Száz éve született Öcsi bácsi

2015-12-14 12:28:13

 

A Lehel Vezér Gimnázium galériájában új képek kerültek a falakra. Most nem műalkotásokat láthatunk, hanem Szántai Józsefnek (1915-1989), a legendás sportembernek és testnevelő tanárnak állítanak emléket a képek, a tablók. Száz évvel ezelőtt született Hatvanban, s 1938-tól nyugdíjazásáig a gimnázium tanára volt. Rá emlékeztek, akik ismerték Öcsi bácsit – mert így hívta mindenki –, egykori tanártársai, két lánya, veje és unokája ezzel a kiállítással.


Antics István, a gimnázium igazgatója köszöntője után Nagy András úgy is, mint egykori pályatársa, kollégája, úgyis mint az önkormányzat humánerőforrás bizottságának elnöke emlékezett Szántai Józsefre. A falakra helyezett képekről láthatjuk őt az 1936-os berlini olimpia főiskolás tornászcsapatának tagjaként, egy 1938-as fotón a testnevelési főiskola sikeres diákjaként. S láthatjuk a gimnázium diákjait, akik, az ő irányításával értek el figyelemre méltó sportsikereket.

 

alt
Nagy András felidézte, hogy testnevelőként a torna, az atlétika és a labdajátékok voltak a kedvelt területei. A focit viszont nem szerette. A diákjaival nagyon sok versenyen vett részt, s értek el sikereket, melyek nemcsak a sportteljesítmény miatt, de a személyiség fejlődése miatt is fontos volt minden korban. A negyvenes, ötvenes években még nem volt egyesület, szakosztály mögötte, mégis sok sikerben volt részük a jászberényi gimnazistáknak. Hitvallása volt, hogy a sportot a fiatalsággal megszerettetni a legfontosabb. altTélen-nyáron sportolni kell – vallotta. Így síelni is jártak a fiatalok, de a korcsolyázás sem volt ismeretlen Jászberényben. Az iskola udvarán a betont felöntötték, s ott volt a jégpálya.  Nevéhez fűződik a tornakert létesítése is. Előbb a Nádor utcában a Sasos-kert, majd a Bathó-kert néven ismert terület fejlesztése, átalakítása, ahol az atlétika mellett a kosárlabda, a kézilabda, a tenisz kapott megfelelő pályákat. Halála után így lett a sportlétesítmény neve Szántai-kert, s máig így ismerjük. A Szántai Kupát megnyerni pedig a jászsági középiskolások számára minden ősszel nagyon izgalmas verseny.


Nagy András vidám emlékeket is felidézett Szántai Józsefről. Úgy fogalmazott, a hétköznapokon is a jövőért dolgozott.  Munkája során nemcsak a diákjait, de fiatal kollégáit is tanította emberségre, a pedagógusi pálya értékeire. Sokoldalú és segítőkész ember volt, talán ezért is él máig emléke Jászberényben. A város képviselő-testülete 2001-ben posztumusz díszpolgári elismerést adott számára.


KE


Hír megosztása