Menu

Páva-fíling Mikuláskor

2015-12-14 12:13:12

 

Igaza volt Szűcs Gábornak, a Jászság Népi Együttes vezetőjének, amikor rövid bevezetőjében december 5-én, szombaton este Páva-fílinget emlegetett: ezekben a napokban egyszerre szurkolunk most a néptáncos utánpótlásnak és tapsolunk az eddigi felnőtt évadok hőseinek, akiket szívesen és sokszor látunk – legutoljára a szintén Felszállott a páva-résztvevő Zagyva Banda kíséretében.
 

alt

 

 

A Mikulás-előesti koncert és táncház keretében belakták a színpad előtti részt a korábbi SMS-szavazataink címzettjei: a jászságos táncosok (szólóban Balogh Károly is) és a Fundák házaspár. Láthattunk magyarszentbenedekit, tarka inges szászcsávásit, a szótárakban az „örömtánc” szócikkhez illusztrációként beillő rábaközit. A zagyvásoktól – akiknek a sorait most a fix-stimmes Rónai Zoltán erősítette cimbalmosként – pedig „tánc nélküli koncertszámként” mátyusföldit, Potta Géza előtt tisztelgő összeállítást, valamint galgamentit is hallhattunk. Dudásné Mosóczi Lívia és Dudás Dániel vezette a tombolasorsolást követő tánctanítást, ahol a felcsíki táncok mellett helyet kapott a szilágysági és a kalotaszegi is, a diszkrét félhomály pedig már a táncrend zárását, a mezőségit jelentette.


 

Gondolkoztam, mit is jelenthet még a Páva-fíling. Talán azt, hogy mindenki jól jár: táncos, zenekar, néző egyaránt. Ha így nézzük, Jászberényben nem csak a televíziós adásnapokon száll fel a páva, hanem annál sokkal gyakrabban. És ez így van jól.
 

P.T.

Fotók: P.T. és Szikra-Tóth Sándor

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít