz lehetőség ezek megjelentetésére is később. Szabó Tamás felvetette, hogy egy-egy tanulmányról külön kiselőadásokat, író-olvasó találkozókat lehetne tartani, hiszen olyan szerteágazó és érdekes témák szerepelnek a kötetben, hogy azokat jó volna külön is megismertetni élő szóval.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít