Menu

A Magyar Tudomány Ünnepén

 2015-12-14 12:23:46

 

Innováció és hagyományőrzés címmel rendeztek tudományos tanácskozást nemrégiben a SZIE Alkalmazott Pedagógiai és Bölcsészeti karán. A nap során 13 előadás hangzott el. Varró Bernadett, a kar dékánja köszöntőjében elmondta, hogy a tanításban, de a tanítók képzésében is mindig fontos volt az innováció, hiszen megváltoztak az oktatás lehetőségei, a társadalom is az évszázadok során. A tanításnak pedig a kor igényihez mindig igazodnia kellett.


A bevezető előadást Molnár Marietta főiskolai tanár tartotta a tanítóképzésről, melyben a tradíciók szerepe is fontos. A hagyományőrzés alapja az iskola, hiszen a jeles ünnepekkel is őrizzük a hagyományokat minden korban. A tradíciók őrzése során pedig a folyamatos megújulást is szem előtt kell tartani. Varró Bernadett áttekintette, hogy a berényi képző 1917-es fennállása óta milyen oktatási korszakokat élt meg, s milyen módon igazodtak az új követelményekhez, a tanítóképzés hogyan változott, fejlődött az igényeknek megfelelően. Előadása végén elhangzott, hogy 2016. július 1-től ismét egy jelentős változás következik az intézmény életében, mert az egri központú Eszterházy Károly Alkalmazott Bölcsészettudományi Egyetem karaként folytatódik Jászberényben a tanítóképzés.

 

alt




Szót kapott a tudományos tanácskozáson Borbás Ferenc jászkun főkapitány is, aki arról beszélt, hogy az egykori jászkapitányok hagyományát hogyan őrzik ma. Hortiné dr. Bathó Edit a jászsági hagyományőrzés egyes elemeit vette sorra. Ebben a néptánc, a pávakörök, a honismereti szakkörök, a táncházak, díszítőművészeti szakkörök értékes munkáit ismertette. A redemptió 1995-ben történt 250. évfordulója pedig új korszakot is nyitott, ami a szokások, viseletek reneszánszát is hozta nemcsak a Jászságban, a Kis- és Nagykunságban is. Mindez vezetett oda, hogy a redemptió napja, május 6. hivatalos ünneppé válhatott.


Péterbence Anikó arról szólt, hogy a moldvai csángók földjén „visszatanították” a magyar nyelvet, ami szintén nagyon fontos volt a mai nemzedék számára. A tanítóképzés számos elemét, újabb gyakorlatát, területeit, módszereit is sorra vették az előadások során, melyek mind a hagyományőrzést is szolgálják a mai korban.  A tudományos tanácskozás szerdán olyan előadásokkal folytatódott, melyeket a hallgatók tartottak saját kutatásaik alapján.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít